С атака „На нож“


С атака „На нож“
15 Октомври 2012, Понеделник


18 Етърски пехотен полк превзе Бунархисар

Автор: Здравка Христова

След 100 години от началото на последната победоносна за България война, великотърновци показаха, че и днес са готови за изпитанието на историческата среща, когато българските войни, носени на крилата на чистия патриотизъм и водени от бляна за национално обединение, са тръгвали с живота и кръвта си да пишат славната българска история. Никой, паднал за Отечеството, не е забравен, показаха около 70 родолюбци от Национално дружество “Традиция” от София, Панагюрище, Шумен, Силистра и Велико Търново.

На 6 октомври хиляди граждани и гости на старопрестолния град станаха съпричастни на уникална и мащабна възстановка от Балканската война. Както преди век, войници от 18 пехотен Етърски полк отново превзеха укрепените турски позиции на Бунархисар.
Епичната битка продължи около 40 минути и се проведе на стадион “Юнак” в старото военно училище в центъра на Велико Търново, където са били казармите на войсковата част от 1891 до 1945 година.

В зрелищните боеве в старопрестолния град двете вражески армии бяха въоръжени с 50 пушки „Манлихер”, 4 тежки картечници “Шварц-Лозе” и четири оръдия. Във възстановката беше използвана и специална пиротехника за гърмежи, пушек и взривове.
По време на сражението бяха изстреляни 1600 патрона. Бойният арсенал беше предоставен специално за случая от киноцентъра в “Бояна”.

Част от оръжията са били използвани във военните действия от началото на миналия век. Подобно мащабно събитие, в което се включва и Българската армия, се прави за първи път не само в България, но и на Балканите. Възстановката започна с почетен караул пред паметника “Майка България”, където бяха почетени загиналите в Балканската война. 24 воини, облечени в униформи на българските именни полкове, също се поклониха пред паметта на жертвите от войните за национално освобождение.
Преди заупокойната служба митрополит Григорий сподели от трибуната, че в битката при Бунархисар е загинал неговият дядо Йорго, който също е бил част от състава на 18-и пехотен Етърски полк.

“Да обичаме войнството си, защото народ, който не може да издържа армията си, ще трябва да издържа чужда армия и тежко му и горко на такъв народ”, каза търновският владика преди да благослови войнското знаме на славния 18-и Етърски полк. След това множеството, водено от военния духов оркестър, се отправи към Старото военно училище, където с помощта на кадетите и курсантите от Националния военен университет “Васил Левски” футболният терен беше превърнат в бойно поле и импровизиран военен лагер. На 17 септември 1912 г., точно в 18,30 часа в седалището на полка е била получена телеграмата, дълга 70 сантиметра, за начало на мобилизацията. Сега, 100 години по-късно, съобщението отново пристигна по морзов телеграфен апарат.

Командирът на полка събра военните части, поздрави ги с мобилизацията и в прочувственото си слово надъха българските левове, че делото им е право, велико и свято. А думите му бяха заглушени от аплодисментите на хилядната публика. Любопитен факт е, че за да станат част от Българската армия, от гурбет в чужбина са се завърнали около 90 търновци, които по-късно също са се присъединили към състава на 18-и пехотен Етърски полк.
Публиката видя как градинарите си идват от Америка и младите им невести и просълзени любими ги изпратиха на фронта с китки здравец. Зрителите видяха прегледите на запасните от армейския лекар, зачисляването към полка и дори срещата им с бръснаря.

Според историческите справки до 22 септември, когато полкът е напуснал Търново, в казармите са се явили 29 запасни офицери, 44 кандидат-офицери, 65 запасни подофицери и 3015 запасни редници. Така в навечерието на бойните действия полкът е наброявал общо 3907 души. Полковият обоз се е състоял от 68 конски коли и 168 товара с общо 268 коня. На разположение на личния състав са били зачислени 3005 пушки “Манлихер” и още 102 карабини, 4 тежки картечници. Мобилизацията в 18-и Етърски полк е била извършена само за 4 дни.

 След дейностите по мобилизацията полкът беше строен, командирът му съобщи на войниците, че тръгват на юг, а владиката коленичи пред знамето, целуна го и благослови войниците. С бойни маршове започна възстановката на славната битка при Бунархисар. Офанзивата се е състояла на 16 октомври 1912 г., като на бойното поле са загинали 146 души от 18-и Етърски полк, което представлява почти една трета от общите загуби на частта през двете балкански войни. Този бой е част от т.нар. Бунархисарска настъпателна операция, проведена от Първа и Трета армии.

След Лозенградското сражение турската армия се е оттеглила и е заела предварително подготвени отбранителни позиции на рубежа Бунархисар - Люлебургас. Турските сили са възлизали на 125 хил. души, 96 тежки картечници и 342 оръдия. Срещу тях двете български армии са наброявали около 108 хил. души със 116 тежки картечници и 360 оръдия. След две неуспешни атаки българските полкове на щурм успяха да пробият загражденията на турския форт. Последва командата “На нож” и след кратка схватка между войниците от двата противникови лагера, турският офицер сдаде укреплението. Той предаде сабята и знамето на полка, с което призна победата на българските войници. След това на табията беше издигнато българското знаме. Оръжието си предадоха и пленените турски войници. Звуците на “Шуми Марица” вдигнаха на крака хилядната публика.

Паметта на загиналите бе почетена от всички с едноминутно мълчание. По време на Балканските войни 18-и Етърски полк е дал 445 жертви. За своя героизъм 42 офицери са били наградени с орден за храброст, а 1489 войници и подофицери са получили кръст за храброст. По време на възстановката гостите на честването видяха и как е ставало изхранването на войниците на бойното поле и дори опитаха от войнишка храна. От Националния военен университет бяха подсигурили истинска походна кухня с казани за храна и пекарни за хляб. Пред зрителите курсантите приготвяха боб чорба и пресен хляб.

Според разчетите за войнишката дажба по време на Балканските войни на всеки воин са се полагали по 250 грама боб чорба, четвърт самун хляб и чашка вино. Във войнишкото меню влизали още булгур, ориз, говеждо и овнешко месо. Шест месеца е продължила подготовката на клуб “Традиция” за възстановката. Всеки от членовете сам е ушил униформата си и е набавил снаряжението. Много от доброволците участваха в битката с автентични раници, паласки, канчета, лопатки и ножове.

Честването на 100-годишнината от Балканските войни в старопрестолния град беше организирано съвместно от Община Велико Търново, клуб “Традиция”, Националния военен университет “Васил Левски”, Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, Регионалния исторически музей, Регионалната народна библиотека “Петко Славейков”, Държавния военноисторически архив и Регионалния държавен архив.


Щурмът на укреплението на турската табия, която пада на втората атака на българския лев Войнишкият лекар и красивата милосърдна сестра правят медицинския преглед на доброволеца преди зачисляването му в полка По време на Балканските войни на всеки воин са се полагали по 250 грама боб чорба, четвърт самун хляб и чашка вино Да си част от обоза на войската е било особено важно преди век

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки