Счетоводните недоразумения на властта


Счетоводните недоразумения на властта
От правителствения авиоотряд са пропуснали да осчетоводят един такъв „Еърбъс“
19 Октомври 2012, Петък


Докладите на Сметната палата вадят на бял свят министерски имоти за един лев; бойлери, вписани като канцеларски материали, и още купища „неприсъщи“ активи

Автор: Весела Димова; Диана Славчева

За втора поредна година Сметната палата представи своите доклади от проверките на финансите на институциите и за втора поредна година отчетът на едни и същи ведомства е заверен с резерви. В различни общини и институции продължава да се наблюдава една и съща „грешка“. Дали това е случайност, или е регистриране на тенденция одиторите не казаха.

Упорита последователност проявяват в Министерството на земеделието и храните например, където въпреки миналогодишната забележка за неправилна отчетност, продължават да не са изрядни. Може би е време Мирослав Найденов, известен като министър „Стандартизация“, да въведе стандартите и във финансовата отчетност на ведомството си, а не само за хляба, месото и кашкавала.

По-лошо го е закъсало обаче Здравното министерство, защото от одита му стана ясно, че Сметната палата ще го даде на прокурор заради нередности около осигуряването на лечение на болни с хронична бъбречна недостатъчност. Одитният доклад обхваща периода от 1 януари 2009 г. до 30 юни 2011 г. и в него е отчетено, че средната стойност за извършена диализна процедура, определена през 2005 г., не е променяна до края на 2011 г., въпреки отчетената инфлация. А това пък създава риск от недостиг на средства за финансиране на диализната дейност, от която зависят хиляди човешки съдби, изоставени на милостта на администрацията и остарелите медицински апарати.

Не по-розово е положението и в общините. Финансовите отчети на три от тях за миналата година също са предадени на прокуратурата. Одиторите са установили нарушения в Монтана, Смолян и Генерал Тошево, като основното нарушение на общинските администрации е, че са показали разходни документи с фирми, които нямат регистрация в Търговския регистър, нито пък Булстат. Не е трудно да се досетим, че това са „наши фирми“, предпочели да работят в сивия сектор.
Другата „слабост“, която като епидемия е плъзнала в редица вече общини, е, че част от събраните от такса смет пари се пренасочват към дейности, различни от почистването. В някои случаи става дума за стотици хиляди левове, харчени на принципа „сливи за смет“.

Палатата е отказала да завери отчета и на Техническия университет в София. Като последователи на новите технологии, от ръководството му закупили... брониран автомобил! Който пък, само година по-късно взели, че бракували (?!).
Част от институтите на Българската академия на науките, дето все се оплакват, че не им достигат парите, пък са се изтарикатили да не отчетат някои от приходите и разходите си от стопанска дейност. И не само това. Административната сграда на Института по български език, чиято данъчна оценка възлиза малко над 5 милиона лева, е заведена като струваща само 217 хил. лева.
Това обаче бледнее пред финансовия отчет на Министерския съвет (МС), в чийто баланс към края на 2011 г. 198 декара земя в курортен комплекс „Боровец”са осчетоводени за... 1 (словом: един) лев!

Впрочем, отчетът на МС бъка и от други счетоводни нарушения, като най-забавното в случая е, че те разкриват всякакви най-неподозирани източници на приходи за касите на институцията, като тези от продажбата на... медикаменти от аптеката в болница „Лозенец“, по-известна като правителствената болница например.
Що се отнася до любимия на всички тигри и родни ритнитопковци „Авиоотряд 28“, оказва се, че оттам си позволяват не само щедро да предоставят правителствени аероплани като въздушно такси на всеки, който е симпатичен на премиера, но и дори са си позволили волността да не осчетоводят цял самолет „Еърбъс А 319“ и един вертолет „Аугуста 190 Е“, предоставени им съответно от Транспортното и от Вътрешното министерства на сух лизинг, каквото и да означава това.

Като споменахме подопечното на Цветан Цветанов ведомство, да не се лъжем, че като дава за ползване на авиоотряда вертолети, в неговите отчети всичко е наред. И там нещо не могат да се оправят с финансовите си документи, сякаш самите полицаи са ги изготвяли, а не квалифицирани счетоводители. Пък кой знае?! Може и така да е. Щото дори в Академията на МВР например, където, да речем, служителите са на по-академично ниво, са объркали параграфите и неправилно са отчели парите, изхарчени за закупуването на едни очила за работа с компютър (наистина толкова жизнено необходими за силовите структури), като... „разходи за консумативи и резервни части за хардуер“!

Това, с консумативите, на полицаите явно им е твърде недостъпно за проумяване, тъй като по сметките за „канцеларски материали“ и за „консумативи и  резервни части за хардуер“ са набутали също един бойлер, три агрегата и... гаражна клетка! Но не само адекватното разпределение на материалните активи не им се отдава на хората на бившия физкултурник.
Ето, да вземем окръжната полицейска дирекция в Стара Загора например. Там пък не са заприходили в касата едни 2132 лв., които са измъкнали от служителите си заради... счупени дрегери и разни други запори над възнагражденията им.

И докато сме на вълна силови структури, не можем да подминем безумията в балансовите сметки на Националната служба за охрана (НСО), причинени от наличието на едни, ама никак неспецифични за дейността й... „биологични активи“. За тези, които се чудят що за птица е това, поясняваме – това са едни 284 елени лопатар и 52 муфлона, които съгласно доклада на Сметната палата, „живеят „свободно“ като част от биологичното равновесие (фауната) на територията на отчетната единица“. Тази единица всъщност не е НСО, а предаденото му безвъзмездно за стопанисване стопанство „Кричим“.

Та при това прехвърляне, случило се още през 1997 г., малко позабравили да впишат елените и муфлоните в приемно-предавателния протокол – пропуск, който е поправен след това, но животните отново се оказват неотразени и в последната оборотна ведомост и баланса на охранителната служба за 2011 г. Иначе за изхранването им са похарчени близо 16 хиляди лева. А междувременно миналата година са продадени 50 елена и получените от сделката пари са осчетоводени, както е отбелязано при одита – напълно неправилно, по сметка „Млади животни и животни за угояване“ (?!).

Попаднали по неволя сред дивата природа, така да се каже, надзърваме и в резултатите от финансовия одит на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Там грешки с осчетоводяването на елените и муфлоните няма. Проблемите в ръководеното от Нона Караджова ведомство се въртят повече около... 4 броя резервни гуми, предадени на Национален парк „Рила“, заедно с автомобила, към който принадлежат. Нещо с тях се оказва, че не е заведено както трябва. Но в това министерство по-интересно е, че едни картини на обща стойност близо 4 хиляди лева вместо активи с художествена стойност, са вписани в баланса като... „стопански инвентар“.

Може да продължаваме така до безкрайност с изкараните от Сметната палата на бял свят слабости на най-висшите институции у нас. За които всъщност плащаме всички ние – българските данъкоплатци. Не че лъсва нещо ново под слънцето – досега никой от нахлузилите одеждите на властта у нас не се отказа да хапва и пийва сладко на държавна сметка. И естествено край тази софра на аванта се разположиха и от ГЕРБ, въпреки че обещаваха на избирателите си да въведат сух режим и да затворят кранчето, от което като по мед и масло изтичат активите на родината ни.

Поредният одит на властта вече е в миналото. И какво от това?! Финансовите отчети са заверени – къде с резерви, къде без резерви, но с „обръщане на внимание“. Толкоз. „Кучетата“ малко лавнаха – без да ухапят никого, разбира се,. Керванът продължава да си върви, а край него на воля подскачат неосчетоводени елени, муфлони и цял един правителствен самолет...



Първият елен лопатар у нас е докаран в двореца в Кричим от цар Фердинанд. Неговите потомци днес се оказаха извън закона И в отчетите на БАН има съществени отклонения, които не отразяват вярно и честно финансовата информация за Академията, смятат одиторите

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки