Разследват лекари за смъртта на млада майка


Разследват лекари за смъртта на млада майка
Отишлата си нелепо от този свят Нели Николова остави две деца без майка
29 Октомври 2012, Понеделник


Медици от Добрич, изписали пациентка като напълно здрава,  ще дават обяснения защо след по-малко от седмица жената умира от „тежко усложнение“

Автор: Пламен Николов

Абсурдите в българското здравеопазване взеха поредната си жертва. Млада, здрава жена от Добрич – майка на две деца, си отиде от този свят само за 15 дни. Без никога преди това да е боледувала сериозно.
Близките са убедени, че причината за нелепата смърт на 34-годишната Нели Николова е лекарска некомпетентност и неадекватност на лечението в добричката болница. По сигнал на опечалените роднини полицията в града разследва доктори от Инфекциозно отделение на местното лечебно заведение за немарливо изпълнение на служебните им задължения и причиняване по непредпазливост смъртта на младата жена.

Нели Николова постъпва в отделението на МБАЛ – Добрич на 25 септември – два дни след появата на първите симптоми за сериозно неразположение – главоболие, повръщане, висока температура. След това изгубва и говора си.
След назначените й преглед със скенер, кръвни изследвания и пункция й е поставена диагноза серозен менингит.
Нейните близки споделят, че през цялото време лекарите са ги успокоявали: „Не се притеснявайте, това е лека вирусна инфекция.
Тя е млада, здрава жена, организмът й е силен – бързо ще се възстанови”.

„Младата и здрава“ Нели Николова е изписана на 5 октомври, като в епикризата е отбелязано, че е напуснала болницата клинично здрава. Но за тези, които тогава са около нея, това е абсолютна лъжа. Състоянието на младата майка изобщо не се е подобрило. „Тя едва ходеше – не е нужно да си лекар, за да разбереш, че това не е здрав човек“ – категорична е сестрата на „оздравялата“ пациентка Силвия Николова.

Документът, с който Нели е напуснала здравното заведение, е подписан от началника на Инфекциозното отделение д-р Венета Йовева и от д-р Виолета Чакърова. Според опечалените обаче, жената е изписана само защото е изтекъл десетдевният срок, в който се плаща потребителска такса за престой в болницата, като целта е била просто да се отчете клиничната пътека и да се вземат парите от Здравната каса.

Когато младата майка се прибира в дома си с висока температура, сестра й се връща обратно в отделението, за да разбере защо пациентката е била изписана без да е оздравяла. Д-р Чакърова отново я успокоява, че всичко ще се оправи и й дава рецепта.
Само за час-два след това обаче състоянието на Нели се влошава рязко – отново се появява главоболие, повръщане и разстройство. Така броени часове след изписването си като „клинично здрава“ жената постъпва за втори път в болницата и според медицинските документи е приета „в увредено общо състояние”.
Този път обяснението на хората с бели престилки е, че най-вероятно се касае за „нов грип”, с който Нели се заразила, докато се разхождала в двора на лечебницата.

През последните няколко дни от втория и фатален за нея престой там близките й твърдят, че не са видели родственицата им да е била включена на системи, а на 8 октомври медиците дори й спират лекарствата. Въпреки че пациентката им поддържа постоянно висока температура и се оплаква от болки в цялото тяло.
И тъй като в добричкия МБАЛ хронично се усеща недостиг на медикаменти, наложило се роднините да купуват сами изписания на Нели антибиотик, и още – витамини, алое вера... Една банка пък така и не могли да намерят в аптеките из града.

От описанието на хода на заболяването, дадено в епикризата, така и не става ясно на какво се дължи рязкото влошаване на състоянието на болната. Според документа, на третия и четвъртия ден от приемането й пациентката била бодра, без температура, с добър апетит и нормална физическа активност – разхождала се и се обслужвала сама.
На следващия ден обаче настъпва фаталният обрат и за по-малко от 24 часа сърцето на Нели Николова спира да бие завинаги. От документите става ясно още, че на сутринта на 11 октомври,  когато жената изпада в клинична смърт,  са назначени три консултации, които така и не са осъществени. Предприетите от реаниматорския екип действия и опити за връщане на болната към живота не дават резултат и в 9:18 ч. медиците регистрират леталния изход.

Как е възможно да се спират лекарствата при такова очевидно тежко състояние,  недоумява съкрушената сестра на починалата. И добавя, че ако са допускали, че лекарите в Добрич не могат да се справят със ситуацията, със сигурност са щели да потърсят квалифицирана медицинска помощ в лечебно заведение във Варна.
Докторите от Инфекциозното отделение отказват всякакъв коментар – шефът на болницата им забранил.

По случая има разследване от компетентните органи и смятам, че не е редно да го обсъждам в детайли – оправдава се изпълнителният директор на добричката многопрофилна болница за активно лечение д-р Мариян Ананиев. И уточнява само, че има десетки страници медицинска документация, от която е видно, че става въпрос за две пролежавания с две различни клинични картини и съответно – с различен подход на лечението. „За съжаление втората хоспитализация е с фатален край заради настъпилото тежко  усложнение в хода на лечението, което е причинило трагичния изход. С близките имаме различни тези и аргументи. В крайна сметка ще има арбитраж и оторизираните институции ще се произнесат на чия страна е правото“ – заявява още мениджърът на здравното заведение.

След приключване на разследването ще стане ясно дали това ще се окаже поредният случай, в който заради неадекватността на цяла поредица здравни министри през последните 20 години здравеопазването ни бе доведено до състояние, в което не може да се справи с напълно лечими заболявания.

Все по-често българите се страхуват да не станат жертви – самите те или близките им – на докторска некомпетентност и безсилие да се постави дори и най-елементарната диагноза, да не говорим пък за неадекватно назначено лечение. Защото цената, която обикновеният поданик на републиката плаща в подобни случаи, е твърде голяма и неоправдано висока – един невинно затрит човешки живот. В много от случаите – прекалено млад, за да си отиде от този свят.


Институциите нехаят за лекарските грешки


Тази неделя пред сградата на Съдебната палата в София се проведе мирен граждански протест срещу лекарските грешки, довели до смъртта на пациенти. В отворено писмо до медиите инициаторите на мероприятието – сдружение „Живот за България", изтъкват, че още преди една година са отправили предложения за подобряване на здравната система към Министерство на здравеопазването и други институции, но все още нищо не е предприето в тази насока. Фактите показват, че жертвите на лекарски грешки не намаляват, а дори се увеличават. Досега няма нито един наказан лекар, нито една доказана вина, няма нито едно приключено дело, няма посочен нито един виновник за нелепата смърт на много млади хора.



„Активното“ лечение на болницата в Добрич очевидно не е ефективно

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки