За Булонския лес и небостъргача в Бургас


05 Октомври 2012, Петък


В предишния брой на „Десант“ публикувахме статия, озаглавена „ГЕРБ обслужи турска фирма край морето“.


Автор: Георги Ваташки

В нея бе описано как на последното заседание на местния парламент в Бургас герберското мнозинство услужливо се съгласи на капризите на турската  „Сан сити инвест“ да вдигне височината на свой новостроящ се обект в комплекс „Братя Миладинови“ в пъти над разрешената й. В публикацията бяха припомнени фактите, че започнатият през 2008 г. строеж впоследствие бе замразен от икономическата криза.

Скандалното в случая е, че според първоначалния проект височината на сградата трябвало да е 52 метра, а най-неочаквано турската фирма поиска да надгради още 40 метра нагоре, в разрез с междувременно утвърдения Общ устройствен план на града (ОУП). Това не попречи на съветниците на ГЕРБ да гласуват лобистката корекция, което от своя страна провокира нашата редовна читателка Виолета  Орменджиева  от Ботевград да ни напише откровено писмо.

В него тя споделя, че просто не е повярвала на очите си, когато видяла по новините на СКАТ как гербаджийските съветници в Бургас „гласуват на инат“ да се вдигне такъв небостъргачен мастодонт в разрез с всички правила. „Пак с подобно гласуване на съветниците от ГЕРБ бургазлии си унищожиха и църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Общинските съветници от НФСБ много ясно обосноваха аргументите си против това решение, но на заседанието никой не мислеше разумно. Жители на Бургас, да сте видели някъде, да речем в големите градове в съседните ни страни, да има такива високи сгради? Но хората там мислят разумно, защото строежът на едно такова високо здание неминуемо ще доведе до екологични проблеми.  

Оставете си повече паркове, дърветата и зеленината. Защото именно те са зелените дробове на града (Бургас и без това вече едвам диша, тровен непрестанно от „Лукойл“), а не ненужните огромни сгради“ – завършва писмото си нашата читателка.
„Десант“ неведнъж е писал по засегнатите от нея проблеми. На обикновените хора, които не са замесени в схемите на властта, отдавна им е писнало да бъдат лишавани от зеленината в градовете им, a описаният случай далеч не е първият в морския град. Кметът Димитър Николов действа твърде активно по отношение на бетонирането на зелените площи.

Той и местната гербаджийска компания измислиха напълно законна схема, с която да обслужват дюлгерските мераци на приятелски настроени към властта бизнесмени. Примери за това дадохме в разследването „Превръщат градовете ни в бетонна пустиня“, публикувано в един от августовските ни броеве, където освен за морския град, ставаше дума и за подобни скандални случаи в други градове на страната.

Паркове и зелени площи се жертват заради чужди интереси не само в Бургас. Морската градина във Варна например, управлявана от друга днешна герберска „звезда“ – кмета Кирил Йорданов, също стана жертва на  корупционни схеми. Печално известният проект на  близката до властта групировка ТИМ –  „Алея Първа“, ще позволи изграждането на жилищни сгради в самото сърце на парка.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки