Рицарско великодушие към пленения враг


Рицарско великодушие към пленения враг
Цар Фердинанд и синът му Борис в главната квартира на щаба в Стара Загора
31 Октомври 2012, Сряда


Преди 100 години
Военните действия по време на Балканската война



 се следят от близо не само у нас, но и намират широк отзвук в западната и руската преса. В броя си от 28 октомври 1912 г. седмичното илюстровано списание „Искры” – издание на вестник „Руское слово”, съобщава:
„Гръцката, сръбската и българската армии достигнаха стените на Солун – столицата на богатата, красивата и обвита в дима на легендите Македония. Гарнизонът и „добягалите” до Солун жалки останки на турската армия не са в състояние да окажат сериозна съпротива. Превземането на града от съюзниците се очаква от час на час”.

В същия брой е публикувана и подборка от снимки, направени в тила на българската армия. В телеграфен стил медията обобщава в своя фоторепортаж:
„Образцов ред, както и във всичко, с което се захващат българите. Рицарски великодушно отношение към взетия в плен вчерашен враг. В последните дни се усеща недостиг на лекарски персонал и санитарни средства. Бурният, блестящ, неподражаем натиск на българската армия излиза твърде скъпо. В Софийските полкове от строя са извадени до 4-5 състава. Ранени са маса войници. Някои от тях се лекуват, други се превързват. Необходима е спешна помощ от пари и хора”.

В по-следващите си броеве изданието дава сведения за жертвите на войната. То уточнява, че:
„По данни на „Червения кръст” от 1 ноември, за един месец българската армия е изгубила 15 000 човека убити и 45 000 ранени”.

Една седмица по-рано, в броя си от 21 октомври с. г., седмичникът отбелязва в кратка дописка, озаглавена „В навечерието на освобождението”:
„Обръщайки в позорно бягство пред армиите на съюзниците, турската войска и въоръжените мюсюлмански банди избиват по своя път стотици и хиляди от беззащитното християнско население. Само в едно Царево, след превземането на Джумая от българите, стотици жители са пребити от отстъпващите турци, при това убийствата са съпроводени с насилие и поругателства, каквито може да измислят само озверели диваци. Родителите биват избити пред очите на децата им. Мъжете са заставяни да легнат на земята и са разстрелвани от упор. В едно село са убити 147 човека... Като хванати в капан зверове, хиляди нещастници напускат родното си огнище и се укриват в непристъпните горски дебри и планини”.  


Патриотичен календар


26 октомври 1185 г. — Избухва въстанието на Асен и Петър

26 октомври 1989 г. — Народна милиция разгонва със сила активистите на Независимо сдружение „Екогласност“, които в градинката пред ресторант "Кристал" в центъра на София събират подписи срещу проекта „Рила-Места”

27 октомври 1912 г. — Седма Рилска дивизия достига до Солун

28 октомври 1912 г. — Начало на Люлебургазко-Бунархисарската операция

29 октомври 1395 г. — Умира цар Иван Шишман

29 октомври 1912 г.  — Български самолет бомбардира от въздуха старата гара Караагач на Одрин. Това е първият в историята бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел

29 октомври 1914 г. — Умира големият български поет и революционер Пейо Яворов

30 октомври 1869 г. —  (стар стил) Основано е „Българско книжовно дружество“ в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките

31 октомври 1869 г. — Основан е Български революционен централен комитет

1 ноември — Ден на народните будители; Ден на българската наука и Ден на българската журналистика

1 ноември 1909 г. — В Пловдив за първи път е честван Денят на народните будители



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки