Паркинг под земята прати храм в бивш ресторант


Паркинг под земята прати храм в бивш ресторант
Все още никой не може да спре опасното изграждане на подземния паркинг и строителните дейности на обекта текат с пълна сила
05 Октомври 2012, Петък


А силните на деня отказват да спрат скандалния строеж в центъра на Бургас

Автор: Диана Славчева

Общинските съветници от групата на НФСБ в Бургаския общински съвет вече неколкократно внасят докладни записки с искане да бъде прекратен договора за концесия за изграждане на подземен паркинг на пл. „Св. св. Кирил и Методий“, довела до непростимо увреждане на повече от 100-годишния едноименен храм, намиращ се в непосредствена близост до строящото се съоръжение. С престъпна безотговорност мнозинството на ГЕРБ в местния парламент сплотено отхвърля всеки път това предложение, когато влезе в дневния ред на сесия.

Куриозното в случая е, че през миналия мандат патриотите бяха входирали искане да се построи крипта към храма като се прокопае не повече от 2-3 метра под земята. Но след като специалистите дават мнение, че това е опасно, те оттеглят докладната си. Интересно, къде бяха тези специалисти, когато бе сключван договорът за изграждането на паркинга под площада пред църквата с проектна дълбочина от... 20 метра!?

Тревогата на Националния фронт за бъдещето на знаковия за Бургас храм се споделя от болшинството жители на морския град, които сега са принудени да посещават църковните служби на открито или в набързо пригоденото за целта съседно заведение, доскоро използвано като ресторант.

Отчаяни от безхаберието на замесените в случая страни са и представителите на Сливенската митрополия, в качеството на собственик на рушащия се храм. От април т. г. оттам настояват пред съответните инстанции нанесените конструктивни повреди да бъдат отстранени, но всуе! Тези дни стана ясно, че търпението на Сливенския епархийски съвет вече е на изчерпване и свещениците са готови да търсят правата си в съда.



Сливенският митрополит хаджи Иоаникий:
Ще си търсим правата в съда

- Какви конкретни действия бяха предприети от ваша страна във връзка с предотвратяване на опасността от срутването на църковната сграда в центъра на Бургас?

- Още от пролетта изпращаме писма до кмета на общината, до главния й архитект, до концесионера на обекта – фирма „Глобал технолоджи къмпани” АД, до проектанта проф. Божидар Божилов, до главния изпълнител на строежа ДЗЗК „Консорциум Понс“ и пр. На 17 август 2012 г. Сливенският епархийски съвет проведе в Бургас среща с представители на различните инстанции, ангажирани по случая, на която се постигна съгласие в срок до края на август да ни бъде представено писмено предложение от страна на общината, концесионер, проектант и главния изпълнител на строежа за това какви ангажименти, отговорности и гаранции поемат за възстановяването на храм ”Св. св. Кирил и Методий” в техническо състояние отпреди започването на изкопните работи по изграждането на паркинга.

Този план следваше да бъде одобрен от Сливенския епархийски съвет, след което да се съгласува със следващите инстанции. Ние настояваме също концесионерът да финансира възстановяването на храма по одобрения проект, както и да бъде изготвен времеви график, с контролни срокове за изпълнението на различните дейности по възстановяването на нанесените щети по църковната сграда.


- Какво се свърши от всичко това досега?
- За съжаление не само до края на август, но и до настоящия момент ние не сме получили нито един отговор на нашите настоявания. А въпросът е много важен и много спешен. Но всички ни казват: „Бъдете спокойни“, без никой нищо да предприема. Затова сега изпратихме писма и до  Министерството на културата, тъй като храмът е паметник на културата, до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до дирекция  „Национален строителен контрол”  с молба те да упражнят своите правомощия, за да не се допусне храмът „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас да се срути.


- Какво ще направите, ако отново никой не реагира на вашия зов?
- Дали сме едномесечен срок, в който очакваме да получим писмен отговор на поставените от нас още на 17 август т. г. въпроси. В противен случай ще предприемем съответните законови действия за спиране на строежа на подземния паркинг в центъра на Бургас.  


Само спешни мерки може да спасят стенописите


Не само църковната сграда, но и уникалните стенописи в нея сега са в трагично състояние и със сериозни поражения. От големите пукнатини, появили се при изкопаването на подземния паркинг на площада пред храма, мазилката се е разместила спрямо каменната и тухлената основа – и във вертикалните стени, и в сводовете.
Според специалисти, все още има шанс да бъдат възстановени красивите фрески, които бяха реставрирани само преди броени години. Но за целта храмовата постройка трябва да се укрепи незабавно, и то така, че да остане стабилна и занапред. Ще рече – да няма повече мърдане.

Защото досегашното укрепване само е предотвратило фаталното срутване на култовата сграда, но все още не може да се каже, че зданието вече е непоклатимо.
Пропукването му стана факт още в началото на изкопните дейности на площада пред църквата, започнали към края на миналата година. Повиканите тогава експерти се опитаха да онеправдаят паркингостроителите, като заувъртаха, че църквата била имала стари пукнатини, които просто сега им дошло времето да се отворят. По-късно лъсна безпощадната истина, че още преди да се започне обекта, нещата не са подготвени както трябва.

Все още никой не може да обясни защо не са направени нужните геоложки сондажи на достатъчно голяма дълбочина, като много добре е било ясно, че основите на храма са плитки. Ако това бе свършено съвестно, можеше предварително да се открие втория водоносен слой, за чието съществуване по принцип много добре се е знаело. На него се попада едва когато дълбаенето достига до над 20 метра дълбочина. Тогава подземната вода избива с мощен силен дебит, след което остава огромно празно пространство между почвените пластове. Оттам се получава и голямото слягане, причинило значителните щети по храма.

Зад тези, да ги наречем физико-геоложки процеси и деформации, естествено стои човешка грешка. И за слепите е очевидно, че заради някакви икономии не е направено цялостно изследване на терена. Проучванията са реализирани само до кота около 8 метра под земята, където се намира първият водоносен слой. А реално изкопът за подземния паркинг надхвърля двадесетина метра.

Докато подготвяхме публикацията, по националното радио бе съобщено, че възстановяването на храма ще бъде извършено по нова модерна технология, която се прилага за първи път в България, като се очаква нужните средства за това, които се очертава да са над 2 милиона, да бъдат осигурени от банката-възложител на проекта – Първа инвестиционна банка. Ще видим.

Междувременно сред бургазлии вече масово се носи мълвата, че разпукването на катедралата е лоша прокоба и откакто това е факт, в морския град се случват нечувани дотогава инциденти като терористичния акт на летището, падането на огромно дърво на пешеходна пътека в центъра, причинило смъртта на млад човек, и прочее други неприятни произшествия.



Църковните служби днес се извършват в някогашно заведение, в близост до рушащата се сграда Сливенският митрополит хаджи Иоаникий Красивите и уникални фрески днес са „разкъсани“ от зловещи пукнатини

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки