Солта е създала древно селище край Провадия


Солта е създала древно селище край Провадия
Останки от праисторически хора
15 Октомври 2012, Понеделник


Руини на 6700 години се показаха от земните пластове на най-стария европейски град

Автор: Илияна Христова

Тези дни гръмна новината, че най-стария европейски град е основан върху днешните български земи. Очаква се и публикация в световно научно списание, която ще потвърди това откритие. Солницата край Провадия се оказа люлката на европейската градска култура. Тези хубави и важни вести долетяха от експедицията на проф. Васил Николов, археолог от Националния исторически институт и музей на БАН.

От 7 години професорът разкопава земните пластове в солната мина на Провадия. Очакванията, че проучванията ще доведат до огромно научно откритие, се оправдаха.
Най-напред се показаха три отбранителни вала. Те са от различни периоди, като най-старият е от 4700 г. пр. Хр., а най-новият датира от 500 години по-късно.
Именно първата отбранителна стена, съчетана с останки от двуетажни каменни жилища, а и реликви за производство на сол, говорят, че това е било най-древният град на Стария континент. Друг такъв не е известен.

„Дали едно селище е било град се определя от няколко показателя. Най-важните са наличието на отбранителна линия, специализирано производство и реализацията му”, заяви проф. Николов.
Всичко това го има в Провадия. Стоката, около която разцъфтява градът и икономиката му, е солта. Тя е била „нефтът на праисторическото време”, най-ценната валута, златото е било просто предмет на престижа.
„Жителите на града са били знатни хора, около 300 души. Живеели са богато, а откритите отбранителни валове са дебели 2 м и високи над 3 м. Имали са сложна технология за производство на сол. Водих дълга борба в научните среди да не наричаме тези  хора първобитни, а праисторически”, разказва проф. Николов.

Откритието има и добавена стойност. То дава отговор на загадката откъде се е взело златото във варненския некропол, тъй като е известно, че в района няма златни залежи. Именно знатните люде на най-древния град са се снабдявали с благородния метал.
Пришълци са идвали да се снабдяват със сол, а жителите на града са получавали в замяна злато, което са ползвали за накити.
По права линия разстоянието между солницата и некропола е 37 километра, а в миналото река Провадийска, която свършва в езерата край Варна, е била плавателна. Логично е да се предположи, че земята край некропола е била достъпна за богатите производители на сол.

Благоденствието на тези хора е свършило някъде във втората половина на 5-ото хилядолетие пр. Хр. Настъпва засушаване, добивът на сол става все по-труден.
От тази епоха е и гробница с площ над 5 дка, разкрита пак в района на солницата. Проф. Николов и неговият екип са разкопали едва около декар, открити са 18 запазени скелета.
Единият е със забита каменна кост в таза и с покрита със съдове глава – сведение вероятно за погребален ритуал. Друг пък е с изключително добре запазен гръден кош, но без крака и една ръка.

„Вероятно са били погребвани на друго място и тук заравяни впоследствие”, предполага проф. Катлин Максуини от Университета в Единбург.
Чуждите археолози работят заедно с българските. Освен Максуини, в Провадия идват учени от Германия и Япония, което показва стойността на находките. Чужденците сами финансират разкопките си. А за миналата година екипът на проф. Николов е получил от правителството едва 20 000 лв.

Достъпът до разкопките в момента е затруднен. Солната мина се експлоатира, теренът е зад оградата на частно предприятие. Всичко това вероятно би затруднило в бъдеще използването на находките за туристически цели.
Дали поради тази причина, или пък защото кметът на Провадия Филчо Филев е от БСП, правителството неглижира този обект. А той е с най-голяма научна стойност от всички рекламирани напоследък.



Проф. Васил Николов откри древния град Част от разкопките

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки