Мигове история


Мигове история
05 Ноември 2012, Понеделник


Бургас – люлка на родолюбиви българи

Автор: Веселин Максимов

В предишния брой на „Десант” научихте за книгата на Соня Кехлибарева от Бургаската регионална библиотека „Ретро Бургас 2”. В нея тя описва живота и съдбата на семейства, дали начален тласък на този град и от малко, но важно пристанище, създали го като селище на индустрията, културата и образованието, са го направили ярък център за българи, направили една голяма част от родната история. Вижте какво говори Соня за своята книга.


- Г-жо Кехлибарева, по-специални хора ли са живели някога в Бургас?
- Мога определено да кажа, че това са хора, които имат история и са интересни със своя живот. Идвали са отвсякъде! Тогава Бургас е бил млад град и наоколо не е било много-много за живеене. Блатата с комарите, болестите, трудният транспорт.. Но те са откривали тук своя втори дом и са оставали, въпреки трудностите, и са ги преодолявали


- В този смисъл, какво означава терминът „кореняк бургазлия”, така характерен за прочутия местен шовинизъм?

- „Кореняк бургазлия” е едно такова понятие, което не би трябвало да се тълкува като за хора специални. Защото, погледнато назад, второ-трето поколение все идват отнякъде.
Тук се заселват хора от Габрово, Котел, Сливен, Ичера, Медвен, Плевен, Казанлък, Лясковец, Ямбол. А не бива да забравяме, че тук се заселват и много хора от Одринска и Беломорска Тракия, бежанци от кланетата в Турция.  Както и белогвардейците, които идват тук през 1920 година, подгонени от Червената армия, и намират тук убежище. Така че Бургас е един конгломерат от хора от цяла България и извън нея. Важно е да се знае и че бургазлии, които отиват по-късно да живеят в чужбина, си довеждат жени от Австрия, Франция, Белгия...  
Така че „кореняк бургазлия” не би трябвало да се употребява в този смисъл, за който например могат да претендират старите родове от Пловдив.


- Избройте някои фамилии от описаните от вас във втората част на книгата, които са ви направили най-ярко впечатление!

- Всички от фамилиите, за които съм писала, разбрах, че са били с много силен дух. Но те идват в Бургас не само да построят дом, да създадат челяд, да изхранят семействата, да изучат децата си, но същевременно да оставят нещо на Бургас. За мен най-интересен е борбеният Спиро Воденичаров, който пристига в Бургас, за да започне търговия тук. И наистина успява.
След това започват войните (Балканската и Междусъюзническата, б. р.) и той отива на фронта. Когато се връща, намира своя магазин разбит и цялото си имущество ограбено (това са осем години война, все пак). Тогава той решава да емигрира в Съединените американски щати, в Сан Франциско. Когато отива там, точно предния ден градът е сполетян от катастрофално земетресение.

Целият град гори, сградите са разрушени и той си казва „Какво правя аз тук? Оставих си Родината, оставих България! Какво ще спечеля тук?” Но отчаянието му минава почти веднага. Той, освен търговец, е и много сръчен дърводелец. И започва да строи дървени къщи, първо като чирак и после много бързо става управител на такава фирма.
Печели страшно много пари, но носталгията по Бургас е по-силна от всички възможности в Америка. Спиро Воденичаров се връща тук, създава семейство и от него излизат трима известни български лекари.

За всички е било трудно. И за Иконописови, и за Кошаревски (ударението е на „е”, б. р.), и за Коларови, които идват тук от село Ениджия (Eнидже, Лозенградско, до 1913 година със 100% българско население, прогонено от турската армия, б. р.), оставяйки там солидни имоти и къщи. Те отсядат в някогашния хан „Чирпан” в Бургас, където живеят година и половина и там се раждат децата им. Но... това е борбата за живот!


- Освен върху живота на тези фамилии, във вашата книга вие обръщате внимание и на важни факти от историята на Бургас. Кои са най-интересни?

- За пръв път публикувам подписа на италианския архитект Тоскани, който е проектирал най-красивите сгради в Бургас. Негова е Синагогата, негови са почти всички красиви къщи по главните улици в центъра на града – по „Богориди”, „Александровска”. Много е интересно и че първата жена архитект в България е бургазлийката Мария-Луиза Досева. Нейни творби са хотел „Булевард”, по-късно превърнал се в „Чехословакия” (в момента административна сграда, б. р.), много интересни факти за града открих, надявам се и читателите да се радват, че ще научат за тях.

- Бургаският род Бозвелиеви има ли нещо общо с бореца за църковна и национална свобода Неофит Бозвели?
- Разбира се! Това е поколение, което се родее с Бозвели. И въпреки прехода, който са направили – отишли са в Одринска Тракия, след което се връщат в Бургас, те носят неговата свободолюбива и съградителна искра. Но не по-малко е интересен и животът на доктор Брайков, който е потомък на Христо Ботев!
Ами родът Грозлекови от Копривщица? Те са хора търговци, индустриалци и учени! Изобщо, нещата в Бургас се случват, защото тук идват да живеят много интересни хора.


- В “Ретро Бургас 2” пишете за зъболекаря доктор Богдан Брайков и за доктор Петко Костов, които постоянно са пренебрегвали своя личен финансов интерес и са лекували безплатно бургазлии...

- Имало е такова време, в което лекарите са обичали своите пациенти не като начин да печелят пари от тях, а да им помагат, чисто човешки. Доктор Костов е бил любимият лекар на всички жители на Бургас, защото е помогнал на много от тях децата им да оживеят след сложни и тежки заболявания.

Наистина той е вършил благотворителност, но не за да се афишира. И не по Великден и по Коледа, а по всяко време на годината. Той е правил безплатни прегледи в Комлука (сегашния квартал „Победа”, б. а.), където са живеели най-бедните хора и винаги, когато те нямали пари, купувал от джоба си и лекарствата им.
Същото е правил и доктор Брайков. При него са идвали пациенти от цяла Източна България. Някои му плащали в натура, с това, което са произвеждали, а за хубав виц (той бил любител на хубавите истории, б. а.) казвал просто “Това е достатъчно за вашето лечение!”


- Коя известна бургаска фамилия е имала най-трагична съдба?

- Трагедията за тогавашните бургазлии е била неизмерима в съвременен вариант! Умирали са им деца, умирали са им любими хора, губили са имоти, къщи,  но това не ги е спирало! Особено след национализацията, всички от тях са изгубили поминъка си!  Писала съм за фабрика “Девеко”. Спиро Воденичаров, за когото ви разказах, е бил съсобственик на фабрика “Ел Ей”!

След национализирането тази фабрика е кръстена на бащата на поета Недялко Йорданов – Асен Йорданов. И по-късно тази фабрика преминава към сапунената фабрика “Толбухин”. Тези хора, които със собствената си пот, със собствените си пари са създали промишлеността на Бургас, са били оставени само с джобни.
Трагедии е имало. Но те са ги преодолявали. Вярно, някои са си отивали от инфаркти точно заради това. Но, общо взето, бургазлии са силни хора, възхищавам им се!


- Да ти вземат всичко, което си съградил през живота си, не е ли ужасно?

- Други неща са изповядвали тези хора! Те са били и много вярващи християни. Това ги е спасявало в трудните моменти! Интересно ще е да научите за дърворезбаря Крум Кошаревски, който е направил иконостаса на храма “Свети свети Кирил и Методий” в Бургас. Той остава почти анонимен. А той дарява на църквата “Свети Дух” (сегашния параклис в парк „Изгрев”, срещу болницата, б. р.) дърворезбована врата и малък иконостас. Но след 9 септември 1944 година всичко това е разрушено, изчезнало е, там става парк и се забравя за този човек.


- Посочете някои наследници на тези фамилии, които са наши съвременници

- Радвам се, че много техни наследници, разселени по абсолютно целия свят, които винаги се връщат в Бургас през лятото, проявиха силен интерес към първата ми книга „Ретро Бургас”. И тя отиде в Канада, в Америка, даже и в Австралия! Това е връзката на тези поколения с родния им град. Те не са скъсали пъпната си връв с него! Искат да знаят за своите деди!

Жива Кюлджиева например, автор на много прекрасни текстове на български песни в естрадната музика, дъщеря на доктор Богдан Брайков и неговата съпруга Ралука Брайкова... Много наследници на доктор Костов също проявяват интерес към миналото си, известен оперен певец например...
Бургазлии са се разселили, но не забравят откъде са тръгнали.



Фамилната къща на Костови на ул. “Цар Симеон I” №18 (бившата “Републиканска”) Сем. Иконописови със синовете си в Бургас - вляво Александър, вдясно Лазар и най-малкия Вилхелм, 4 септември 1909

В категории: Интервю , Горещи новини

12
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
12
18.03.2016 14:10:39
0
0
11
zuaypdwsl
17.01.2013 21:13:59
0
0
2NGP2G , [url=http://yjcavwfeqvyi.com/]yjcavwfeqvyi[/url], [link=http://lvfnxyckzzns.com/]lvfnxyckzzns[/link], http://esfcpynboqcs.com/
10
finyfxwx
17.01.2013 21:13:30
0
0
MevDog , [url=http://wwvqrlqvynpy.com/]wwvqrlqvynpy[/url], [link=http://omnccwtviwdu.com/]omnccwtviwdu[/link], http://bdtphnhythie.com/
9
ncvxjs
16.01.2013 23:07:15
0
0
LbRMuv <a href="http://yahuzpernubx.com/">yahuzpernubx</a>
8
igejunom
15.01.2013 12:27:24
0
0
xEWo9W <a href="http://qhtfilkubxli.com/">qhtfilkubxli</a>
7
iicvdaitwf
15.01.2013 12:26:23
0
0
yGTQUf <a href="http://easlpdkgpwrl.com/">easlpdkgpwrl</a>
6
wpmiztnxri
29.12.2012 22:52:53
0
0
uGusQp , [url=http://wsgipqzgdfxv.com/]wsgipqzgdfxv[/url], [link=http://xyyewcxtaeay.com/]xyyewcxtaeay[/link], http://wsfbbepcpejb.com/
5
eymfki
12.12.2012 00:04:56
0
0
2Lse4w , [url=http://yndvjyjvsooa.com/]yndvjyjvsooa[/url], [link=http://ebsadnuuvyni.com/]ebsadnuuvyni[/link], http://wpldssrrleue.com/
4
dvlldqq
09.12.2012 23:54:52
0
0
f5F7dE <a href="http://uwpzehqbifcj.com/">uwpzehqbifcj</a>
3
pnzuoxgydn
08.12.2012 16:39:54
0
0
CFCdwB , [url=http://dvasjepyhbbs.com/]dvasjepyhbbs[/url], [link=http://mlhuahgqtgum.com/]mlhuahgqtgum[/link], http://oqpeeyszebnx.com/
2
Viviana
08.12.2012 00:06:39
0
0
I'm sohkced that I found this info so easily.
1
Wilma
06.12.2012 18:39:31
0
0
I will be pttunig this dazzling insight to good use in no time.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки