Секти съдят община за дискриминация


Секти съдят община за дискриминация
Последователите на Евангелска петдесятна църква „Филаделфия” са предимно роми
28 Октомври 2012, Неделя


„Свидетели на Йехова“, мормони и евангелисти искат от Бургас 90 хиляди лева

Автор: Георги Ваташки

С идването на „демокрацията“, заедно със свободата на словото, из нашата страна плъзнаха и всякакви „нетрадиционни вероизповедания“. След първоначалния бум на сектантска дейност у нас през 90-те години, някои „религиозни общности“ се притаиха, други се пререгистрираха, а трети „мутираха“ и си смениха имената. Но методите им за привличане на жертви си останаха същите (за традиционните им трикове „Десант“ подробно писа в брой 178 от 12 октомври 2012 г., в статията „Куриери на Христос или ловци на души“). 

Първите „мисионери“ на българска земя се изхитриха и вече здраво са пуснали корени, скрити зад паравана на Закона за вероизповеданията. Колчем надигне обществото глас срещу тях и те тутакси завеждат дело на верска основа. Вместо на подсъдимата скамейка да седят пастори, които пращат „куриерите“ си по улиците, в домовете ни и даже в училищата, за да привличат децата ни към поредното извращение на християнството, днес лицемерните натрапници са в ролята на тъжители.

Началото на един такъв странен казус е поставено през 2008 година в Бургас, когато общинската администрация издава заповед във всяко бургаско училище да се проведат събрания в часа на класния ръководител, по време на които да се прочете лекция за опасността от сектите.
В документа се казва, че въпреки официалната си регистрация в дирекция „Вероизповедания”, някои религиозни общности нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред. Цитирани са „Свидетели на Йехова“, „Църква Исус Христос и светиите от последните дни – мормони”, както и евангелските петдесятни църкви.

По същото време жителите на бургаския ж.к. „Славейков“ се вдигат на спонтанни бунтове срещу „Свидетели на Йехова“. Представители на получилата регистрация секта приканват настоятелно деца от квартала да посещават молитвен дом с иначе благозвучното име „Зала на царството”, който се намира в непосредствена близост до училище „Константин Преславски”. Описани са десетки случаи в медиите, има и конкретни жалби от родители.

Ответният удар идва три години по-късно
След дълго мълчание и снишаване, йеховистите и евангелистите внезапно се активизират. За повод им служи сблъсък между привърженици на „Свидетели на Йехова“ и активисти на ВМРО в Бургас през април 2011 г.
Седмица след случката близо 30 различни вероизповедания, кое от друго с по-екзотични имена, излизат със специална декларация в защита на „Свидетелите“ и ей-така, между другото, решават да съдят Община Бургас и местната дирекция на полицията за религиозна дискриминация. Причината е все същото писмо.

Водени от адвоката Виктор Костов, афиширащ се като правозащитник (главно на роми), самозваните пророци на отделните „вероизповедания“ твърдят, че документът е пълен с „неверни, необосновани и обвинителни твърдения”.
Сред наглите им искания е това, общинските власти да напишат писмо – опровержение, което да бъде прочетено пред учениците. Нещо повече – изискват чрез съда дори публично извинение от държавните органи за това, че са си свършили работата.

Разбира се, искат и пари - обезщетение за „нематериални вреди“, в размер на 90 хиляди лева. Според пастор Живко Тончев от „Обединени божии църкви Благовестие“ това било в реда на нормалното: „Ние сме също данъкоплатци и държавата трябва да ни пази, за да можем да си вършим работата. Какво считат евангелистите за работа не става ясно, но  сигурно броят за дейност привличането на младежи и социално слаби, които да бъдат използвани като безгласни роби за обогатяването на „пророците“, обясни пасторът пред наш репортер мотивите си да съди общината.

Жалбата до магистратите в морския град е от август 2011 г. През октомври същата година съдът в Бургас отхвърля жалбата на сектантските водачи и я препраща в Комисията за защита от дискриминация (КЗД).
Нека направим пауза в тази абсурдна история и да се спрем върху трите евангелистки групи, завели делото. Безспорно фигурата на Живко Тончев е най- интересна. Той е от основателите на „Благовестие“ през 1990 г. Твърди, че е завършил неизвестния на никой „Висш евангелски богословски институт“.

През 2003 г. е избран за общински съветник в Община – Бургас като представител на Българска християнска коалиция. По „странно“ съвпадение  точно тогава сектата, ръководена от него, се премества в луксозна сграда в централната част на Бургас. Според самия сайт на „църквата“ тя има повече от 500 последователи, от които 70 деца. Съпругата на Тончев също участва активно в управлението на семейния бизнес, кръстен „Благовестие“. Нели Тончева претендира да е завършила богословие и икономика, както и странната магистратура с название „пасторско съветване“.

Втората група евангелисти се наричат Евангелска петдесятна църква „Филаделфия” и нямат постоянен офис. Своите „хваления“, както наричат службите си, те извършват в зала в много луксозен и скъп местен хотел. Явно разходите не притесняват „светите хора“.
Сектата е основана през 1991 г. от пастор Стефан Кръстев, който през декември 2010 г. е сменен от Валентин Георгиев. Телефоните, публикувани в интернет, не бяха валидни, което означава, че евангелистките гурута старателно се крият от обществото.

„Десант“ все пак  успя да се свърже с „Първа евангелска съборна църква – град Бургас”. Тя се намира на същия адрес като събратята си от „Благовестие“, но не разполага със собствен сайт.
След продължително издирване се свързахме с водача й Радостин Киряков. Той бе доста словоохотлив и убеден в правотата си: „Държавните институции не са оторизирани да се произнасят по богословски въпроси. Кой е секта и кой не е, може да се реши само от специалисти, завършили нужното образование.

Държавата е длъжна да осигури равнопоставеност за всички религии и да им осигури свобода на волята. Ние понесохме много вреди от тези клевети, моите деца бяха малтретирани от фанатици и расисти. Затова искаме парична компенсация и да ни се осигури достъп до училищата, за да учим децата на християнско смирение и покаяние“.
Самозваният пастор обаче пропусна да каже с какво е известна точно неговата църква.
В социалните мрежи и форумите може да се намерят много свидетелства на хора минали през „месомелачката“ на сектата, водена от Киряков.

На сбирките посетителите изпадали в неестествени състояния на транс, говорейки несвързано на уж древни езици, а опасността от получаване на психически отклонения и разстройства след такъв сеанс е много вероятна, предупреждават лекари.
Евангелската църква на Киряков, става още ясно от форумите в интернет, примамва своите нови членове с безплатни екскурзии в страната и чужбина, с дарения на дрехи, пари и медикаменти, като по този начин се надява на популярност сред социално слабите.

Решението на КЗД ще излезе на 25 октомври, след редакционното приключване на броя, но каквото и да е решението фактът, че е възможно съмнителни секти да съдят държавата, е изключително опасен прецедент. Вина за това има бившият  министър на правосъдието, а сега вицепрезидент Маргарита Попова.
По нейна инициатива през април 2011 г. се приема законова поправка, която разширява понятието „дискриминация“ почти до безкрайност. То е толкова мъгляво формулирано, че може да осъдите всеки - от журналист до министър, за каквото ви хрумне. Така след циганите, ще ни съдят и сектите и всичко ще бъде в рамките на закона.



В Евангелска църква „Благовестие“ има повече от 70 деца, които редовно посещават службите на сектата с родителите си Водачът на „Първа евангелска съборна църква“ Радослав Киряков е убеден, че трябва да получи финансова компенсация от джоба на данъкоплатците Евангелска църква „Благовестие“ на Живко Тончев е най-многобройната и най-богатата  в Бургас

В категории: Разследвания , Горещи новини

36
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
36
тттттттт
17.05.2017 06:57:05
1
1
Господ да изцели душата на тончев и други като него от алчност,мързел ,лъжи.Човечеца ,освен ,че обира парите на хората и живее с тях,манипулира и лъже доста яко,твърди нещо и после обвинява някой друг ,че го е казал.Яки комунистически манипулации и лъжи.Доста добре отработени похвати на сектантски "пастори",повтарящи едни и същи религиозни клищета,нищо незначещи,живеещи с чужди пари,за които не са работили,мачкащи и тъпчещи хората,на които вече са обрали парите,и които вече са претърпели финансови загуби с хиляди левове,обрани от такива като него.Не сме длъжни да учим,работим и прегаряме професионално,докато необразовани и неработещи нищо мошеници ни обират парите и живеят на нашия гръб.Господ да изцели душата му и най - вече да ги изцели от мързел ,алчност,лъжи и измами.А,дано ,ама надали!
35
тттттттт
17.05.2017 06:57:04
1
1
Господ да изцели душата на тончев и други като него от алчност,мързел ,лъжи.Човечеца ,освен ,че обира парите на хората и живее с тях,манипулира и лъже доста яко,твърди нещо и после обвинява някой друг ,че го е казал.Яки комунистически манипулации и лъжи.Доста добре отработени похвати на сектантски "пастори",повтарящи едни и същи религиозни клищета,нищо незначещи,живеещи с чужди пари,за които не са работили,мачкащи и тъпчещи хората,на които вече са обрали парите,и които вече са претърпели финансови загуби с хиляди левове,обрани от такива като него.Не сме длъжни да учим,работим и прегаряме професионално,докато необразовани и неработещи нищо мошеници ни обират парите и живеят на нашия гръб.Господ да изцели душата му и най - вече да ги изцели от мързел ,алчност,лъжи и измами.А,дано ,ама надали!
34
aaaaa - bbbb
15.05.2017 21:30:46
1
1
Прекрасно 'кариерно развитие" биха могли да имат "пастори" - мошеници като тончев, биха могли да направят кариера като ХИГИЕНИСТИ,ако не бяха 'пастори" ,НЕобикновени "служители" и не обираха парите на хората с лъжи и манипулации,и хората не ги "обгрижваха" отвсякъде.
33
aaaaa - bbbb
15.05.2017 21:30:46
1
0
Прекрасно 'кариерно развитие" биха могли да имат "пастори" - мошеници като тончев, биха могли да направят кариера като ХИГИЕНИСТИ,ако не бяха 'пастори" ,НЕобикновени "служители" и не обираха парите на хората с лъжи и манипулации,и хората не ги "обгрижваха" отвсякъде.
32
;lkj
15.05.2017 21:26:48
1
0
на тончев майка му била в затвора през комунизма/уж/ ,а той подкрепя ДС.Душата си продават за пари такива,да се хрантутят от чужди дарения и десятъци,без да се напъват никак.Чуждите пари ,и облагите доста са им замъглили мозъците/болни или по - малко/.Безгранична алчност и мързел.
31
;lkj
15.05.2017 21:26:47
1
0
на тончев майка му била в затвора през комунизма/уж/ ,а той подкрепя ДС.Душата си продават за пари такива,да се хрантутят от чужди дарения и десятъци,без да се напъват никак.Чуждите пари ,и облагите доста са им замъглили мозъците/болни или по - малко/.Безгранична алчност и мързел.
30
gggghhjjk
15.05.2017 21:11:20
2
1
Абсолютен злобар е тончев,и много нагъл ,и без ценностна система.
29
gggghhjjk
15.05.2017 21:11:17
1
0
Абсолютен злобар е тончев,и много нагъл ,и без ценностна система.
28
ggggggg
15.05.2017 21:05:01
1
0
всички коментари си ги е писал сам тончев.Наистина е много нагъл,и отправя обиди,лицемери,нагаждачи и всичко е пари.
27
ияиешьешжжь
15.05.2017 21:01:53
2
0
тончев е мошеник,под работа разбира да събира дарения,и да се облагодетелства на гърба на хората,без да работи нищо.Жена му - също.Хрантутници.Много е зле ,човека,защото е и много злобeн,завистлив,алчен,лицемерен,обижда хората.веби е едно нищо,няма никакъв статут на висше или каквото и да било училище.
Съветче към тончев и други мошеници и измамници като него - да завърши/ако има акъл/ едно нормално висше училище,каквото завършват всички нормални хора,жена му също и да отиде наистина да работи,нещо,жена му - също ,защото да си мошеник и измамник и да събираш парите на хората,да ге ощетяваш и да богатееш и се угояваш с тях,а никога да не си работил ,НЕ Е РАБОТА.
тончев,много си зле,толкова много ,че си за психиатър!
26
ияиешьешжжь
15.05.2017 21:01:53
0
0
тончев е мошеник,под работа разбира да събира дарения,и да се облагодетелства на гърба на хората,без да работи нищо.Жена му - също.Хрантутници.Много е зле ,човека,защото е и много злобeн,завистлив,алчен,лицемерен,обижда хората.веби е едно нищо,няма никакъв статут на висше или каквото и да било училище.
Съветче към тончев и други мошеници и измамници като него - да завърши/ако има акъл/ едно нормално висше училище,каквото завършват всички нормални хора,жена му също и да отиде наистина да работи,нещо,жена му - също ,защото да си мошеник и измамник и да събираш парите на хората,да ге ощетяваш и да богатееш и се угояваш с тях,а никога да не си работил ,НЕ Е РАБОТА.
тончев,много си зле,толкова много ,че си за психиатър!
25
lbxphe
28.01.2013 16:03:11
0
0
PArcen , [url=http://kpleumfuaiim.com/]kpleumfuaiim[/url], [link=http://lzypqlsclwms.com/]lzypqlsclwms[/link], http://rbizbtxpjndx.com/
24
qerlxod
28.01.2013 10:38:10
0
0
Qwcihy <a href="http://rylucrslonnc.com/">rylucrslonnc</a>
23
tlhfroh
26.01.2013 12:44:17
0
0
XBy1iL <a href="http://lmtuhodesbmx.com/">lmtuhodesbmx</a>
22
Brenditzz
25.01.2013 09:27:53
0
0
I'm not quite sure how to say this; you made it exrteelmy easy for me!
21
от София
20.12.2012 13:03:09
2
1
Кво става в гр. Бургас?Защо напоследък се чува и по тв. все негативни неща?-то не бяха организирали шествия(от ВМРО) и биха хора от Свидетели на Йохова,а беше много грозно и хората гледаха с отвращение,то не бяха новини за различни неприятни случки.Еми искам да Ви кажа,че не можете да лепите етикета секта на Евангелска църква,защото не е правилно и комунизма отдавна мина!Сега манипулациите вече не са каквито бяха в началото на прехода,та да се настройва по такъв начин обществото и да се манипулира от удобната медийна трибуна!Искам да кажа,че с подобни статии излагате себе си,вестника си и вашия град!Евангелист означава християнин,но всеки както е казал Христос по делата се познава!Бог да пази България и дай Боже повече истински християни,евангелисти в тази държава,за да има добро в нея!
20
Valchan
02.12.2012 20:27:47
0
0
Ami ypravnicite narochno priemat tezi cekti vhv Balgariq za da podlydqt naroda, a te lecno da mogat da kradat prez tova vreme.Vcichko e ymishleno,dokato ne cpecheli demokratichna partiq kato HFCB nqma da moje da ce radvami na ictincka demokraciq.Narode ne vqrvai na tezi cekti, vcichko e promivane na mozaci, za da vi vzemat edin den cqloto nacledctvo, vhv imeto na Boga ysh.Vcichko e izmama, a i moje i da vi drogirat pri nqkoi cekti, neim vqrvaite, Bhlgarite ci imat chrkva tam edinctveno naroda e redno da xodi.
19
ДНДимов
24.11.2012 19:37:54
0
0
Какви прекрасни снимки са подбрани! Моля, следващият път да включите повече снимки на прекрасните пастори и членове на евангелските християнски църкви, които се молят и за вашите безсмъртни души, неверници.
18
XYL
24.11.2012 07:31:13
1
2
В БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕНА НАЙ ГОЛЯМАТА В БЪЛГАРИЯ ХРИСТОВА ЦЪРКВА , ТЯ НЯМА ДА ИМА НИЩО ОБЩО С ВИЗАНТИЙСКАРА РЕЛИГИЯ ПРАВОСЛАВИЕ ,КОЯТО Е ЛЪЖЕХРИСТИЯНСТВО И НОСИ ПРОКЛЯТИЕ НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!!!!!!!!!!!!!
И ЩЕ БЪДЕ !!!!!
17
СЕКТАНТА :)
24.11.2012 05:21:20
0
0
Фамилията Ваташки са православни християни слуги на ДС .
Такива слуги донасят на ДАНС информация и ДАНС всяка година прави доклади за протестантите, които на практика са следени като престъпници. Влезте в сайта на ДАНС и намерете докладите за 2010 и 2011 год.
16
Djoko
21.11.2012 20:02:24
0
0
Xodexme za malko vreme tam no kakvo ni nakara da se osasnaem.Savsem sluchaino me izpratixa da chistya edin ofis i vijdam snimkite na izvesten pastor.Kato nachalo mi kazaxa 1 staya,a se ukaza apartament s poveche ot 10 biora.Taka vlizam v kabineta na shefa i gledam snimkite na pastora na ogromni biora na nego i saprugata mu.Pritejatel na razlichni sferi ot biznesa i pitam gl.schetovoditel kakvo obsto imate s pastora,a toi mi otgovarya-tova e negovo.Zadavam vapros zasto polzva organizacii za chistene,a toi mi otgovarya ne moje da vzeme ot carkvata za da nyamal problemi.Razbirate li kakvo iskam da vi kaja che vsichko tova e blav.Nie sme xristiyani i sme krastavani ne tryabva da se ostavyame da badem s promiti mozacifedd1
15
Tяна
19.11.2012 17:31:48
1
0
Който търси истината ще я намери, но не в тази статия, освен адресите и имената. По-добре да имаме личен опит.
14
Б. Йорданов
19.11.2012 09:15:44
1
0
Както казаха всички, без неграмотното хлапе с прякор Nedosegaemiqt, всичко, което е написано е лъжа. Всеки може да дойде на някоя от службите на тези църкви, и да се увери сам.
13
Nedosegaemiqt
18.11.2012 19:36:19
0
0
Eii pumiqri Mormoni Evangelisti mrasna gadna izmet mrete v ADA KUCHETA MRASNI GADNI ???
12
Н. Стефанов
18.11.2012 15:09:51
1
0
Абсолютни лъжи, манипулация на общественото мнение, дискриминация, некомпетентност от страна на Георги Ваташки, когото дори не мога да нарека журналист, тъй като истинските журналисти биха се срамували да го нарекат свой колега. Само прочетете Етичния кодекс на българските медии (http://www.capital.bg/st.php?page=ek) и ще разберете, че един истински вестник и един истински журналист, НИКОГА не биха написали и пуснали в пространството такава статия. Авторът й заслужава да бъде осъден за клевета и подведен под отговорност за насаждане на омраза, нетолерантност и дискриминация в българското общество.
11
коментатор
18.11.2012 04:34:53
1
0
Ваташки, ти си болен мозък! Дано Бог се смили над теб.
10
Л.Маринов
18.11.2012 01:08:45
1
0
Г-н Ваташки,има далеч по-сериозни теми за разискване в България.На пример:има ли
някой владика,който е достоен да бъде патриарх?
Ама,наистина това е тема за сериозни журналисти!Журналисти,които са запознати с
история на християнството и богословие.
Научете какво е секта.Не злоупотребявайте с термина "традиционна религия".Явно религиозната материя ви е много непозната!И още нещо,ако темата на истинската вяра ви влече(не мъртвата религия),изучавайте "Новият Завет на Нашия Господ Исус Христос".Тогава ще схваните понятието евангелизъм.
9
няма значение
17.11.2012 20:18:13
0
0
Член 18
от Всеобщата Декларация за Правата на Човека
„Всеки човек има право на свобода на мисълта, съвестта и религията; това право включва правото да смени религията или убежденията си, както и свободата да изповядва религията или убежденията си, индивидуално или колективно, публично или частно, чрез обучение, обреди, богослужения и ритуали.“

А това за "Филаделфия" .. не е вярно. телефоните отговарят. подкрепям коментара по-долу на "член на църква "Филаделфия" ... всичко написано там е истина. Ама нали сте големите разбирачи, вие от Атака, и всичко "знаете"... пък и защо да не нападнем невинните хора?? Толкова ли сте се отегчили вече? Сигурно нямате кой да оплювате, че нападнахте божиите хора? Долна постъпка, наистина долна. Отделно където потъпквате и правата на човека..
П.с.: Протестанството не е секта, това е клон на християнството.. ако за вас е секта, то и православието и католицизма също са секти. ПОМИСЛЕТЕ и се информирайте добре, преди да бързате да пишете безсмислени статии.
God Bless you :)
8
въй въй въй
16.11.2012 18:13:33
0
0
Като се появи отнякъде някой комплексар-и почва да пише все едни и същи простотии за "секти".Толкова ли са некадърни тия "журналистчета",че нищо смислено не могат да измислят?И сега ще се почне пак едни и същи дандании-как вадели на децата зъбите,червата,пиели им кръвта,взимали апартаментите,нивите,къщите,колите,параходите, самолетите на наивните и все в същите тъпотии....Ваташки/ако това ти е името/---мнооо си тъп Саше...както казват комиците...
7
гелиус
16.11.2012 15:26:30
0
0
Значи ако някой не може да направи нещо добро, то се чуди какво зло да измисли. А по-големите злобари не само че мислят зло, но и пречат на тези, които правят добро. Ако този жъкт вестник е лицето на българския патриотизъм, то тежко и горко на родната ни България. Тези журналисти не са в състояние да изградят, те събарят.
6
костадин
16.11.2012 04:38:28
0
0
Странно е че автора на статията не прави разлика между евангелисти, който са официалното вероизповедание в САЩ , и мормони и свидетели на иехова и ги слага под един знаменател!А това че не е чувал за ВЕБИ - Висш Евангелски Богословски Институт, ами малко да вземе да се ослуша, а да не говори на прима-виста.Обидно е когато некомпетентни журналисти пишат , само за да изкарат някой лев от хонорар, без да осъзнават какви неща дрънкат! Жалко!
5
Поп Кръстю
16.11.2012 01:24:56
0
0
Автора на нелепия пасквил е едно неграмотно момче, което за пореден път се самоосра, чрез некомпетентност и некадърност. Явно в "Десанта на патриотичния печат" самоосирането е на почит щом се позволява на некадърници, като Георги Патлашки да пишат всякакви лъжи и глупости. Добре, че никой не им чете драсканиците в "националния седмичник."

4
Бургазлия
31.10.2012 07:16:02
0
0
Авторът явно не е от Бургас, щом е написал нелепото "С идването на „демокрацията“, заедно със свободата на словото, из нашата страна плъзнаха и всякакви „нетрадиционни вероизповедания“.

В този град има евангелисти много преди политическите ви партии и други "спонтанни граждански движения"; преди "народната власт", та чак до времето на турското робство.
Но така е, когато пропагандата е преди фактологията...
3
член на църква "Филаделфи
30.10.2012 20:20:16
0
0
ужас... каква помия сте изляли... която дори няма нищо общо с истината.

Това, че църква "Филаделфия" е предимно от роми е огромна лъжа. Заповядайте на наша служба в неделя сутрин, за да преброите колко са ромите от нашата църква и дали преобладават... Снимката, която сте публикували е от църква в гр. Царево... но нали трябва да ви се впише нещо във статията...

"Втората група евангелисти се наричат Евангелска петдесятна църква „Филаделфия” и нямат постоянен офис. Своите „хваления“, както наричат службите си, те извършват в зала в много луксозен и скъп местен хотел. Явно разходите не притесняват „светите хора“.
Сектата е основана през 1991 г. от пастор Стефан Кръстев, който през декември 2010 г. е сменен от Валентин Георгиев. Телефоните, публикувани в интернет, не бяха валидни, което означава, че евангелистките гурута старателно се крият от обществото. " - по ето това твърдение сте напълно заблудени или просто криете истината от хората. 1. Църквата има свой постоянен офис 2. Телефоните и контактите с църквата са напълно валидни. 3. Не сте си направили дори труда да проверите колко би струвало на когото и да е наеме залата, в която се събираме... 4. И напротив - църквата масово разпространява своята информация и не се крие от никой...

Нали знаете, че тази статия е тотален расизъм срещу роми и евангелски църкви...
2
Бургазлийка
30.10.2012 20:13:01
0
0
Абсолютни лъжи по адрес на евангелските църкви в Бургас... решихте, че няма за какво друго да пишете и съчинихте куп лъжи... Първо проверете информацията си и тогава пишете, но явно некомпетентността ви е огромна.. Какви журналисти сте не знам... наистина...
1
Данъкопларец
30.10.2012 09:51:11
0
0
Пак тръгнахте на лов за вещици и сензации.Няма балами да вярват на некомпетентните ви жълти журналисти !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки