В Хасковско ремонтират диги и насипи


12 Октомври 2012, Петък


В навечерието на зимния сезон в Хасковско са запретнали ръкави да ремонтират диги и насипи.


Автор: Асен Петров

Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет е отпуснала около 2 млн. лева, с които ще се укрепят повредените предпазни съоръжения по реките Олу Дере, Сазлийка, Бисерска, Сива река, Левченска и Марица, в участъка от Любимец до границата. Крайният срок за всички ремонтни дейности е 4 декември.

Укрепването на предпазните съоръжения край реките се прави, за да не се допусне бедствие като миналата зима, когато на 6 февруари стената на язовир „Иваново” се скъса и удави харманлийското село Бисер, а в потопа загинаха шестима души. Наводнения имаше на много други места в областта, цели села бяха залети.

През тази седмица започнаха укрепителните дейности по дигата край хасковското село Стойково. Старото укрепление се бе скъсало на две места, точно на острия, почти 90-градусов завой, който прави реката при идването си откъм Минералните бани. Сега мястото се кърпи интензивно от тежка техника на „Напоителни системи”. Освен изграждането на нова дига, се почиства и коритото на реката. Извадени са огромни дънери, храсти и наноси. Коритото на Олу дере е тясно и стръмно, откъдето идва и името й. Иначе самата рекичка е дълбока най-много 2 метра.
Новата дига по протежението на реката е 1 200 м. Висока е 5 метра, прави се от глина и пръст. Земните слоеве се пресоват с валяк.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки