„Малешево пее и танцува“


„Малешево пее и танцува“
Традиционни балкански песни и танци радват малешевци всяка година
04 Ноември 2012, Неделя


Над 2500 участници от над 20 български общини взеха участие в Деветия международен фестивал

Автор: Веселина Николова

 „Малешево пее и танцува - От огъня – огън!“ Форумът бе посветен на 100-годишнината от освобождението на община Струмяни и се проведе в края на октомври т.г в с. Микрево. Освен българските състави, на сцената се представиха и близо 20 ансамбъла от Македония, Гърция, Сърбия и други балкански страни.

Голямата награда след оспорваната „битка“ съвсем заслужено спечели сборен ансамбъл „Разложки мераци“. Безспорната атракция на събитието обаче стана популярната народна певица Руска Стоименова, която написа песента „Пей, Малешево“ и я изпълни за пръв път на микревската сцена.
Като най-хубава мома на събитието беше определена Зоя Диманкова от с. Илинденци, която заслужи с красотата си статуетката „Българска роза“.

Фестивалът е създаден с цел да опазва традиционната култура и образците на фолклора на балканските народи, има конкурсен характер и се организира за първи път през 2004 г. Всяка година разширява своите граници и приема все повече и повече посланици на народното изкуство от различни точки на света.
Още с първото си издание "Малешево пее и танцува“ се превръща в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор. В него участват над 800 изпълнители от Югозападна България, Македония, Сърбия и Черна гора.

С годините се утвърждава като авторитетен международен форум на Балканския полуостров. Превръща се в един своеобразен мост на приятелства и култури, които преодоляват границите с музика и танц.



Зоя Диманкова бе определена за най-красива мома

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки