Засекретиха материалите за сесията във Велико Търново


Засекретиха материалите за сесията във Велико Търново
Съветниците от опозицията останаха потресени от решението на председателя на ОбС Николай Ашиков за засекретяване на всички материали от публичната сесията на Общинския съвет във Велико Търново
26 Октомври 2012, Петък


Общинският съвет в старопрестолния град въведе пълно информационно затъмнение над дейността си

Автор: Здравка Христова

Следвайки „светлия“ пример на колегите си в местния парламент на Бургас, където гербаджийските съветници се канят да наложат нечувана и невиждана цензура, и хората на Борисов във Велико Търново засекретиха подробностите от своята работа. Така материалите по 46-те точки от дневния ред на редовното заседание на тамошния общински съвет, проведено на 25 октомври, се оказаха недостъпни както за журналистите, така и за гражданите. Случаят е безпрецедентен не само в най-новата история на местната власт в старопрестолния град, но и за цяла България.Текстовете на предложенията можеше да бъдат прочетени само от общинските съветници в сайта на ОбС, но срещу лично потребителско име и парола.

Решението за засекретяване на материалите се оказа взето от председателя на Общинския съвет Николай Ашиков от ГЕРБ. „Това се наложи, защото има много лични данни в материалите за гласуване – имена, адреси, ЕГН-та, БУЛСТАТ на фирми, нотариални актове. Като председател на ОбС аз съм администратор по Закона за защита на личните данни и само въпрос на късмет е, че все още не съм отнесъл глоба от 15 000 лева за тяхното разгласяване чрез сайта на Общинския съвет“ – оправда се Ашиков. Всъщност точките, съдържащи информация, защитена от Закона за личните данни, бяха не повече от десетина или едва 20 на сто от целия дневен ред.

Така в пълно информационно затъмнение и нарушение на Закона за достъп до обществената информация и Закона за местното самоуправление и местната администрация останаха материалите с отчета за деветмесечието по приходите и разходите в общинския бюджет. Засекретени бяха питанията на общинските съветници. В тъмнина потънаха и промените, които съветниците гласуваха по условията, с които са теглени кредити от общинската администрация, изплащани от данъците на избирателите.

Недостъпни се оказаха материалите за кандидатстването на Община Велико Търново с два проекта за милиони левове по оперативните програми, както и промените в наредбата за пенсионерките клубове и новият правилник за дейността на центровете за работа с деца. Няма например публичен достъп и до предложението за замяна на земи срещу акции между държавата и общината в болницата. За първи път правим това засекретяване и сме допуснали грешка, призна заместник-председателят Тодор Тодоров (ГЕРБ), като обеща занапред личните данни да се заличават и останалите текстове да се публикуват на сайта на ОбС.

Неговият шеф и председател на местния парламент Ашиков обаче бе непреклонен. „Ако трябва да отделям текстовете, защитени от ЗЗЛД, кметът трябва да ми назначи още една секретарка, която да се занимава само с това да забелва лични данни преди материалите да се сканират и да се качат в сайта на ОбС” – рече той.
Другият заместник-председател на съвета – Мирослав Трифонов (СДС), твърдо се обяви против информационната завеса, заявявайки че великотърновци трябва да знаят текстовете, по които вземаме решения.

Ситуацията е парадоксална, защото заседанията на постоянните комисии и сесиите на ОбС са отворени за журналисти и граждани и не е логично материалите да са засекретени. Ако положението не се промени, ще публикувам паролата си за достъп до материалите, за да я ползват гражданите, закани се Трифонов. Неговото мнение споделя и третият заместник-председател на ОбС Румен Димитров („Нашият град”), който квалифицира случилото се като посегателство върху прозрачността на институцията, чиято работа трябва да е публична.

От групата на ГЕРБ, наброяваща 10 членове от общо 37 човека в местния парламент, не посмяха публично да разкритикуват гафа на шефа си, въпреки че в кулоарите под сурдинка го порицаха.
Докато се почесват и помайват какво ще правят занапред, великотърновските общински съветници си изкараха сесията със засекретени материали. За което ще им бъде изплатено възнаграждение, чието финансиране е осигурено от данъците на същите тези избиратели, от които те скриха какво точно правят.

Засега остава един единствен вариант, чрез който интересуващите се граждани могат да се запознаят с материалите – по реда на Закона за достъп до обществената информация. За целта трябва да отидат до секретариата на ОбС и да подадат съответната молба. Срокът, в който трябва да получат решение по нея, е 14 дена и ако исканата информация е в писмен вид, трябва да се плати и съответната такса.
В случая проблемът е, че това, кои точно докладни ще бъдат включени в проекта за дневен ред на следващата сесия на ОбС, се решава най-рано 7 дни преди заседанието. Така великотърновци, каквото и да предприемат, нямат никакъв шанс да се запознаят предварително с материалите.


Гонят Юлияна Дончева за „неизвинени” отсъствия


Известната красавица и телевизионна водеща Юлияна Дончева е напът да бъде изгонена като общински съветник от местния парламент във Велико Търново заради „неизвинени” отсъствия. Бизнес дамата и съпруга на ММА-бореца Станислав Недков-Стъки преди година се яви като кандидат за кметица на старопрестолния град и водач на листата за общински съветници от „Новото време”. В Общинския съвет по квотен принцип тя стана председател на една от най-възловите комисии – тази по бюджет и финанси.

Но хубавото Юле бързо забрави да идва на работа в местния парламент, където според положената клетва и поетите предизборни обещания, трябва да защитава интересите на великотърновци, които са я избрали. Заради нейните липси често пъти на ръководената от госпожата бюджетна комисия й се е налагало да блокира работата си поради липса на кворум за провеждане на заседание. Дончева е натрупала цели 8 неизвинени отсъствия от неявяване на сесии в Общинския съвет.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация при 3 последователни самоотлъчки или общо 5 за една година председателят на ОбС следва да уведоми Общинската избирателна комисия, а тя от своя страна дава 3-дневен срок на общинския съветник за обяснение и взема решение дали да му прекрати предсрочно правомощията. На ръба да ги изгонят от работа са и двама подопечни на мисис „Високи токчета“, както наричат великотърновската рекордьорка от бягане от сесии – бизнесменът Любен Велчев и бизнес дамата Калина Широкова . Така от общо петима души в групата на „Новото време” трима минават за заклети кръшкачи.

Всъщност проверка за присъствието в залата на всички 37 местни старейшини показа, че едва 13 от тях са отличници и не са отсъствали от заседанията нито веднъж. Що се отнася до това дали председателят на ОбС Николай Ашиков (ГЕРБ) ще сезира Общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на правомощията на Юлияна Дончева за неявяване на работа, лично той заяви, че е взел решение да покани колежката си и да й предложи тя да стартира процедурата. „Ако не го направи, ще изпълня закона и ще сезирам ОИК“ – закани се Ашиков.

Самата Юлияна Дончева коментира пред „Десант”, че всички общински съветници са се превърнали в заложници на съветника от коалицията „Нашият град“ и зам.-председател на великотърновския ОбС  Румен Димитров. Тя се оплака, че Димитров се изказва по всяка точка и времето на редовните заседания никога не стига съветниците да си свършат работата от неговите „назидателни сказки“.
„Отсъствията ми са само от извънредни сесии и всички са били с предизвестие до председателя на ОбС. Все пак снимам в телевизионни предавания, имам и бизнес“ – иначе оправда Дончева своите отлъчки от местния парламент.



Николай Ашиков оправдава гафа си със Закона за защита на личните данни Юлиана Дончева е напът да освободи стола си в Общинския съвет на Велико Търново заради много неизвинени отсъствия от сесии

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки