Пари за отглеждане на тютюн ще има


Пари за отглеждане на тютюн ще има
Земеделският министър Найденов героично пропътува Родопите до село Бенковски, заобиколен от цяла свита експерти и пиари
04 Ноември 2012, Неделя


Министърът дори предрече на представителите на бранша от Кърджалийско и плащания в евро

Автор: Златка Христова

Точно на Световния ден на тютюнопроизводителите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пристигна в кърджалийското село Бенковски за среща с местни представители на този отрасъл и ги успокои, че средства за сектора им ще има. Пред натъпканите в читалището над 150 души той разкри, че в проектобюджета за следващата 2013 г. са заложени отново 73 милиона лева за национални доплащания за стопаните, заети с отглеждането на тази култура.

„Половината от производителите на тютюн в ЕС са в България, и то предимно от този район. Правителството заедно с евродепутатите и с тези от националния парламент успяхме да възразим срещу готвените промени, около които се появиха доста мистерии, заради които еврокомисарят по здравеопазването бе принуден да подаде оставка. Няма опасност и не е застрашен този отрасъл”, подчерта министър Найденов.
Множеството в залата притихна, когато той оповести какъв героичен отпор е дал  кабинетът срещу нечовешките рестрикции за сектора, планирани от еврочиновниците…

Според него нямало начин Държавен фонд „Тютюн” да бъде възстановен, както им се приискало на общинските кметове от Кърджалийско, тъй като неговите функции са иззети от фонд „Земеделие” и това е органът, сертифициран да изплаща европейски средства. „Надяваме се тютюнопроизводителите, особено през следващия програмен период 2014-2020 г., да бъдат бенефициенти – нещо, което правителствата преди нас пропуснаха. А това, което правим ние като финансова рамка, е, че както през последните две години, така и за догодина заделяме национални средства за подпомагане на този сектор”, изтъкна още земеделският министър.

А присъстващите в залата потънаха в дълбоки размишления над понятието „бенефициенти”, но тъй и никой не им го преведе.
„Всички искат пределни цени – за млякото, за картофите, за тютюна, но в европейския пазар не може да има такива, това е свободен пазар. А с либерализацията на този сектор и на начина на изкупуване на тютюн смятам, че цените сега са достойни за полагания труд”, отсече Найденов. Според него шансовете на тютюнопроизводителите да получат европейски средства били много, водени са разговори в Брюксел, но трябвало да има специална мярка за това.

„Тези райони са определяни като необлагодетелствани и са нужни допълнителни средства, свързани и с друг земеделски поминък. Например животновъдите от такива райони получават по-големи стимули за глава добитък”, изтъкна той успехите на правителството. После увери стопаните, че времето на екзотичните идеи за алтернатива на тютюна е минало и в Родопите такава няма. „Ориенталският тютюн е търсен и стопаните трябва да бъдат участници в разпределянето на големия финансов пакет. Хипотезата да няма европейски пари за българските тютюни изобщо не се обсъжда”, ведро заключи той.
И бенефициентите в залата потръпнаха от благодарност…

Мирослав Найденов пристигна в село Бенковски, накичен с две чевръсти пиарки и куп експерти. Селото се оказа център на изнесеното заседание на Консултативния съвет по тютюна, а и българският домакин на Световния ден на тютюна, който бе отбелязан едновременно в 200 държави.
Ден преди министерската совалка кметовете на 7-те общини в Кърджалийска област настояха за връщането на отпаднали текстове в Закона за тютюна и неговите изделия.

На свое заседание те са се обединили около искането за реставрация на Държавния фонд „Тютюн”, а в Закона да бъдат регламентирани сроковете за изкупуване на продукцията, праг на минималните изкупни цени и договорни клаузи като задължаване изкупуването на 20 % от наддоговореното количество. Освен това настояха и за регламентиран ред за заявяване и сключване на договори с участието на фонд „Тютюн”, кмет на община, кмет на населено място, тютюнопроизводител и фирма-купувач, както и за безвъзмездно осигуряване на семена и др. Те акцентираха и върху необходимостта от държавен експерт по окачествяване на тютюна.

Тези им искания бяха изложени в декларация, подписана от тях и разпространена в деня преди визитата на Найденов. В текста кметовете изразиха силно безпокойство от факта, че не са били поканени да участват в срещата на министър Найденов с родопските тютюнопроизводители и така не могат да поставят предложенията си за обсъждане. Това ни дава основание да твърдим, че тя ще е просто поредното партийно мероприятие на ГЕРБ, а не демонстрация на държавна политика в областта на тютюнопроизводството, категорични бяха те.

В декларацията им бе подчертано, че „намаляването или ликвидирането на производството на тютюн в Кърджалийска област ще  увеличи размера на пустеещите земи, ще нарасне безработицата, което ще повиши миграцията на населението към големите градове и чужбина. Това ще доведе до сериозни негативни последици от обществен и икономически характер – обезлюдяване на района и превръщането му в изостанал и непривлекателен регион за живот, както и лишаване на държавния бюджет от сериозни източници на приходи”.

„Приемам декларацията на кметовете като загриженост за този сектор, но нека чрез вас да им пратя хабер – от мен само хаир могат да видят и нека да не ме посрещат с декларации, а да си поговорим в кабинета ми”, отговори им задочно пред микрофоните Найденов.



Залата в селското читалище се оказа тясна да побере тютюнопроизводителите

В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки