На раздумка между чука и наковалнята


На раздумка между чука и наковалнята
Славчо Змияров показва един от любимите си ножове по време на поредното изложение, в което участва
22 Октомври 2012, Понеделник


Дори Камата си купил кама от Славчо Змияров

Автор: Веселина Николова

От незапомнени времена ножът се е превърнал в неразделна част от човешкия бит. И дори в днешния модерен свят той продължава да е предмет, който ни съпътства през целия живот. Ножарството пък е един от най-древните занаяти в България. През последните години обаче хората, които го практикуват, стават все по-малко. Едва десетина са признатите майстори ножари у нас. Един от тях е Славчо Змияров.
Смолянчанинът е на 60 г. и членува в Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и в Занаятчийската камара. Той е и един от претендентите за тазгодишните отличия „Пазител на традициите“.

Освен че изработва старинни, ловни и туристически ножове, Славчо се занимава още с дърворезба и препариране на животни.
Първите си хладни оръжия прави още когато е съвсем невръстно дете – на 4 години, само че ги изработва от дърво. Вдъхновява го красивия старинен нож, който в семейството му използвали при приготвянето на храната. Малкото момче много го харесвало и все намирало начин да се докопа тайничко до опасния кухненски прибор. Веднъж обаче майка му го хванала в поредната „забранена“ игра с любимата „играчка“ и Славчо отнесъл здрав пердах. Когато баща му се прибрал от работа и разбрал какво се е случило, вместо да се ядоса, се захванал и направил на сина си от парче дърво един нож, който да си е само негов.

Любознателният Славчо внимателно наблюдавал какво правят сръчните ръце на татко му и запомнил всяко негово действие. На следващия ден малкият палавник се промъкнал тайно в кухнята и взел острието, с което баща му дялкал. Запретнал ръкави и до края на деня успял и той да сътвори няколко дървени ножа. За негова изненада, вместо да му се скара, родителят му искрено се възхитил от майсторлъка на малкия си наследник. И дори предрекъл, че един ден, като порасне, ще стане голям майстор...
От този ден Славчо не престава да дялка ножове и ками. В първо отделение дори направил и първите си продажби – за по пакетче бонбони. И до ден-днешен това е единственото нещо, от което Славчо Змияров изпитва удовлетворение, защото го умее най-добре и това го прави щастлив.

След като завършва училище, започва работа във военен завод в Самоков, където се запознава с различните видове стомани и свойствата им, както и с технологиите на обработването и т. н. Така с течение на времето стоманата измества дървото като материал за любимите му изделия.
Един ден решава да си направи един хубав нож – такъв, какъвто не може да се види по сергиите и магазините. Изработването му отнема доста време и старание, но накрая  се получава едно наистина уникално и много красиво хладно оръжие с изкусна  украса от дърворезба. Виждайки как хората се възхищават на изработката му, той се вдъхновява да направи и втори, а след това и трети... След време вече има цяла собствена колекция от свои островърхи произведения, а след още няколко оръжейни шедьовъра идват и първите поръчки.

Творбите му не могат да се видят в магазините.
Те се предлагат предимно по специализираните изложения на оръжия и по панаирите на занаятите в Пловдив и Етъра.
Всички до един обаче се отличават с прецизна изработка – с красиви и уникални гравюри и инкрустации. За направата на някои от тях майсторът използва сребро, други пък са с украса от резба върху дърво или кост. „Всички модели са мои, не правя копия. Всеки отделен екземпляр е ръчна изработка в единична бройка. Използвам качествена, неръждаема, ножарска стомана. Всеки един нож се мери на твърдост при закалката, за да съм сигурен в изработката. Използвам различни техники – гравюри, инкрустации със сребро, със седеф, златарско коване“, обяснява талантливият занаятчия.

Според него, за да се посвети човек на това майсторство, е нужно да има само желание и талант. Стига да ти се отдава занаята, може да си сред първенците, макар и да си самоук.
„Ако наистина има прераждане, както някои религии твърдят, значи в минал живот съм бил много добър майстор на хладни оръжия и сега помня всичко. Защото не съм се учил. От първия ден седнах и изработих нещо сполучливо“, обяснява си чудото на своята дарба Змияров.

Днес той може да се похвали с десетки изложби в цял свят – Париж, Солун, Скопие, Брюксел. Сред страните, в които може да се открият някои от неговите оръжия, са Канада, САЩ, ЮАР, Конго, Аржентина, както и държави от почти цяла Европа.
Славчо твърди, че клиентите му идват при него с идеята да направят оригинален подарък. Вярно е, че творбите му са доста по-скъпи от масово разпространените ножове, но пък са уникални и невероятно красиви. А и никой не идва при него с мисълта да си купи нож за рязане на хляб, да речем, макар че всички изделия на самоукия майстор са истински и здраво наточени.

Все пак повечето негови клиенти са и колекционери. Славчо Змияров се хвали, че дори и Камата (както е популярен Христо Стоичков) има кама, изработена и украсена от него. Сред именитите му почитатели и притежатели на оръжия, произведени от неговите ръце, са Слави Бинев и Симеон Сакскобургготски, както и посланиците на Франция, Италия, Германия и много други известни личности.

На въпрос „Има ли вечни ножове?“, както се опитват да ни убедят десетки телевизионни реклами, като например тези, с които колкото повече режеш, толкова повече се наточват, бай Славчо е категоричен, че такова чудо няма. Все още не е създадено острие, което да се използва, пък да не се изхабява. Макар да е важно кой го точи и как. Затова той съветва да носим домакинските си ножове за точене при специалисти. И подчертава, че в никакъв случай тази работа не трябва да се извършва с шмиргел. Защото той похабява острието почти необратимо. Най-добре е инструментът да се заостря с брус (белгия), но все пак човек трябва да знае как е правилно да се борави с него.

Иначе майсторът признава, че и сред китайски ножове, които са серийно машинно производство, се срещат качествени екземпляри, нищо че не участва човек в процеса на създаването им. Но друго си е ръка да пипне...


Ножарството в миналото


Това е един от най-ранно обособените железарски занаяти, с няколко центъра в миналото: Габровско, с. Шипка (Казанлъшко), с. Костенец (Ихтиманско) и др. Изработвали са се саби, ятагани, бръсначи, ножици. Произвеждали са се над 150 вида ножове, като наименованията им произлизали от формата на изделието: кулаклии (дръжката на ножа завършва във формата на уши), сойки (наподобяващи птицата сойка), бабичици (употребявани само от баби – акушерки), балакчийски (рибарски, чобански) и др.

Ножарската работилница се е състояла от ковачница, където е разположено огнището и духалото, и второ помещение – изкарвалня, използвана за довършителни работи. След изковаването и поставянето на дръжката, ножът се заточвал на точило. Една особеност при ножарството е, че майсторите на занаята обработват сами и материалите за изработването на дръжките – предимно животински рога, кости и дърво. С тях те предавали изящество на студения метал.

Крайният продукт, който излизал изпод ръцете им, съчетавал в себе си различни видове приложни изкуства – дърворезба, златарство, обработка на кост и желязо, което е давало възможност на старите майстори да влагат повече въображение и да разгърнат по-многопластово таланта си при създаването на своите творби.



Всички излезли изпод ръцете на самоукия майстор ножове са уникални

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки