Всички отговори за интеграционните добавки


Всички отговори за интеграционните добавки
18 Октомври 2012, Четвъртък


Уважаеми читатели,
Във връзка с множеството писма, които получаваме от вас,



съдържащи въпроси, свързани с интеграционните добавки, продължаваме да ви запознаваме с действащата законова уредба.
Лицата със затруднения в придвижването, с намалена работоспособност от 50 до 70 на сто имат право на месечна добавка за транспортни услуги (чл. 42а, т. 1 от Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ).  
Лицата с трайни слухови и/или зрителни увреждания, довели до намалена работоспособност 71 и над 71 на сто, имат право на месечна добавка за  достъпна информация (чл. 42а, т. 2 от ЗИХУ). 

Лицата с трайни увреждания с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност имат право на месечна добавка за обучение (чл. 42б, т. 1 от ЗИХУ).  
Лицата с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност имат право на месечна добавка за транспортни услуги (чл. 42б, т. 2 от ЗИХУ).  
Лицата с трайни увреждания с над 90 на сто намалена работоспособност, с определена чужда помощ имат право на месечна добавка за информационни и телекомуникационни услуги (чл. 42б, т. 3 от ЗИХУ). 

Децата с определени вид и степен на увреждане имат право на месечни добавки за  транспортни услуги; за обучение;  за достъпна информация (чл. 42в от ЗИХУ).
Лицата с трайни увреждания с над 90 на сто намалена работоспособност, децата с определени вид и степен на увреждане и военноинвалидите имат право на добавка за балнеолечение и рехабилитационни услуги, която се предоставя веднъж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар специалист. Лицата с трайни увреждания с определена чужда помощ получават двойния размер на тази добавка за покриване на разходите за един придружител, ако ползват такъв (чл. 42г от ЗИХУ).

Децата със 71 и над 71 на сто определени вид и степен на увреждане имат право освен на вече изброените и на месечна добавка за информационни и телекомуникационни услуги (чл. 42д от ЗИХУ).
Лицата с трайни увреждания с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност имат право на месечна добавка за наем на общинско жилище, ако са самотни и договорът за наем е сключен с тях  (чл. 42е от ЗИХУ).

Лицата с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност и децата с определени вид и степен на увреждане имат право на месечна добавка за диетично хранене и лекарствени продукти при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика (чл. 42ж от ЗИХУ).
Това е законовата уредба на добавките за социална интеграция, която се постарахме да ви представим максимално разбираемо и достъпно.

Дадените отговори не заместват консултацията с адвокат по интересуващите ви въпроси    



В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки