Нашенци удрят чело пред паметник на Шукри паша


Нашенци удрят чело пред паметник на Шукри паша
Паметникът на турския пълководец Шукри паша в Одрин, издигнат на мястото, където той капитулира пред героичната българска армия
26 Октомври 2012, Петък


Преди 100 години, комендантът на превзетата от героичната българска войска Одринска крепост – Шукри паша, предава смирено


Автор: Диана Славчева

сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: „Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”!
Едва ли на пленения турски военоначалник, ръководил между другото и потушаването на Преображенското въстание в Странджанския край през 1903 г., тогава му е хрумвало, че само век по-късно тъкмо българи ще се покланят и ще кичят с цветя издигнатия му на невисок хълм край Одрин паметник!

Да, истина е! И това, че точно на мястото, където пашата най-безславно капитулира пред щурма на нашата армия, е построен величествен негов мемориал, зад който на бетонна стена са изписани тежките думи, с които той проклина себе си, ако предаде града! И това, че той се смята за герой в турската военна история! И това, че неотдавна жители на ардинското село Млечино удариха глави пред бронзовата му фигура, извисяваща се пред Музея на Балканската война, ситуиран на мястото на неговото позорно поражение.

Впрочем, научаваме се, че във въпросния музей е уредена експозиция, която разказва с предмети, картини, фотоси и манекени, облечени в турски военни униформи, за обсадата на Одринското укрепление, известно някога като непревземаемо, докато не се появява край него българския войник. Та там нашенци чинно са изслушали запис на турски език за историята на Одринската битка – само те си знаят какво се е хортувало в него.
Най-срамното в случая обаче е, че цялото това поклонение е организирано от... българското читалище „Любен Каравелов“!

И докато за обикновените млечинци можем да кажем: „Прости им, Господи, те не знаят какво вършат“, то за читалищното ръководство и съпровождащия групата общински съветник от ардинския местен парламент Алпер Сами можем да бъдем категорични: „Боже, не им прощавай! Те много добре знаят какво правят“!



В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Тодор
20.12.2019 18:03:55
0
0
Та сега, тази местност е превърната в турска национална гордост. Едва ли не, крепоста е била българска и те са я превзели. Като българската армия и най - вече моите граждани от Казанлък - 23 Пехотен Шипченски полк ги разбиват за три дни. А те са се готвили за 6 месечна успешна за тях блокада. Сега на мястото, има рисунки на българската жестокост. Едва ли не, ние сме им направили един Батак, като сме трепали жените и децата, а мъжете сме ги разстрелвали или оставяли на гладна смърт. Има дори картина, как български войник, реже корема на бремена туркиня и набучва малкото бебе с щика си и го показва на бащата. Турците по 5 на нож, граница с Кюрдистан!
1
Foros
10.02.2013 07:08:13
1
2
Авторката дали е стъпвала в този музей?Кое е срамното, българско читалище да организира посещение на място където нашата армия е извоювала победа?Относно речта-започва автоматично със влизането в стаите.Така че дори и авторката да беше отишла щеше да изслуша записа.
Инакарая-можете да се научите на толерантнос от турците-В Одрин, град с 30 постоянно живеещи българи-местни, преподаватели в университетаи смесени бракове има 2 български църкви.Повтарям-две прекрасно подържани български църкви.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки