ГЕРБ, БСП и АТАКА се обединяват за изборите в Украйна


ГЕРБ, БСП и АТАКА се обединяват за изборите в Украйна
Антон Киссе с наш Бойко
19 Октомври 2012, Петък


В последната неделя на октомври украинските граждани ще изберат нов състав на Върховната Рада – украинския парламент.


Автор: Мария Фучеджи Анатолий Мазур

В битката за място в парламента се включват както опитни политици, така и нови лица, стремящи се да променят живота на украинците към по-добро. Общо 225 места пропорционално ще разделят политическите партии по между си и също толкова места ще заемат депутатите, избрани по мажоритарен принцип. От години интересът към изборите в Украйна привлича вниманието както от страна на ЕС и САЩ, така и от страна на Русия. Специално внимание към парламентарните избори`2012 има и в България. Избирателният окръг 142 се нарича още български, тъй като голяма част от избирателите са нашите сънародници от Бесарабия.

Сред кандидатите за народни избраници е действащият депутат от партията на властта "Партия на регионите" Игор Плохой. За симпатиите на същите гласоподаватели се борят още двама българи: Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна, депутат в Одеския областен съвет от "Партията на регионите", и Иван Плачков, член на Управителния съвет на акционерното дружество "Киевенерго" и бивш министър на енергетиката в три правителства.

Обединената опозиция също издига кандидат с български корени Александър Борняков, шансовете на когото според социологическите агенции са незначителни. Според същите проучвания нагласите в българския окръг No.142 ще бъдат между Игор Плохой, кандидат от властта, и Антон Киссе, също член на провластната партия и подкрепен от българските политически сили. От управляващите - ГЕРБ, от опозицията - БСП и от националистите - „Атака”, които въпреки политическите си възгледи се обединиха в подкрепа на президента на Асоциацията на българите в Украйна.

Най-сигурно рамо дават управляващите начело с Бойко Борисов. Изградили цяла система за финансиране на Антон Киссе, те се надяват българският глас в украинското общество да се издигне от добре закрепените основи. Единият от начините да бъде спомогнат Антон Киссе е програмата "Български език и култура зад граница", чрез която всяка година Асоциацията на българите в Украйна печели средства за т.нар. български училища в Одеска област. Програмата на МОНМ е насочена към неделните училища, където децата изучават български език, литература и история с цел финансиране на образователните дейности.

Въпреки условията и правилата на тази програма, българският данъкоплатец праща пари не на неделни училища, а на общообразователни учебни заведения, които се финансират от украинското министерство на образованието. След 1989 г. във всички училища в Украйна, където има голяма етническа група, според училищната програма е отделено място и за роден език, който в съответните краища на Украйна е руски, румънски, полски, унгарски, а в южната част на Одеска област това е български език. Получените средства от България успешно участват в предизборните кампании на Антон Киссе.

Както през 2010 г. за местните избори така и за парламентарните избори през 2012 г. по случайност или не, но много училища, десетки градини, домове на културата получават дарения под форма на книги, национални носии, музикални инструменти и компютърно оборудване. При официалното връчване на даренията винаги се подчертава приносът на депутата от "Партията на регионите" в Одеския областен съвет и, за съжаление, много рядко се говори за ролята на България.

Сериозна подкрепа на г-н Киссе от години оказва и фармацевтичният барон Милен Врабевски, който оглавява фондацията "Българска памет". От 2008 година насам той спонсорира едноседмични екскурзии на бесарабски българчета до България. През същата година Антон Киссе открива в Одеса туристическа агенция "Болгар Тур", която организира превоза на децата. Тази благородна постъпка на близкия до ГЕРБ Милен Врабевски в Украйна се знае като заслуга на г-н Киссе и влиза в предизборния му отчет за свършена работа, като името на фондация "Българска памет" изобщо не се упоменава.

На 7 октомври 2012 г., като част от предизборната агитация на Антон Киссе, се проведе финалът на конкурсът "Феерия Талантов Бессарабии", финалистите на който получиха награда - посещение на България, което отново ще бъде спонсорирано от Милен Врабевски, но той още не го подозира.
ГЕРБ активизира цялата власт, за да окаже помощ на Антон Киссе. Евродепутатът Андрей Ковачев посещава през м. юли т.г. Украйна, където се среща с представители на украинските власти. По време на визитата той се договаря за изпращане на наблюдатели специално в българския 142 избирателен окръг.

Преди две седмици по покана на Андрей Ковачев българският кандидат Антон Киссе посети Европейския парламент, където се срещна със заместник-председателя на ЕП Яцек Проташиевич. От своя страна БСП праща също депутати, но от Народното събрание, които ще са официални наблюдатели в Одеска област по време на парламентарните избори в Украйна. БСП-наблюдателите ще бъдат водени от проф. Андрей Пантев, депутат от ПГ "Коалиция за България", член на парламентарната комисия за приятелство България - Украйна. Сред наблюдателите от БСП също така ще бъдат Георги Терзийски и Панко Атанасов. Председателят на българските и на европейските социалисти, роденият в Украйна Сергей Станишев планира да се срещне с Антон Киссе, като по този начин иска да покаже, че БСП напълно подкрепя президента на Асоциацията на българите в Украйна в борбата за място в украинския парламент.

Лидерът на политическата партия "Атака" Волен Сидеров прояви интерес към българската общност в Украйна след приемането там на Закона за регионални езици, според който българският език може да стане регионален в редица населени места в Одеска и Запорожка област, където етническите българи са над 70%. Срещата на Волен Сидеров и Антон Киссе се проведе на 21 септември в гр. Запорожие по време на официалната визита на вицепрезидента Маргарита Попова. Тогава Волен Сидеров бе част от официалната делегация по повод честването на 150-годишнината от преселването на българите в Таврия. От своя страна и Маргарита Попова заяви, че и Президенството на Р България напълно подкрепя Антон Киссе.

В същото време българите в Украйна чуват само за заслугите на измисления им лидер Антон Киссе, който успява да бъде харесан от различни политически сили в България, които без да подозират се обединяват в обща подкрепа на българския кандидат. За последните години България чувствително подпомага българската общност в Украйна, но за съжаление тази помощ стига само до избраните училища и организации, които са надеждно рамо на Антон Киссе. Неговата Асоциация на българите в Украйна обединява 120 български дружества. Само в Одеса те са шест и всички са регистрирани на един и същ адрес, дейността на които е само на хартия. Но за участието в проекти хартията е по-важна от реалните дела.

Наличието на дружества във всяко българско село е в резулатат на разпадналата се партия "Възраждане", чийто лидер през 2007 г. бе Антон Киссе. Много бързо местните клонове на политически мъртвия проект станаха български дружества. Те играят важна роля в "голямото завръщане" на Антон Киссе в "българското движение" през 2009 г., когато назря скандалът с Българския център в Одеса. Тогава одеските депутати разкриха схемата на доходите на Антон Киссе. Сградата на Българския център, която се намира в историческия център в Одеса, от години се е отдавала под наем за различни мероприятия.

Всички доходи от наема се разпределяли между членовете на Управителния съвет на Асоциацията на българите в Украйна и нито стотинка не е влизала в хазната на Одеска област, в чието подчинение се намира сградата. Тогава Антон Киссе обвини "Партията на регионите" в опита да вземе свещеното място за българите в Одеса и подаде оставка като президент на Асоциацията на българите в Украйна. В същото време до всички дружества, които влизат в състава на Асоциацията, се пращат писма с молба за подкрепа на Антон Киссе.

Послушните бивши членове на партия "Възраждане" и сегашните председатели на българските дружества до един подписват писма в подкрепа на Антон Киссе. Така, "помолен от стотици българи в Украйна", той остава президент на Асоциацията. И само 10 месеца по-късно Антон Киссе е избран за депутат в Одеския областен съвет по списъка на Партията на регионите, същата партия, която "се опита да вземе" Българският център в Одеса.
Доколко ще бъдат оправдани надеждите на ГЕРБ, БСП и АТАКА, не е ясно. За момента президентът на Асоциацията на българите в Украйна не е направил изявление по повод обявяването на българския език като регионален в редица райони от Одеска област. Това е свързано с предизборната кампания.

В Избирателния окръг No.142 повечето населени места са български, но има значителен брой на молдовски, румънски, гагаузски, руски и украински села. Българският език остава на заден план и кога ще се разгледа въпросът не е ясно. Но факт е следното: българският вестник на Асоциацията на българите в Украйна, който от 2001 година излизаше под името "Украйна: Българско обозрение", тази година претърпя няколко промени, сред които названието стана "Обозрение Плюс", а статиите на български език за последно се публикуваха през януари 2012 г., иначе всичко стана на руски. Достойно ли се защитават интересите на българите в Украйна ще разсъди историята. А дали Антон Киссе ще стане депутат във Върховната Рада ще бъде известно към края на този месец.


Редакционен коментар

Това, което описват колегите ни от бесарабските региони на Украйна, където по официални данни и днес живеят около 213000 българи, е повече от тъжно. Защото отчайващо напомня това, което е действителност и тук. А нашият допълнителен преглед на украинските медии довърши в много тъмни краски портретите на първите двама кандидати за депутати от „българския” регион на украинската Рада – Антон Киссе и Игор Плохой. За Антон Киссе и неговите злоупотреби с организациите на тамошната българска общност тук достатъчно е писано и това се потвърждава и от други украински източници.

Игор Плохой е не по-малко компрометирана личност – замесен е в няколко грабителски приватизации, а напоследък името му се спряга и в потулването на педофилски скандал с депутати от украинския парламент.
А опитите на ГЕРБ, БСП и „Атака”да натрупат политически дивиденти съзнателно или несъзнателно обединявайки се в „коалиция” за подкрепа на Антон Киссе, за сметка на нашите стотици хиляди сънародници в Одеска област, ги правят още по-жалки, защото това е чисто предателство към интересите на украинските българи.



Иван Плачков Игор Плохой

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки