ГЕРБ върна тоталитаризма в Бургас


ГЕРБ върна тоталитаризма в Бургас
Бургазлии посрещнаха общинските съветници от ГЕРБ пред сградата, където се провеждат сесиите на ОбС, с плакати и освирквания заради налаганото от тях медийно затъмнение
02 Ноември 2012, Петък


В общината, окичила се с приза за „Най-прозрачна администрация“, съветниците на управляващите посегнаха без свян върху свободата на словото

Автор: Георги Ваташки

Маската на фасадната демокрация, която бяха нахлузили на хората на Бойко Борисов,  се смъкна в началото на седмицата на сесията на Бургаския общински съвет. Чрез промяна в Правилника за работа на местния парламент бе забранен достъпът на камерите на телевизия СКАТ и другите средства за масова информация до заседанията му.

Занапред те ще бъдат предавани само по интернет в общинския сайт, а оттам всички електронни и интернет медии щели да могат да ползват сигнал от статични камери, без да имат възможност да снимат по своя преценка работата на съветниците.
Очевидно е, че въпросната поправка цели да се заглуши гласа на опозицията в лицето най-вече на „Национален фронт за спасение на България”. За по-сигурно, възможностите на общинските съветници, които не са от редиците на управляващата партия, да се изказват и да участват в дебати бяха допълнително силно ограничени. 

Възмутени бургазлии още рано сутринта във вторник обсадиха сградата на Морското казино, където се провеждат заседанията  на Общинския съвет. С лозунги „Долу ръцете от свободното слово”, „Народът има право да знае” и пр. те протестираха срещу замислената скандална поправка и освиркаха пристигащите за започването на сесията съветници от управляващата партия.
Въпреки тази масова проява на народния гняв, герберите показаха ненакърнена решителност да си проведат наказателната акция срещу телевизия СКАТ и НФСБ. И дори лицемерно склониха да се съобразят с искането на опозицията забраната на медиите да бъде разгледана още в началото на сесията, въпреки че беше заложена на 39-та позиция в дневния ред.

Християн Митев от партията на СКАТ се опита да вразуми управляващите с юридически аргументи, като изтъкна, че предлаганите промени противоречат на Закона за местно самоуправление.
„Докладните записки  не само, че ще се дават на съветниците без приложенията, но искате да се прекратяват дебатите по неудобните въпроси без да има изказвания. И всичко това на фона на пълно медийно затъмнение. Това ли вие наричате демокрация” – риторично попита той.

Думите му бяха подкрепени от Евгений Мосинов от БСП, който заяви от трибуната: „Ние сме против докладната записка на ГЕРБ, дори сред корекциите на правната комисия. Точката е практически необоснована, като това е лош пример за работата на общински съвет. Докладната противоречи на практиките в ЕС, които приемат, че хората имат право да получават информация. На следващото заседание ще вкараме докладна, която ще предложи нови начини за излъчването на сесията. На тези, на които им пречат кабелите, да си гледат в краката“ – каза в заключение известният в Бургас юрист, визирайки нелепите мотиви на мнозинството, че се спъвали в кабелите на телевизионните камери.

Точно това им послужи като един от аргументите за изгонването на медиите от залата.
Лидерът на групата на ГЕРБ Димитър Людиев се опита да тушира народното недоволство с уверенията, че ще бъде позволено на всички телевизии да ретранслират сигнала, излъчван на общинската интернет страница.
Той обаче пропусна да спомене, че бургаската администрация няма техническата готовност това да стане още на следващата сесия на местния парламент.

„Вие искате да наложите монопол върху излъчването на сесията. Възрастните хора не могат да ги гледат по интернет. Ще трябва от ГЕРБ да им купите по един лаптоп“, посъветва колегите си от мнозинството водачът на съветниците от НФСБ Валентин Касабов.
В опитите си да оправдаят налагането на ограничения върху свободното слово герберите вадеха най-нелепи „основания“ и „доводи“ в своя защита. Като това, че в британския парламент например нямало камери дори на Би Би Си.
Това тяхно съображение бе разбито на пух и прах от представителя на партия Средна европейска класа (СЕК) Георги Манев, който припомни как само преди месец еврокомисарят по инфомационните технологии Нели Круз изтъкна при посещението си у нас, че близо 50 на сто от българите не ползват световната мрежа.

Друга скандална поправка в правилника, която нажежи страстите в залата, бе прокарването в него на възможността  да се отнема думата на различно мислещите.
„Това е наказателна акция срещу НФСБ и тя цели да се попречи на СКАТ да покаже какви тъмни сделки стават в тази зала”, обобщи случилото се съветникът от родолюбивата партия Валентин Фъртунов след като промените бяха приети, благодарение на стоманения вот на герберите.  И изтъкна, че патриотите са единствените, които се борят последователно за интересите на гражданите и разобличават съмнителните действия на ГЕРБ и бургаския кмет Димитър Николов.

Срещу ограничаването на достъпа на медиите до заседанията, освен Националния фронт,  гласува почти цялата опозиция – БСП, СЕК, Лидер, дори и сините, които иначе се изживяват като верни пажове на управляващите в морския град.



Със скандирания „Оставка!” бе освиркана и Снежина Маджарова от ГЕРБ - председател на Бургаския общински съвет Съветниците от групата на НФСБ (на преден план) бяха подкрепени и от останалата опозиция в опитите си да възпрат потъпкването на демокрацията в Бургас

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки