Мими Балканска – един оперетен феномен


Мими Балканска – един оперетен феномен
Мими Балканска в „Царицата на чардаша“ – снимка с автограф
22 Юли 2017, Събота


На 23 юли 1902 г. в най-европейския град на България – Русе, в семейството на богатия търговец и общественик Никола Балкански се ражда една от най-величавите прими на българското оперетно изкуство

Автор: Огнян Стамболиев

Преди 115 години, на 23 юли 1902 г. в най-европейския град на България – Русе, в семейството на богатия търговец и общественик Никола Балкански се ражда една от най-величавите прими на българското оперетно изкуство – Мими Балканска.

Баща й е братовчед на великия Раковски
и негов съратник в борбата срещу турските поробители. Той основава първата плетачна фабрика у нас и подпомага с финансови средства театралното дружество „Съединение” в Русе. 

Мими е едва седемгодишна, когато майка й остава вдовица и заедно с трите си деца се премества в столицата. Там бъдещата оперетна дива попада под магията на театъра и музиката. Като гимназистка тя се записва на търговските курсове при известната писателка Ана Карима и заедно с това учи пиано и солфеж.

След края на Европейската война животът в София е твърде труден, семейство Балкански е на ръба на мизерията и тя решава да стане хористка в оперетния театър „Ренесанс”, за да плаща уроците си.

В изпитната комисия са трима знаменити мъже: Маестро Георги Атанасов, Петко Атанасов и Кръстю Сарафов. Мими решава да се представи с… предсмъртната тенорова ария „Там звездите блестяха…” на Марио Каварадоси от „Тоска” на Джакомо Пучини, като при това си акомпанира сама.

Комисията е смаяна! Едва изсвирила началните тактове, я спират. Но Петко Атанасов е забелязал, че шестнайсетгодишното дребничко девойче е родено за артистка и я съветва да се яви отново, но с подходяща ария.

Второто конкурсно представяне е повече от успешно. Мими Балканска е вече редовна артистка. Красива, елегантна, сценична, с неголям, но приятен лиричен сопранов глас, тя получава първата си роля – Лори от „Феята на карнавала” от Имре Калман. Забелязват я всички: критици, музиканти, театрали, харесва се и на публиката.

С авторитета си на звезда, тя става една от основателите и първите солисти на националната ни оперета и Държавния музикален театър „Стефан Македонски”, който може би е по-справедливо да носи нейното име.

Иначе почти цяла България се среща с голямото й изкуство. Мими Балканска гастролира многократно и в Сърбия, Словения, Хърватия, а също и в Цариград. За изпълнението си в Белград на ролята в оперетата „Кощана” от Станкович тя е удостоена с най-големия сръбски държавен орден „Свети Сава“. Пред таланта й се прекланят короновани особи, министри и видни интелектуалци.

Тази невероятна актриса от европейски мащаб прекарва рекордните близо петдесет години на сцената. Героините си – различни по характер, натюрел и стилистика – тя пресъздава, както отбелязват критиците с „вдъхновение и лекота”, „с грациозност и изключителен чар”. Епитетите „чародейка”, „вълшебница”, „несравнима”, „вдъхновена”, „темпераментна”… я съпътстват при всяка нейна изява.

Тя е истински феномен в българската култура. Първата и може би ненадмината до днес българска оперетна звезда. Една цяла епоха в българската музикално-сценична култура.







В категории: Новини , Нова история , Българските родове , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки