10-годишни вандали помляха с чук гробове


10-годишни вандали помляха с чук гробове
Шайката от Звъничево. Вандализмът им се размина без наказание
21 Октомври 2012, Неделя


Каква държава е тази, щом и невръстни цигани правят каквото си искат, негодуват жителите на Долни чифлик

Автор: Илияна Христова

Циганета на 10 и 11 години изпотрошиха паметниците на 26 християнски гроба в Долни чифлик. Така серията посегателства срещу местата за покой удари печален рекорд – вече и невръстни хлапета се гаврят с паметта на умрелите. Подобни инциденти се случиха на много места в България в последните години. Пазарджик, Първомай, Карджали са само част от селищата.

“Две от децата са копанарчета. Всички са местни. Направо не повярвахме, като разбрахме, че те са извършителите. Учат в местното училище. Наблизо има работници, вероятно те са им дали по някаква причина чук. Развъртели са го и са строшили всички мраморни паметници. Защо – никой не знае. Те самите не могат да обяснят. Копанарите са християни, не можем да го проумеем, явно вече и децата правят каквото си искат. Ние – възрастните, един по един отиваме днес да видим дали гробовете на родителите ни са оцелели”, разказаха жители на Долни чифлик ден след вандалщината.

Невръстните бандити са предадени на родителите им, а в Детската педагогическа стая е образувана преписка. Полицията нищо повече не може да направи с малолетните осквернители.
Жителите на Долни чифлик са потресени.
Стягат охрана на гробищата.
Но не са изненадани, тъй като през юни в съседното село Горен чифлик се случи същото. Там баталията дори бе по-голяма – пияни цигани изпотрошиха 70 гроба, счупиха уличното осветление и обръщаха кофи за боклук. Те вече ще бъдат съдени за вандализъм.

"От селото са, от малцинството. Познават ги всички и не за пръв път правят такива деяния. За мен е на етническа основа", заяви след иницедента кметът на Горен чифлик Георги Николов. “Казват ни да ги оставим, да не ги закачаме и да си траем в името на етническия мир”, оплакаха се местни хора.
В община Долни чифлик населението е смесено. От години из властта дерибейства ДПС, което обяснява ширещата се агресия срещу християнската памет. След подобни злодейства обикновено извършителите се гордеят с постъпките си.

Държавата нехае за подобни деяния и това се разбра най-добре при гаврата с гробовете в пазарджишкото село Звъничево.
През май т.т. тумба цигани си направиха там среднощна фотосесия, покатерени върху паметниците и после я пуснаха във “Фейсбук”.
Полицията арестува четиримата вандали, но двама бяха освободени на момента, защото по това време нямаха навършени 18 години. Няма закон, по който да бъдат подведени под отговорност и родителите им.

Другите двама обясниха, че липсва етнически мотив в постъпката им, просто искали да покажат безстрашие в тъмното и затова се разходили до гробищата. Ясно е, че тази версия ще смекчи наказанието им, както и, че им е подшушната от адвокати.
При друг подобен случай полицията с дни търсеше извършителите. Трескавото “издирване” не даде резултат, след което възмутени български младежи се захванаха и за десетина минути намериха вандалите чрез снимките им в интернет. Престъпната пасивност на органите на реда показва защо вече и дечица хващат чук и рушат гробове.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки