Волжка България?


Волжка България?
Знамето на Чувашия
02 Ноември 2012, Петък


Предлагат на чувашите да се наричат българи


Група историци в Русия предложиха да бъде преименувана Чувашката република и да се нарича Волжка България.
Учените се мотивираха, че това не само ще бъде исторически справедливо, а и туристически изгодно, предаде руската информационна агенция "ФедералПресс".
Обръщението е адресирано към депутатите и органите на властта. То бе предложено за обществен дебат на кръгла маса в рамките на празненствата във връзка с 20-годишнината от основаването на Чувашкия национален конгрес.

Инициаторите на проекта изтъкнаха, че тази идея отдавна се е обсъждала в научните среди, но сега за пръв път излиза под формата на писмено обръщение към властите.
Авторите на идеята са историци от междурегионалния фонд "Волжка България" начело с неговия директор Генадий Тафаев. Те били подтикнати към тази стъпка заради "плачевното състояние" на чувашката история и език и най-вече поради "стопяването" на чувашкия народ в рамките на Руската федерация.

За 8 години броят на чувашите в Руската федерация е намалял с 200 хиляди, а за последните 25 години - с 410 хиляди души. Това се дължало според учените на липсата на историческо самосъзнание на народа. Затова специалистите държали да се върнат към неговите исторически корени.
Те напомниха, че още през 20-те години на миналия век местната интелигенция инициирала възстановяването на названието Чувашка АССР - България. Но тогава авторите на този проект са попаднали под ударите на сталинските репресии.

Според учените от фонда "Волжка България" е време да бъде поставена отново на дневен ред промяната на името на Чувашката република. Възстановяването на историческото й име ще повиши статуса на региона, престижа на чувашкия език и култура и ще укрепи националното самосъзнание на местните жители.
Но обръщението има и своите противници. Според някои специалисти регионалният "рибрендинг" е най-вероятно да не постигне патриотическите си цели и да доведе до икономически загуби.

А и много чуваши може би няма да приемат да бъдат наричани българи, пише агенцията.
Република Чувашия е част от Руската федерация и е разположена в източната част на Руската равнина, в по-голямата си част на десния бряг на река Волга. Столица на републиката е град Чебоксари.

В Руската федерация живеят около 1,7 млн. чуваши (според преброяването през 2002 г.); около 890 хиляди от тях живеят в Чувашия и съставляват 67% от населението на републиката.
Чувашкият език е единственият жив представител на огурските езици, към които е принадлежал и старобългарският. Основното вероизповедание в републиката е православното християнство с елементи от езически вярвания. Малка част от чувашите са мюсюлмани.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ник
02.11.2012 15:45:28
0
0
Волжка България със столица Казан!Там са Българите!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки