С вяра и любов за Надежда


С вяра и любов за Надежда
Първи стъпки в центъра по рехабилитация
06 Ноември 2012, Вторник


Болно момиченце мечтае някой ден да бъде като другите



Автор: Веселина Николова

Един от най-важните критерии за зрелостта и хуманизма на едно общество е отношението му към хората с увреждания и най-вече към болните деца. Още от древността обществото търси отговор на два много важни въпроса, свързани с отглеждането и възпитанието на такива малчугани - на какво да бъдат научени те и как да бъдат приети от другите.

За съжаление в нашата страна случаите, в които хората в неравностойно положение се сблъскват с унизително съжаление, отхвърляне и безразличие, са в пъти повече от добрите примери. Не, че лицемерието ни е по-различно от това в западните общества, но там поне се отделят значителни средства за приобщаване на най-уязвимите и създаването на нормална среда за работата и живота им.

У нас също се харчат милиони по различни програми, но не за децата със специфични нужди, а, примерно, за „интегриране, квалификация и ограмотяване“ на ромите.
Надежда от Сливен е на 8 години. На малкото й детско личице грее най-красивата усмивка, а в очите й припламват закачливи пламъчета. Привидно по нищо не личи, че нещо не е наред. Докато момиченцето не реши да се изправи. За неподготвените гледката е шокираща. Без подкрепата на придружител, Надя не може да направи и една крачка.

Тя е второ дете в семейството на Светлана и Валентин Колеви. Ражда се преждевременно – в 32-ра гестационна седмица (или осмия месец на бременността). Докато малката навърши първата си годинка, по всичко изглежда, че се развива добре.
В един момент обаче майката усеща, че нещо не е съвсем наред и бебето изостава физически. Тогава започва кошмарът. Лекарите установяват диагнозата детска церебрална парализа – спастична квадрипареза.

За да осигурят на детето максимално добро лечение, семейството се подлага на безкрайни жертви и коренно променя начина си на живот. Бащата започва работа в странство и отсъства почти по 11 месеца в годината. Парите обаче едва стигат, защото е необходим чест престой в специализираните центрове за рехабилитация в страната. Инжекциите с ботокс също гълтат огромни средства, само едната струва над 750 лева. А те се поставят интрамускулно през интервал от 6 месеца в период от 2 години. Важни са, защото дават резултат. Постепенно Надето се научава да стои седнала съвсем сама, което се отчита като голям напредък при тежкото й заболяване.

След време детето претърпява и серия от операции (цели седем). Пет на краката и две на ръцете. Целта им е да отпуснат мускулите, за да може крайниците да се „подчиняват“ на гимнастиките на рехабилитаторите.
Последната интервенция е била през февруари т. г., а малката е нямала търпение всичко да отмине, за да може да тръгне на училище, макар и с година закъснение.

Най-хубавото е, че има късмет да попадне на благородна и опитна учителка. Благодарение на нея всички деца в класа разбират и приемат факта, че в групата има едно дете, което не е като тях и трябва да бъдат толерантни към него и да бъдат негови приятели.
Днес, близо 2 месеца след началото на учебната година, всяка сутрин съучениците на Надето я посрещат с целувки и прегръдки и я возят с инвалидната количка до класната стая. С много търпение от страна на класната ръководителка и нейните възпитаници, винаги усмихнатото детенце преодолява проблемите един по един.

Макар че в момента все още не може да пише например, вече разпознава гласните и съгласни звуци и букви и дори се опитва да ги оцветява в подходящи цветове. Включва се успешно във всички занимания на класа.
Светлана Колева е убедена, че цялата тази положителна нагласа и предразполагане на преподаватели и деца и техния толеранс към рожбата й са въпрос на възпитание и човечност. Благодарна е за начина, по който детето е успяло да се интегрира и е сигурна, че тепърва ще развива своите умения и способности.
У дома проблемите обаче продължават.

За да успее да създаде подходяща среда на Надежда и да е винаги на разположение на детето си, Светлана напуска работата си като касиер в голяма чуждестранна верига хипермаркети.
Но като не ходи на работа, не може и да заделя никакви средства, разчита само на мъжа си, който е в чужбина. Наскоро разбира за нова биомеханична рехабилитация за лица с мозъчна травма или аномалии - АБР.

Специалисти от Белгия изготвят програми и провеждат курс на обучение за родителите в България два пъти годишно. Вече има деца, които са се повлияли значително от терапията и Светла мечтае, през следващия курс да има възможността да включи в него и Надето. Само че засега средства за това няма, тъй като годишно лечението излиза около 3000 лв.

„Тези пари ги даваме и за нашенски рехабилитатори, но за съжаление те работят с по-стари методи и напредваме много бавно. Имам наблюдения вече и знам, че това е много ефикасна терапия и е една огромна надежда за нас и малката. Само че ние ползваме психолози, логопеди и други специалисти, за които се налага да плащаме и няма как да съберем толкова пари накуп“, споделя младата майка.
Семейството е открило дарителска сметка и се надява на помощта на отзивчиви и добри хора, които да сбъднат мечтата на Надежда - да бъде като другите.


Дарителски сметки:
в лева: BG06 UNCR 7000 1516 6477 30
в USD: BG37 UNCR 7000 1520 7334 91
в евро: BG26 UNCR 7000 1520 7334 95
УниКредит Булбанк




... три години по-късно в училище Лъчезарната Надя печели симпатиите на всички, които работят с нея

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки