Предлагаме на ЮНЕСКО двуметрово писмо до султана


Предлагаме на ЮНЕСКО двуметрово писмо до султана
Уникалното двуметрово писмо до султан Абдул Азис
29 Октомври 2012, Понеделник


Русенският държавен архив се включва в проекта на световната организация и с акта за раждане на Нобеловия лауреат Елиас Канети, както и с масонската грамота на Захари Стоянов

Автор: Иван Ванев

Уникално над двуметрово писмо до султан Абдул Азис, изпратено от русчуклии през 1872 г., с молба за поставяне на църковна камбана  на църквата „Св. Троица“, е едно от предложенията на Държавен архив-Русе за включване в програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“. Под прошението някога са сложили подписите си повече от 300 русенци.
За вписване в уникалния проект на световната организация архивът в Русе, който тази година отбеляза 60-годишен юбилей от съществуването си, предлага и други интересни документи.

Сред тях попада и наставление на Светото седалище в Рим за обредите при православните християни на Изток, датиращо от 1597 година. То обаче първо трябва да бъде реставрирано, защото не е в добро състояние. Съдържанието му представлява един вид директива за това как миряните трябва да отбелязват своите пости, литургии и християнски празници.
Интерес предизвиква и масонската грамота на Захари Стоянов, както и копринената му масонска синя презраменна лента с метален знак. Архивът предлага на централата на ЮНЕСКО в Париж и книга със списъците на основателите и благотворителите на русенското читалище „Зора“, издадена през май 1869 г., както и уникални покани за театрални представления, организирани от културното средище.

Сред предложенията попада и немска географска карта на Дунавския вилает, изработена на восъчна хартия, която датира вероятно от 1866 г. Но в русенския архив се съхранява и единствената запазена първа българска географска карта на Димитър хаджи Русет. Тя е отпечатана в Страсбург през 1843 г. за нуждите на тогавашното средно русчуиско училище.
Но съкровищницата на документалното хранилище в най-големия наш дунавски град изобилства и от множество други безценни бумаги, сред които се откроява едно оригинално писмо с почерка и подписа на Иван Вазов, с което, само година преди смъртта си, патриархът на българската литература изказва благодарности на русенското женско дружество „Добродетел”.

Крайдунавската общинска администрация също ще отбележи съществен принос към българското участие в „Паметта на света“. Оттам ще предложат свидетелството за женитбата на майката и бащата на родения в Русе Нобелов лауреат Елиас Канети, както и неговия акт за раждане, като съществува идея тези документи да бъдат предадени за по-нататъшно съхранение в хранилищата на Държавния архив в града.



Дипломата и масонският знак на Захари Стоянов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки