Кърджали падна в капана на код „червено”


Кърджали падна в капана на код „червено”
Кирковската река достигна критични нива
02 Ноември 2012, Петък


Таван протече над главите на деца в училищната столова

Автор: Златина Стоянова

Три училища в община Кирково са пострадали сериозно след обилните валежи през последните дни. Това бе една от констатациите след двудневния воден капан, в който попадна Кърджалийско. Синоптиците предупреждаваха за два последователни дни, в които код „червено” ще надвисне над Джебел, Крумовград, Кирково и далечното село Токачка.
През първия ден (27 октомври) валежите не бяха толкова обилни и прогнозата за опасното време сякаш не се сбъдна. През втория ден обаче Източните Родопи бяха удавени в дъждове.

Въпреки всичко стихията се размина с 5 сигнала – 3 къщи в Джебел и една в Кирково са били отводнени, един автомобил е закъсал край Джебел. Реката край село Върхари бе придошла и образувала малък остров, на който са изолирани крави.
В Кирковско дъждовете бяха отнесли водостоци и междуселски пътища, на няколко пъти в отделни селища е било прекъсвано електрозахранването, но екипи на EVN са отстранявали повредите, заяви кметът на общината Сали Рамадан. Според него, ако предния ден количествата валежи в района са били от 70 литра на кв.метър, то във втория вече са достигнали двойни измерения.

Пътуването по главните пътища от Кърджали до общините се оказа тежко изпитание за шофьорите. Кореспондентката на БТА Валя Стоева закъса с личния си автомобил на връщане от село Бенковски и само навременната помощ на спасителния екип я изведе от водния капан.
Реките Крумовица, Джебелска, Върбица бяха достигнали критични нива, под вода останаха крайбрежни площи.
След поройните дъждове през двата дни на „червения” код в Кърджалийска област няма проблемни язовири, нито затворени пътища или повредени комуникации, съобщиха от областната администрация.

Язовирите от каскада „Арда” разполагат с достатъчни свободни обеми. Проверки показаха, че нивото на язовир „Кърджали” е на близо 6 метра под максималната кота. Нямаше разливи на големите реки Върбица и Крумовица, водата тече в границите на коритата им.
След водната офанзива през целия понеделник, във вторник сутринта най-голямо количество валежи е било измерено на територията на община Кирково – 92 л/кв.метър, най-слаби са били дъждовете в Ардинско – 10 л/кв.метър.
В Кърджали аварира водопровод на централната ул. „Екзарх Йосиф”, а дежурни екипи разчистваха задръстена шахта пред детска градина „Орфей”.

Отводняваха се сградите на училището в село Чакаларово и детската градина в съседното Завоя, Кирковска община.  Поради скъсани подпори на мост бе забранено движението на автомобили до една от махалите на село Горна кула, община Крумовград.
Критична остана ситуацията с училищата в Кирковско. Столовата на СОУ „Отец Паисий” е наводнена, водата е нахлула през вратите и прозорците в помещението на приземния етаж, има счупени стъкла, течове и опасност от компрометиране на носещи греди, алармира директорът Румен Младенов.

В село Бенковски е пропаднал покривът на старата сграда на СОУ „Никола Й. Вапцаров”, в която се помещават осем от класните стаи. В ОУ „Иван Вазов” в село Чакаларово част от децата са били изведени от трапезарията, след като таванът е протекъл  по време на хранене.
Директорите на 3-те училища настояха комисия да извърши оглед на щетите и подготвиха докладни, придружени със снимков материал, до общината и Регионалния инспекторат по образованието.
Те са обезпокоени, че не могат да заделят средства за ремонти, а последствията трябва да бъдат отстранени спешно заради идващата зима.   



Дъсченият навес в закусвалнята в Джебел се оказа достатъчен да подслони гладните Водопади се спускаха надолу по стръмния скат и се вливаха в река Върбица край пътя за Момчилград Тежка бе обстановката в началото на изминалата седмица и по българското Черноморие. В  Бургас се изля рекордно количество дъжд от 90 литра на квадратен метър. Наводнени бяха една от детските градини в ж. к. „Меден рудник”, подземният паркинг пред операта, много мазета и приземни помещения. Силният вятър повали дърво в центъра на града, което нанесе щети върху паркираните наблизо автомобили (на снимката).   Обстановката в Поморие също бе усложнена. Следствие на силния дъжд, канализационната система не можа да поеме водите от интензивния валеж. Проблеми имаше и с канализацията на Варна. Булевардите в морската столица също бяха наводнени и движението по тях бе затруднено. Пристанищата по крайбрежието ни бяха затворени, докато бурята премине. Снимка Офелия Жекова

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки