Делба на наследствени земеделски имоти


Делба на наследствени земеделски имоти
01 Ноември 2012, Четвъртък


Терените, които не могат да се поделят удобно, се изнасят на публична продан


Няколко души наследници сме на земи, които са ни завещани от покойните ми родители. И по-конкретно на следните ниви, по данни от поземлената комисия:
1. Нива от 25,992  дка - 5 категория;
2. Нива от 24,556 дка - 5 категория;
3. Нива от 3,200  дка - 8 категория;
4. Лозе от 1,021 дка - 5 категория всичко 54,969 дка.
Преки наследници сме четирима, от които един не е жив, а неговите двама наследника не са съгласни да се продаде земята солидарно.
Как трябва да постъпим в този случай? Чрез съд за подялба и всеки да си разполага със своя дял? Нека се има предвид, че през ноември 1998 г. всеки от нас си е внесъл дела от 13,6 дка във всестранна кооперация "Пчела", с. Момина църква, община Средец. Нямам информация каква е съдбата на кооперация "Пчела" и кой ползва земята.


Димитър Гайдарджиев
с. Стожер, община Добрич


От изложеното от Вас става ясно, че Вие сте съсобственици на изброените имоти, като притежавате идеални части от тях. До момента не е извършвана делба. Ако желаете да извършите делба, имате две възможности. Ако всички съсобственици са съгласни, може да извършите доброволна делба, в противен случай ще трябва да се обърнете към съда. Следва да имате предвид, че всеки съсобственик може да поиска винаги делба на съсобствените имоти.

Уредбата на делбата на наследство се съдържа в глава пета от Закона за наследството (ЗН).  
Всеки наследник може да иска своя дял в натура, доколкото това е възможно. Когато е налице неравенство на дяловете, то се изравнява с пари. Имотите, които не могат да се поделят удобно, се изнасят на публична продан.
Наследникът - земеделец-стопанин, който живее в или близо до населеното място, където се намират наследствените непокрити недвижими имоти, за да допълни притежаваната от него земя до размер на средния тип частно трудово земеделско стопанство, може да изкупи от останалите сънаследници, които не живеят в същото населено място или близо до него или пък не се занимават със земеделие, падналите им се в дял непокрити недвижими имоти.

Преди да се пристъпи към съставяне на дяловете, всеки сънаследник трябва да привнесе в наследството това, което дължи на наследодателя, а също и това, което дължи на другите сънаследници във връзка със съсобствеността помежду тях.
Ако той не извърши привнасянето в натура, сънаследниците, които имат право да го искат, получават в своя дял част от наследствените имущества, равна на дължимото по стойност, а ако е възможно - и по вид.

При съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар. Тоест два от имотите, които вие посочвате под № 3 и 4, не могат да бъдат разделяни и следователно ще бъдат възложени в дял на някой от сънаследниците.
Когато при извършването на делбата бъде пропуснато някое наследствено имущество, то се поделя допълнително.
Делбата се обявява за нищожна, когато е извършена без участието на някой от сънаследниците.
Делбата може да бъде оспорвана поради погрешка, когато при извършването й някой от сънаследниците е увреден с повече от 1/4 от стойността на дела му.

В този случай искът за оспорване на делбата не може да бъде предявен след изтичането на 1 година от извършването й.
В този случай, ако преди постановяване на решението от последната съдебна инстанция делът на увредения бъде допълнен в пари или натура от останалите сънаследници,  извършената делба запазва действието си.    
Препоръчваме ви да постигнете съгласие помежду си и да извършите доброволна делба, в противен случай ще се наложи да се обърнете към съда. Преди да пристъпите към делба обаче трябва да прекратите договора си с всестранна кооперация "Пчела" и да изтеглите дяловете си, представляващи идеални части от изброените недвижими имоти.

Дадените отговори не заместват консултацията с адвокат по интересуващите ви въпроси



В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки