Да срежеш лента за 60 секунди


Да срежеш лента за 60 секунди
Популисткият трик със замразените храни допълнително изпразни потребителската кашница
21 Октомври 2012, Неделя


Или защо у нас няма да се случи нищо добро, докато ни управлява екшън герой от категорията на барон Мюнхаузен

Автор: Борислав Наумов

По смисъла на първото от тези две тълкувания България е утопия. Така е най-малко според сегашния национален химн, където се твърди, че родината е земен рай. Което все пак е вярно в известна степен, поне докато не сме дали на концесия всичките си богатства и красоти на чужденци. И което в същото време категорично не е вярно, тъй като е немислимо в рая на земята – сиреч в модерна, европейска България – 22 процента от населението да живее под прага на бедността, т.е. с по-малко от 273 лева на месец. Данните са на НСИ и кой знае защо касаят вече далечната 2010 година. Тогава под прага на бедността са били 1 682 500 човешки същества.

Българите, които живеят в материални лишения, са се увеличили с близо 9% , достигайки 43.6 на сто от целия народ. За сравнение, през 2009 г. този дял е бил 35 на сто.
Това не е утопия, а реалност, която ни отправя към социалната структура на бедни страни от Третия свят като Уганда, например. Там вероятно биха ни завидели за това, че от 1 октомври в България за пореден път отварят врати 134 обществени трапезарии за бедни.

В тях до 30 април 2013 г. близо 10 хиляди души, от които 1166 деца, ще получават безвъзмездно всеки ден топъл обяд, съобщи славното и милосърдно Министерство на труда и социалната политика.
Целта на нашите братя во Христе от правителството е (цитат) „през тежкия зимен период да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението”.
Но дори и в Уганда надали ще се прехласнат до възбог пред факта, че в България - тази социална по Конституция държава, възможностите на правителството свършват с топлата чорба за по-малко от 1 % (словом – един процент) от живеещите в глад и лишения.

В Брюксел, например, оценяват твърде скромно усилията на българското правителство за преодоляване на глада и бедността. Затова тази година над 308 000 българи ще получат пакети с хранителни продукти, закупени с пари от Европейския съюз. Помощта идва по програмата „Благотворителност“ на Евросъюза.
Заради кризата за България сумата е скочила 5 пъти – от 8 млн. на 40 млн. лева. Заслугата за този лъвски скок със сигурност е на управляващите.
Блажени гладните – и на тях ГЕРБ ще обещае истински чудеса, ако му гласуват втори мандат.

Замразените цени също се оказаха утопия. Но въпреки явния провал на тази си антипазарна идея, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов вече прави опити за продължаване на промоцията „замразени цени на 10 храни от първа необходимост”. Следващият му сценарий бил на тема: „Евтина Коледа със замразени цени и храни”.

Цените растат – дефлация да ги тръшне дано! По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата само през септември свинското месо е поскъпнало с 11%, а яйцата - с 9 на сто. Поскъпването на олиото, брашното и зрелия фасул е с 3-4 на сто и с около 1 на сто на млечните и месните произведения.
Толкова за ефекта от поставянето на цени във фризера. А ето и данни за (д)ефектите от управлението на ГЕРБ. Спрямо септември 2011 година храните са поскъпнали с 14%. Поскъпване на годишна база при яйцата е 41 на сто, при фасула - 23 на сто, при свинското месо - 15 на сто, при олиото - 10 на сто, при брашното - 7.8 на сто.

Ръст с около 4-5% се наблюдава при цената на маслото, пилешкото месо и каймата. За година доматите са поскъпнали с около 100%, а краставиците с около 35 на сто. Поскъпване на годишна база с 19 на сто се наблюдава при картофите.
Утопия, според тълковния речник, е не само благословено място; място с най-добро обществено устройство (1), но и умозрителна теория, неосъществим проект (2).
По смисъла на второто от тези две тълкувания, би било утопия да очакваме, че поне двама членове на правителството ще бъдат арестувани заради опит за източване на пари от банковите сметки на всички българи.

Става дума за министър-председателя Бойко Борисов и за вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, озарили всички ни с хрумването си да се облагат с данък доходите от лихви по депозити. Забележете – имат се предвид доходите, а не печалбата от лихви по депозити.
Тези доходи, поне засега, се формират от лихви, които са по-ниски от инфлацията за съответния период. Така на практика правителството на ГЕРБ се кани да облага с данък загубите на хората от това, че държат спестяванията си в банки.

И всичко това, защото се оказа утопия обещанието на управляващите да вдигнат пенсиите поне с процента на инфлацията, натрупана от началото на мандата на ГЕРБ. В хазната няма пари дори за този символичен жест, продиктуван от чисто предизборни сметки.
Що се отнася до арестите – през лятото четирима български граждани бяха арестувани в угандийската столица Кампала за източване на пари от банкомати чрез подправени банкови карти.

У нас надали ще се предприемат подобни мерки за неотклонение заради подправена данъчна и финансова политика. Макар и масово недолюбван от българите, привнесеният от САЩ Симеон Дянков изглежда бетониран на поста си – независимо от мисловните си и словесни изцепки, сред които безспорен връх е заканата, че „ако се наложи, пак можем да напляскаме руснаците”.
Бедни, бедни Дянков, защо не остана бирник в Световната банка?



В държавата Уибробия стават чудеса

Уибробия е измислена държава – нещо като анти-Утопия. Неин баща е писателят Емил Манов, който в далечната 1974 г. публикува фантастичния си роман „Пътуване в Уибробия”. В него се разказва за приключенията на двама българи, които предприемат околосветско пътешествие и след самолетна катастрофа попадат на непозната и неизследвана земя с гротескна обществена уредба, нрави и обичаи.

Но тъй като човешката история се повтаря първо като трагедия, а после като фарс – поне според  Карл Маркс – бихме могли да пренесем действието в наши дни и в нашата страна. Тук пътешествалите надлъж и нашир по целия свят американски актьори Джон Траволта и Робърт де Ниро попаднаха в непозната земя с евтини киностудии, странни управници и екзотична кухня.
"Премиерът дойде да поздрави тези велики мъже, пък и той им е кумир. Какъв е проблемът? Много готини", коментира министърът на културата Вежди Рашидов присъствието на Бойко Борисов на "работната вечеря"  в резиденция „Лозенец” с двамата актьори, които бяха в България за снимки на филма „Сезон за убийства”.

От думите на министъра, който преди време сравни Борисов с Пикасо, така и не става ясно дали не се е объркал кой на кого бил кумир. Още повече объркване внасят информациите, че Борисов поканил двамата актьори да играят тенис, но те се уплашили от неговите умения и отказали. Гостите пък поканили българския премиер за екшън герой в нов филм – оставят „финала” отворен медии, близки до трапезата на премиера.

Заглавието би могло да бъде: „Да срежеш лента за 60 секунди”…  В него премиерът естествено ще играе сам себе си: ще строи магистрали; ще намира пари за достойни пенсии; ще хваща лошите и после сам или с Цецо ще пречи на съда да ги пуска; ще бие занапред ПЕС на избори у нас, така както някога е бил Станишев и БСП; ще построи АЕЦ „Белене” с чужди пари и после ще я разруши с две ръце – естествено само за нуждите на екшъна. И като промоция на вързания в кърпа втори мандат на ГЕРБ, по време на който Цветан Цветанов обещава да се случат чудеса, най-вече с доходите на хората.

Дали това е програма за бъдещето на Утопия или на Уибробия? И дали първият партиен и правителствен ръководител Бойко Борисов ще успее – също като барон Мюнхаузен – да се хване за късо подстриганите си коси и да издърпа себе си и ГЕРБ до втори мандат?!
Знаете ли, в Уибробия простосмъртните пасат трева, мандатът на управляващите е 50-годишен с право на самоизбиране до три пъти, а на парламента – едногодишен, с цел да се избегнат авариите сред роботите, използвани за депутати. Въпрос на принципи!

На въпроса ми, кои принципи се смятат за добри в Уибробия, Негово Превъзходителство, след като се посъветва отново, обясни, че добри са онези принципи, които удължават живота, както и времетраенето на тяхното управление. Принципите, допълни той, трябва да са гъвкави и достатъчно разтегливи, та да не се късат.
Из „Пътуване
в Уибробия”




Все повече българи ще изпадат в това положение С тази картина на немския живописец Лукас Кранах-старши редакторите на Уикипедия са илюстрирали статията си за Утопия Тази снимка предизвика насмешливи коментари в социалната мрежа „Фейсбук“, след което пиарите на правителството я изтриха от сайта на МС

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки