Унищожават резервата „Дуранкулашко езеро“


Унищожават резервата „Дуранкулашко езеро“
Паркираните направо върху пясъчната коса мощни джипове прогонват „защитените“ обитатели на резервата
23 Октомври 2012, Вторник


За това алармира руски природолюбител, станал свидетел на безсилието на българските власти да се справят с новите варвари

Автор: Александър Ермак

И това доживяхме – на фона на безхаберието на родното правителство и в частност на Министерството на околната среда и водите по отношение опазването на „защитените зони”, у нас, природолюбители от други страни да бият тревога за нашите резервати. Точно това се случи неотдавна, когато на своята страница в популярния LiveJournal руският блогер Александър Ермак разказва за това, как в България загиват редки птици и животни край Дуранкулашкото езеро. Публикуваме дословния превод на неговата публикация, която бе изпратена и до други медии у нас, без някой да й обърне внимание.


Не са много страните, които могат да се похвалят с такова богатство, каквото е местността Дуранкулашко езеро. Тя се намира в североизточната част на България и заема площ от 4 037 дка. Дуранкулашкото езеро е една от най-значителните и добре съхранили се прибрежни зони в България и представляла езеро-лиман. То е разположено на съществуващия от хилядолетия миграционен път на птиците Via Pontica и осигурява благоприятни условия за хранене, почивка и съхранение на повече от 260 вида уникални редки и застрашени от изчезване видове растения и животни.

В Дуранкулашкото езеро зимуват такива водоплаващи птици като голямата белочела гъска, червеногушата гъска и зеленоглавата патица. Местността е от изключително значение за поддържането числеността на такива видове птици като малкия корморан, розовия пеликан, тръстиковия блатар, индийското шаварче и др.
Дуранкулашкото езеро днес е единственото доказано находище на дивия шаран в България.
Пясъчните дюни, намиращи се между него и морето, са място на обитание и размножаване за многобройната популация на сирийската чесновница.

Поради изключителното значение за съхраняването на ценната флора и фауна с решение на българското Министерство на околната среда и водите от 21 февруари 1980 г. местността е обявена за защитена зона.

Дуранкулашкото езеро също така е обект по Рамсарската конвенция за влажните зони с международно значение, подписана от 158 страни, сред които и България. Това означава, че държавата е поела задължението да опазва, управлява, и изследва тази територия, да я използва рационално, да я поддържа и да осигурява защитата и на територията, и на характерната за нея флора и фауна. Под „рационално използване” се подразбира използването на територията в интересите на цялото човечество, така че да се осигурява съхраняването на всички природни особености и качества на дадената екосистема.

С таози си статут територията около Дуранкулашкото езеро може да бъде свободно посещавана и е открита за орнитологически туризъм. Пясъчната ивица между езерото и морето е обявена за туристическа пътека. Но това означава, че посетителите са длъжни все пак да спазват установените за такива зони правила.
Но макар да е обявено за резерват и за „защитена зона”, всъщност никой не защитава този безценен природен обект – нито местните власти, нито Министерството на околната среда и водите, нито пък държавата, гръмко поела международни задължения по охрана на тази територия и тихичко отворила „зелена улица” за заличаването й.

Уникалният, „защитен” от държавата и от международната Рамсарска конвенция резерват скоро може да се окаже унищожен. От едната страна към него настъпват селскостопанските земи. Работещата в полето техника с шума си плаши гнездящите там и готвещи се за дълъг полет птици.
От другата страна територията му завземат новите европейски примати — това са вид човекообразни маймуни, появили се на територията на Източна и Централна Европа в края на ХХ век. Тези същества, наподобяващи хора, имат ограничени способности за усвояване на социално приемливо поведение. Това обстоятелство предопределя оскъдността на речевия им запас и тяхното неумение да спазват правила и закони, поради което поведението им се определя от примитивни инстинкти и страст към подражаване на стоящите на по-високо стъпало от еволюционната стълбица хомо сапиенси.

Не разполагайки със средства за истинско сафари в някоя пясъчна пустиня или за впечатляваща поява на някой истински курорт, новите европейски примати си купуват големи автомобили (както и повечето неща в живота им - «секънд хенд», но пък с особени номера, защото им е трудно да запомнят много цифри) и хукват да мачкат по-беззащитните от тях видове в «защитени» територи, удовлетворявайки своите примитивни инстинкти и склонност към ексхибиционизъм.

Особено активни новите европейски примати стават през лятото. Безпрепятствено нагазвайки в територията на резервата, те се забавляват като плашат животни, птици и природолюбители, които едва успяват да се измъкнат изпод гумите на колите им. Така тези същества унищожават не само тишината и спокойствието на резервата, но и уникални растителни видове, като реално разрушават тънката едва няколко метра пясъчна коса – единствената преграда между пресноводното езеро и морето, явяваща се местообитание на различни рептилии, птици, насекоми и растения и залог за съществуването на самия воден басейн с неговата уникална флора и фауна. А водните скутери преследват кормораните, лебедите, патиците и другите животински видове в морето.

След новите европейски примати на територията на резервата остават купища боклук, бутилки, пакети, кутии, а също така изорани от гумите на мощните им автомобили дълбоки канавки.
На забележките на природолюбителите новите европейски примати реагират нечленоразделно. Табелки и указатели те не четат. Просто нахълтват в защитената местност по утъпкания от подобни на тях същества път. „Път”, който е обявен за туристическа екопътека и който преди няколко години беше затворен с бариера и имаше (прострелян!) знак „Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки”.

Новите европейски примати активно преобразяват територията на резервата за свои нужди и даже са си направили в тръстиките паркинг (макар че на стотина метра от там съществува официален, асфалтиран и безплатен такъв).
По всичко личи, че резерватът «Дуранкулашко езеро» с благословията на държавата, Министерството на околната среда и водите, местните власти и екоорганизациите ще повтори съдбата на една друга «защитена местност» – тази на „Силистар“, който вече рухна под натиска на новите европейски примати. Днес в залива на доскоро дивия „Силистар“ няма да видите нито костенурки, нито змийчета, птиците и рибите го заобикалят отдалеч, а чалгата и ревът на моторите заглушава шума на морето.

Уви! Скоро в България няма да остане място, където законопослушните граждани на страната и чуждите туристи биха могли да се любуват на природата в естествения й вид и да наблюдават редки птици и животни. Скоро европейците, които разчитат България да съхрани това толкова важно място за прелета и оцеляването на гнездящите тук птици, ще попълнят своите книги на изчезналите видове с още стотина страници. Но пък ще могат до добавят един новопоявил се вид: този на новите европейски примати.



Дуранкулашкото езеро от птичи поглед Край езерото гнездят над 70 вида птици Тук е открито най-голямото неолитно селище в Европа

В категории: Горещи новини , Пътеводител

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
24.10.2012 14:37:40
0
0
2
човек от бургас
24.10.2012 04:35:10
0
0
хайде да не говорим за защитените зони около Бургас!
До скоро в Атанасовско езеро пасяха крави,а чакали,лисици , свраки и всякакви други такива твари, си отглеждат потомството там за сметка на яйцата и малките на защитените видове.
Ченгене скеле е в същото положение + дивите свине.
А РИОСВ която по закон трябва да опазват и стопанисват тези места само пише предписания!!!!
Скоро слушах един от горското който каза , че последните 25 години никой е видял статистика колко гнезда и пилета се излюпват за година в ЗТ.
Явно РИОСВ само имитира работа!
1
наблюдател
23.10.2012 07:36:09
0
0
За съжаление такава е действителността не само там, достатъчно е да се разходите до Атанасовското езеро и да видите табелата на защитената местност, простреляна толкова пъти, все едно две ловни дружинки са спорили за граница ...
Авторът е напълно прав, даже определението му е прекалено меко за въпросните хуманоиди.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки