Съдът върна царевския ОУП


Съдът върна царевския ОУП
Край Царево бе вдигнато и разрушеното вече незаконно ваканционно селище “Златна перла”
07 Октомври 2012, Неделя


Върховният административен съд (ВАС) даде втори шанс да се спре застрояването на природен парк „Странджа“.


Автор: Десант

На 4 октомври магистратите върнаха делото срещу Общия устройствен план (ОУП) на Царево за ново разглеждане. То бе заведено от коалиция „За да остане природа в България".
Организацията обжалва плана още през 2008 година, но преди месец ВАС прекрати разглеждането с мотива, че природозащитно сдружение няма право да атакува подобен административен акт.

В четвъртък обаче, петчленен състав на същия съд се позовава за първи път на Орхуската конвенция за достъп до информация и достъп до правосъдие в областта на околната среда и реши, че жалбата на "За да остане природа" е допустима и трябва да бъде разгледана по същество.

През 2009 г., министърът на околната среда Нона Караджова отмени положителната екологична оценка на плана като несъвместима с изискванията за опазване на Природен парк "Странджа" и защитените зони от “Натура 2000” в община Царево.
Още тогава регионалното министерство трябваше да започне наново процеса по изготвяне на ОУП на Царево, но това така и не се е случило до момента.

Вместо това всички инвестиционни инициативи в черноморската община стоят блокирани. Затова от Коалицията призовават регионалния министър Лиляна Павлова да отмени заповедта за одобрение на ОУП на Царево, с което да се прекрати безкрайното протакане на делото в съда.
С настоящето си решение ВАС прекратява порочната съдебна практика, съгласно която еколозите нямаха право да обжалват устройствени планове, приети в нарушение на  законодателството.

Забраната за обжалване на устройствени планове в Закона за устройство на територията (ЗУТ) бе причина за завеждането на дело в Комитета за прилагане на Орхуската конвенция.
В  деня, когато излезе решението на ВАС, парламентът пък прие промени в същия този ЗУТ, които ще попречат на издигането на хотелски мастодонти на самия морски бряг. Новите правила гласят, че всяка постройка вече ще се издига на толкова метри от пясъчната ивица, колкото е височината й. Предвижда се и нови обекти да не се появяват или преустройват от вече съществуващи, ако за тях няма осигурени гаражи и места за паркиране в поземления имот.

Законодателните промени обаче са безвъзвратно закъсняли поне с 20 години. Сега просто ще узаконят строителните безобразия по Черноморието, сътворени след 1989 г.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки