Управляващите дойдоха, направиха си реклама и си заминаха


Управляващите дойдоха, направиха си реклама и си заминаха
Възмутен от исканията на общинарите за допълнителни милиони към изравнителните субсидии, премиерът изплака „Няма любов, искате само пари“
19 Октомври 2012, Петък


В залата шокирани: Президентът стана на крака да посрещне вицето Цветанов



Автор: Камен Христов Снимки авторът

На нито един въпрос на кметовете и общинските съветници от страната не отговориха представителите на кабинета, които се изсипаха тази седмица в Пловдив за Осмата годишна среща на българските местни власти. Ако в предишни години смисълът на това рандеву е бил местните управници да изложат проблемите си пред властта и да потърсят отговори и подкрепа, тази година събитието се превърна в дефиле и рекламно-предизборна кампания на властимащите гербери.

На входа на панаирна палата 7, която бе изпълнена докрай с представители на местната власт, девойки раздаваха ценни материали като стратегията за превенция на престъпността 2012-2020, бюлетини с проекта „ФромРома” за интеграцията на циганите и брошури под надслов „Как искаме да остаряваме”.
С известни изключения, повечето властници се изказаха по теми, които нямат нищо общо с проблемите на общините. Президентът Росен Плевнелиев например изненадващо заяви, че обмисля да сезира Конституционния съд за референдума за АЕЦ „Белене”.

Държавният глава втрещи залата и със сервилното си поведение към вицепремиера Цветан Цветанов. Както си седеше на официалната трибуна, редом с министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Тотю Младенов и ръководството на Националното сдружение на общините в България, Плевнелиев неочаквано скочи на крака при появата на бившия физкултурник. „Само дето ръка не му целуна! Как може един президент да се държи така наведено!”, възмутиха се общински съветници от Северна България.

Самият Цветанов ги вбеси още повече с наглото си изказване, че МВР искало да създаде общинска полиция, но малко общини можели да си позволят това със  собствените си ресурси. В същото време се разбра, че до края на 2013 г. в полицейските управления ще бъдат назначени около 2000 нови униформени служители. И след тази радостна новина вътрешният ни министър се прехвърли на темата за ромската интеграция, като съобщи още по-„радостната“ прогноза, че според Световната банка до 2020 г. 23 % от трудово заетите ще са от цигански произход.

Присъстващите на форума кметове и общински съветници слушаха разсеяно, но чинно не мърдаха от местата си в очакване на самия Бойко Борисов. При появата му властниците от ГЕРБ станаха да се поразкършат и да изпъкнат в залата, та лидерът да ги забележи. В типичния си стил премиерът обнадежди общините за поисканите от тях допълнително 15 млн. лв. към изравнителната им субсидия. Първоначално той се обърка, че исканата сума е 10 млн. лева, но кметицата на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) го поправи, уточнявайки, че сумата е с 5 млн. лева повече. Разочарован, министър-председателят проплака по микрофона:
„Няма любов, Детелино! Само пари искате”.

Но все пак прояви великодушие и склони темата да се прокоментира още веднъж. „Да видим разчетите и следващите десетина дни да разберем може ли да направим това за вас, ще се постараем” – отсече той.
От Националното сдружение на общините обясниха, че изравнителната субсидия е най-широко използваният източник за финансиране на местните дейности и за съфинансирането на европроекти. Първоначално общинарите поискаха от Дянков с около 29 милиона лева повече, но тъй като тези им мераци не бяха удовлетворени, сега те се надяват поне на 15 милиона лева отгоре.

В залата шефът на кабинета обяви още, че „хубавото на най-тежката криза е, че всички ние се научихме да ценим парите и да ги слагаме на най-правилните места”. Защото, както самият той уточни: „Само преди 4 г. в края на годината се отчиташе 3-4 милиарда лева излишък. Всеки ден съм в някой град и не мога да ги видя къде са”. Затова помоли кметовете и съветниците, ако знаят къде са излишъците, да му го кажат.

И си помечта: „Аз виждам как с 1-1,5 милиона се правят ремонти на опери, как се правят площади за 5-6 милиона, останаха ми очите в парка на Гоце Делчев, а там горе-долу толкова са парите. Не искам да си представя, ако ние сега имахме 3-4 милиарда излишък, какво щеше да се случи с държавата”. Минути след отпътуването на премиера залата се опразни и местните кадри на ГЕРБ излязоха навън и се отпуснаха на припек в близкото кафене. Те дори не  можаха да чуят проблясъка на габровската кметица Таня Христова, която сподели от трибуната, че изкарала вирус и силно притесни колегите си с репликата:

„Все още гласът ми е далеч от моето тяло”.
Равносметката, която кметовете си направиха, след като приключи събитието, бе, че засега само се говори за диалог с управляващите. „А те дори не ни изслушаха и си заминаха“ – възмутени си тръгнаха от Пловдив градоначалниците. На неформална раздумка помежду участниците в срещата председателят на Общинския съвет в Мездра Делян Дамяновски разказа как пътували с негови колеги до София за уговорена седмици преди това среща с министър Тотю Младенов, а като отишли във ведомството,  него го нямало. Представителите на местната власт се оплакаха и от председателя на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски. Всички те единодушно споделиха, че на поставените от тях въпроси той винаги отговарял: „Ще видим”.



Цветанов посвети изказването си пред кметовете на разрастването на полицейския щат и на ромската интеграция

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки