Гладни работници строят магистрала „Марица”


Гладни работници строят магистрала „Марица”
Строежът на магистрала „Марица“ спря още в края на август заради неплатени сметки
05 Ноември 2012, Понеделник


На протест във вторник собственикът на „Булкомерс” от Раднево Живко Косев заяви пред медиите: „През последните месеци

Автор: Асен Петров

работниците ми получават само част от заплатата си, колкото да не умрат от глад”. Фирмата бе една от 34-те, които се събраха в мотел „Райски кът” на пътя между Харманли и Симеоновград, за да изразят негодуванието си, предизвикано от закъснелите плащания за строежа на магистрала „Марица”. Заради липса на пари те са спрели да работят по аутобана още в края на август.    
В крайпътното заведение протестиращите трябваше да се срещнат с шефовете на „Пътностроителна техника”, която представлява сдружение „Тракия IV” – изпълнител на ЛОТ-4 на автомагистрала „Тракия”, и на сдружение „Марица Хайуей” – изпълнител на ЛОТ-2 на „Марица”.  Към строители на  „Марица”, които не са получили около 3 млн. лв., се присъединиха и „фирми-доставчици” от „Тракия”, към които има натрупани борчове за близо 2 млн. лв.

Фирмите се наричат „доставчици”, защото според договора спечелилото поръчката сдружение няма право на подизпълнители. Макар да се титулуват  „доставчици”, на практика това са тези компании, чиито работници и техника реално строят магистралата. Повечето от тях са получили едва 20 процента от цялата сума, дължима им по договор. На практика ощетените в момента вършат „черната работа“ по изграждането на аутобана.

Един от софийските предприемачи пък уточни, че за близо година, откакто е на обекта, е похарчил за ремонт и поддръжка на машините, за квартири и храна общо 14 000 лв. Той имал да получава още около 350 хиляди от фирмата-наемодател. „На практика в момента сме нещо като спонсори на държавата, защото с лични средства строим държавни магистрали“, негодуваха хората. Някои от собствениците на тези компании дори са започнали да съкращават работниците си, защото не могат да им плащат.
След около 2 часа преговори в крайна сметка стана ясно, че хората ще си получат забавените плащания най-късно до две седмици.

Дошлият на място представител на агенция „Пътна инфраструктура“ Лазарина Стоичкова обясни, че държавата не носи отговорност за забавените плащания, защото на практика няма договорни взаимоотношения с фирмите-доставчици. „Като възложител АПИ е разплатила навреме и в пълен размер всичко, което е фактурирано от изпълнителя „Пътностроителна техника” АД, каза тя и увери, че въпреки че не се работи по „Марица“, засега има минимално изоставане от графика, което не подлежи на санкция.

С разплащане до 15 дни на всичко дължимо се ангажира и изпълнителният директор на сдружение „Марица Хайуей” Йордан Кълвачев.
И двата консорциума, които строят аутобаните – „Тракия IV” и „Марица Хайуей”, са контролирани от строителния предприемач Васил Божков. Второто дружество, в което освен „Пътностроителна техника” участва и австрийската „Порр Техновал”, спечели през април миналата година обществената поръчка за ЛОТ-2 на магистрала „Марица”, обхващащ участъка между Димитровград и Харманли, на стойност 122 137 млн. лв.



Шефът на сдружение „Марица Хайуей” Йордан Кълвачев обеща до две седмици всичко дължимо да се изплати

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки