Куриери на Христос или ловци на души


Куриери на Христос или ловци на души
Ник Малучи с деветото си дете преди сбирката на куриерите във Варна
14 Октомври 2012, Неделя


Стотици секти трупат пари в бедна и разградена България

Автор: Севдалина Пенева peneva@desant.net

Виждали сте ги на улицата. Спретнати с бели ризки и еднакви вратовръзки, с ранички на гърба, със закачени на лицата изкуствено ведри усмивки и с леко отнесени погледи. Мълчаливо пъхат в ръцете на минувачите брошурки с картинки на Христос, окъпан в светлина или пък на Вечната книга, опакована в панделки. Не говорят български език. Не обичат да ги снимат. Избягват журналисти.

Те са същите, които пълнят пощенските ви кутии с „Божието слово“ и звънят по входните врати на къщите ви, когато вашите деца са сами у дома. Те са вестители, куриери, свидетели, воини, пазители – цяла армия, решена да превземе вашия свят от името на Божия син. Те са ловци на човешки души, превърнали вярата в бизнес.
Обиждат се, когато ги наричат секти.

Към 4 януари 2010 г. броят на религиозните организации, регистрирани у нас, е общо 1310. Само разклоненията на американската Баптистка църква в страната ни към днешна дата са 11 на брой.
Какво се крие обаче зад тази усилена религиозна дейност в малка България, в която според Конституцията „традиционната религия“ е православното християнство? С една дума – пари. С две думи – много пари.

Тези дни в безкрайния списък на одобрените от дирекцията по вероизповедания към Министерството на културата религиозни организации се появи още една. Зад името „Куриери на Христос“ група мисионери от САЩ агресивно набират последователи (разбирай спонсори) в София, Варна, Пловдив и Бургас. Примамката за среща със Словото е подарък луксозна Библия, а според предварителна информация, разпространена до медиите, по време на сбирките щели да бъдат разкрити „скритите тайни и закодирани информации на Вечната книга, както и истините за личността и деянията на Исус Христос“.

„Лекциите“, обещават организаторите, са отворени за всички,  които са „любопитни за посланията и пророчествата, заложени зад фасадата на притчите в Светото писание“. На 5 октомври екип на „Десант“ обаче изненадващо беше спрян на входа на Държавната опера в Бургас, където се провеждаше една от сбирките на въпросната организация.
Оказа се, че вместо беседа за тайни кодове, привиканите от улицата посетители са попаднали на религиозна служба, водена от Ник Малучи, пастор в Независимата християнска баптистка църква. Освен че и той е от САЩ, за него се знае много малко. Живеел в България от 9 години с деветте си деца и се занимавал с просветителска дейност.

Каква точно дейност, решихме да проверим и се натъкнахме на следната информация. Скрити зад различни наименования, тези хора всъщност „разкодират“ библията от няколко години, а подходът им навсякъде е един и същ. В края на септември миналата година „куриерите“ са действали активно в Сливен, а за няколко дни градът буквално е бил залят с анонимни листовки, както свидетелства блогърски материал, свален от интернет и публикуван във вестника без редакторка намеса.
Семейство Малучи всъщност много добре са се ориентирали как се печелят пари от наивни българи.

Докато Ник и жена му дърпат конците в бизнеса от София, мъж с името Дейвид Малучи е регистрирал във Варна Независима баптистка църква. Той пък от своя страна е в тясна връзка с Библейска баптистка църква на някой си Пол Оуенс (също натурализиран „българин“) и още един постоянно пребиваващ в страната ни пастор Ралф Морис Чийтууд, който представлява Новозаветна баптистка църква в България.
Интересно е името Чийтууд. Ралф Морис и Сандра Джанет Чийтууд са регистрирали у нас фондация „Ар Ем Си“, която по странно стечение на обстоятелствата се явява издател на агитационните материали, разпространявани от независимия баптист Ник Малучи.

И ако за читателя е трудно да се ориентира в ситуацията, можем само да добавим, че цялото това котило, заедно с  още две баптистки църкви - "Надежда" на Уелч Матю Мартин и "Добра надежда" на Корнилиъс Франк Алън, се помещават на един и същ адрес в София, на бул. „Евлогий Георгиев“ 111. Пак там е адресната регистрация на общо 8 първосвещеници на различни евангелистки секти.
Колкото и да звучи невероятно, цялата тази стройно изградена мрежа от разнообразни църкви здраво усвоява средства по различни програми на Европейския съюз. Едни от донорите на разните малучита например, макар и индиректно, са Оперативна програма „Административен капацитет“ и Европейския социален фонд.

Преди време фондация, близка до баптистите и с основен партньор „Ар Ем Си“, е усвоила над 250 000 евро за разработване на проект в България, свързан с изграждане на национална мрежа за взаимодействие с администрацията(!).
Като основна цел на въпросния проект е посочено „укрепването на капацитета на структурите на гражданското общество (СГО), чрез създаване на Единна стратегия на СГО и изграждане на национална мрежа за взаимодействие с администрацията“.
На наш въпрос, от какво се издържа в България, Ник Малучи отговори – от дарения. Което предизвика следващ въпрос, българите толкова ли са щедри? Даренията са от чужбина, уточни пасторът и побърза да влезе в залата на бургаската опера, където наивни граждани чакаха да чуят Божието слово.



Отец Стилиян Кунев
от църквата „Света Богородица“ в Бургас:

Ако те са истински, защо са разделени?

 - Каква е официалната позиция на Българската православна църква за стотиците регистрирани секти в България?

- Официално църквата „Света вселенска и апостолска църква“ изповядва, че само в нея има спасения, тъй като тя е основата от самия Исус Христос със слизането на Светия дух на Петдесетница. От тогава до сега нашата църква съществува без промяна и без измяна. Тя изповядва, че спасение имаме с покаяние, с вяра в Господ и свидетелство на нашите дела, които изповядват, че ние вярваме в Бога.
Всички останали общности, които имат претенции да са църква, всъщност са секти и ереси, които извращават в едно или в друго вярата в Иисус Христос и божественото откровение, т. е. Свещеното предание и Свещеното писание.

Те имат претенции, че изповядват истинската вяра, но ако се вгледаме внимателно, ще видим, че това са извращения, например мормони, йеховисти, петдесетници, евангелисти и какви ли не. Всички казват, че са истински и ги питаме кои точно от тях са истинските и ако са истински, защо се противопоставят една на друга (тъй като не може от хиляди вероизповедания всяко да е истинско), тъй като проповядват различна вяра.
Това всъщност показва, че не Божият дух ги води, а духът на Антихриста и на Дявола.


- Какво мислите за режима на тяхното регистриране в България?
- Режимът, за съжаление, е много либерален, както всичко в държавата. Някои хора си мислят, че пълната свободия ще направи хората по-добри или не знам...
И по този начин се намъкнаха тук всякакви общности, които дълбоко в себе си извращават вярата. Трябва да се внимава повече, когато се регистрират, но нямам представа защо се допуска всеки, който иска, да дойде. Като разграден двор сме малко.


- Чували ли сте за „Куриери на Христос“?
- За пръв път чувам за тях. Най-вероятно се пишат за най-новите посланици или апостоли на Бога. Най-вероятно е някоя евангелска секта, която си търси тук нови души да грабят.


- Какво знаете за баптистката църква?
- Те са една от относително старите общности в християнството. Секта е. Съществуват още от 19 век. Всъщност още след Реформацията и първоначално се оформят като анабаптисти. И отричат всичко, което отричат лутераните и протестантите, обаче се съсредоточават върху това, че не трябва да се кръщават децата. Това им е нещо като мото, което смятат за изключително важно.

Много е интересно, че Мартин Лутер, основателят на протестантизма, нарича анабаптистите „изчадия на Ада“. Те са първата секта, която се появява след него. Отричат държавността и изпадат в много крайности. Имало е много войни, биели са се помежду си. Дори някои от техните водачи ги изгарят. По-късно махат представката -ана и остават само баптисти.

От тях произлизат доста секти в Америка и в Англия, но са класически протестанти. Отричат свещеничеството, Светата Евхаристия, кръщението, Свещеното предание. Те казват, че човек се спасява единствено и само като вярва в Бога и само чрез Свещеното писание. Обаче въпросът е такъв – кои книги са Свещеното писание. Защото Бог не ни ги е пратил по пощата тези книги. Оставил определени писания у хора, които са били боговдъхновени, като например евангелията, посланията на свети апостол Павел и т. н. Като казва, че чрез това писание ние намираме ориентир към Бога. Ние знаем коя е църквата, знаем кои са правилата за спасение.

Мормоните също имат свои книги и претенции, че те са Свещено писание. А то всъщност съдържа големи книги, които са приети за такива на събор на Светата апостолска православна църква. Единият в Картаген – още през 3-4 в., и в Лаодикия.
И затова питаме сектите: „Добре, вие сте се появили през 20 век, дотогава имаше ли църква, която носеше спасение?“ Ако кажат, че е нямало, значи, че Иисус Христос е излъгал. А Бог не може да излъже.


- Нормално ли е в България да има 11 регистрирани баптистки църкви?

- Може да попитате тях. Ако те са истински, защо са разделени? Църквата е само една. Не може да има 11 баптистки, 11 православни и т. н. Тя е една. Господ Иисус Христос казва: „Ще се създам църквата си“.
Когато дойдоха мюсюлманите, коя църква беше тук – само нашата. Всички останали, т. нар. богомили, приемат исляма. Сегашната Босна и Херцеговина и те са били богомили и веднага приемат исляма, без въобще да се замислят. Просто не вярват в Бога, не вярват, че Иисус Христос е син на Бог.
Така че едната Света вселенска апостолска православна църква е спасението. Всички останали общности са секти и ереси.


Списък на баптистките църкви в България
Баптистка църква „Емануил”
Баптистка църква „Ветил”
Баптистка църква „Мисия”
Независима баптистка църква
Баптистка църква „Добра надежда”
Баптистка църква „Надежда”
Новозаветна баптистка църква
Молитвена баптистка църква
Свободна евангелска баптистка църква
Библейска баптистка църква
Съюз на евангелските баптистки църкви в България



Със съдействието на гербаджийските общини
Докато американците плащат луди пари за листовки, лъскави библии и наеми на огромни зали в областните градове на България, един германец на име Стефан Пилц е намерил по-тарикатски начин да се рекламира в страната ни.
Каква е договорката му с управляващата партия ГЕРБ няма как да знаем, но факт е, че гербаджийските общини се надпреварват да му оказват безплатно съдействие да организира своите изложби на библии. Пасторът се радва на радушен прием в София, Пловдив, Варна и Бургас. На 26 септември, по време на едно от мероприятията му, сливенският свещеник отец Йоан отправи призив чрез социалната мрежа в интернет „Фейсбук“ миряните да не посещават изложбите му заради съмнения, че същинската цел на Пилц е да разпространява сектантска литература.


От мрежата

Не съм от хората, които всеки ден си проверяват пощенската кутия. Не само виртуалната, но и реалната. Днес, минавайки край нея, видях, че вече прелива от съдържание и реших да я освободя от ценния товар. Наред с лъжовните реклами - предизборни и обикновени, намерих (за моя изненада) "Евангелието според Йоан"&"Посланието на апостол Павел към римляни". Вътре имаше притурка, която любезно приканваше към някакво вече минало събитие, присъствието на което ми гарантираше получаването на цялата библия. Очарован, реших да разбера кой все пак ми беше подарил това приятно четиво, което веднага поставих в тоалетната - за прочит и евентуална употреба.

Очаквах, че някъде ще е написано коя религиозна общност го издава, но нито в него, нито в притурката имаше подобна информация. Преди време ме посещаваха от различни секти, но все бяха или гейове като Станишев, или дърти кикимори, затова не проявих интерес и се държах резервирано (ех, какви цомбести пачички идваха някога, но бях ученик и не живеех самичък). Единственото, което разбрах, е името на някаква фондация, която явно е издала книжката през 2007 г.: "АР ЕМ СИ". Потърсих в нета и що да видя за нейните цели:
Да снабдява периодично с материални помощи хора от малцинствата и такива в крайна нужда; Да подпомага финансово хора от малцинствата и такива в крайна нужда; Подобряване стандарта на живот на хора от малцинствата и такива в крайна нужда.

Та сега съм в дилема - от малцинствата ли съм, или съм в крайна нужда?! То, вече българите вървим към малцинство, може и това да е. От друга страна, винаги имам нужда от внимание (от различен характер), дори да не е съвсем крайна. И сега се чудя, кой в действителност ми изпрати това писание и за какъв ме смята...


25 септември 2011 г.  



За няколко дни Бургас бе буквално залят от тези листовки, на които обаче липсва каквато и да е информация за организаторите Най-често жертва на напористите сектанти стават децата Така се осъществява ловът на човешки души. Сектантите се движат в група и нагло натрапват своите брошури на забързаните минувачи Безплатните библии са уловката за наивните вярващи Отец Стилиян Кунев

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Въпрос?
14.09.2017 21:39:48
3
1
Ало православния свещеник! Анализът ти на протестантството е направен в стил третокласник. Имам въпрос: Кои са и как се наричат християните, които живеят в най-голямата християнска страна САЩ? Не са католици, бъркаш! А православните там са няколко хиляди, в Чикаго малко, в Далас..останалите сектанти ли се наричат? Християните в Англия, Швеция, Германия, Канада, Бразилия, Нигерия, Южна Африка, Южна Корея, Австралия? Всички тях ги наричаме сектанти, така ли? Протестантски (евангелски) страни с милиони християни, където православните са ЕДВА няколко хиляди общо. Нещо не пасва всички те да се наричат сектанти! Те са извън спасението, така ли? Въпреки че всеки ден тези хора изповядват сериозна вяра в Господ Иисус Христос, четат Светото Писание и посещават редовно християнските протестантски храмове в тези страни, за разлика от масовия средностатистически православен в Източна Европа, който влиза в храм 2 пъти в годината, най-вероятно не е отварял никога поне да прочете 2 реда от най-святата книга Библия и има вяра във всичко друго (като врачки, зодии, хороскопи, ванга, дънов), само не и в Господ Иисус Христос. Излезте от своето православно тесногръдие, научете/проверете какви християни има по света. Да не отваряме темата за католиците, с техните милиарди последователи, богословски училища, мисионерска дейност сред най-бедните и отритнатите. Кой служи сред хората, жадни за любов и грижа в страните със СПИН, глад, малария, проказа.. може да има 200-300 православни за целия свят, но не пренебрегвайте хилядите (!) благотворителни организации, които според свещеника по-горе идват за да взимат парите на хората ..абсурд! Милиони мисионери по света, жертват комфорта, добрата си работа и възможностите за спокоен живот (в страни по-горе изброени) за служат в Индия, Индонезия, Африка, Латинска Америка, Арабския свят! Това са даващи хора, не вземащи!
Вие взимате парите, всеки го знае..българските свещеници..венчавки, опявания, водосвети, кръщенета, свещи..и т.н. Заключение: Четете Божието Слово и следвайте примера на Христос! Проблемът днес в България е, че много се наричат християни (православни), но нищо не знаят за Самия Христос.. нищичко.. тъжно е, по традиция сме православни християни, на думи християни, проформа християни.. пасивни, статични, не активни! Вяра без дела е мъртва казва Св. Ап. Яков, в своето послание (в Новия Завет, в Библията)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки