С хляб и сол на Фестивала на културите в Норич


06 Ноември 2012, Вторник


Питка, сирене, локум, баница, луканка – тези традиционни български ястия имаха шанса да вкусят англичаните от Норич


Автор: Георги Ваташки

и техните гости, които се събраха в края на миналия месец на  Фестивал на културите, провеждан традиционно там.
Идеята на форума е да се представи мултикултурното разнообразие, с което е характерен този университетски град в Източна Англия.
Свои маси в това му издание подредиха само няколко държави – Китай, Русия, Южна Африка, Индия, Литва. И разбира се България, която обра точките със своя апетитен щанд.
Българите в Норич, и въобще в Норфолк, бяха аранжирали масата и стената зад нея с красива покривка в национални мотиви, както и български сувенири и фотоси.

Българското общество в града съществува официално вече втора година. Наскоро тук отвори врати и магазин за традиционно български храни. Завъртелите се около нашата трапеца най-различни европейци, африканци и азиатци на място получиха обяснения за географията и културата на страната ни. Китките на дамите зад щанда ухаеха на розова есенция, прославяща българското розово масло. Мнозина от посетителите споделиха, че са били в Слънчев бряг или са посещавали други български курорти. Елегантна чернокожа дама вдъхновено разказа за пребиваването си в София, Пловдив, Бургас и Несебър. Край щанда бе забелязан и английски студент, който перфектно говореше български. Оказа се, че младежът е учил цели 6 години във Варна.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки