Защо Борисов иска промени в Закона за спецслужбите


Защо Борисов иска промени в Закона за спецслужбите
Пенка Микова в болницата след инцидента
02 Октомври 2012, Вторник


Хронология на една серия от пътни произшествия, които станаха причина управляващите да мечтаят за диктатура

Автор: Светлана Николова

В последните години станахме свидетели на немислими и недопустими за една демократична държава приумици на правителството. След всяка поредна глупотевина, заради която в една нормална страна всеки уважаващ себе си премиер би подал оставка, у нас само се замазват очите на народа. Или по-лошо... променят се закони. Както например в последните дни се заговори направо за диктатура. След поредица пътнотранспортни произшествия, предизвикани от правителствения кортеж, вместо да вземе мерки това да не се случва повече, правителството реши да даде нечувани и невиждани досега права на специалните служби.

Инциденти се случват навсякъде по света, случвали са се и у нас по време на управлението на други правителства. Но те никога не са били така безотговорно отричани и надменно замаскирани. Нито пък някой си е позволил дори да помисли да променя законите така, че да са удобни на един премиер и неговите лентички. Така или иначе, практиката показва, че в подобни случаи последствия за държавните служители няма, а виновен става обикновеният редови българин. И за да не бъдем голословни, ето малко неоспорими факти.

През 2009 г. разследване на телевизия СКАТ установи, че верижна катастрофа, която стана на 15 август 2009 във варненското село Приселци и при която пострада 35-годишният мотоциклетист Георги Костадинов, е предизвикана от правителствения кортеж.
Мотористът се е движел по пътя за Бургас, когато се срещнал с кортежа на Бойко Борисов. Колите на премиера пък „летели“ по осовата линия с бясна скорост и всички набивали спирачки, мотоциклетистът също ударил своите, но се прехвърлил през кормилото и се строполил на земята. Идващите отзад коли пък премазали мотоциклета му.

Впоследствие самият премиер отрече да има всякакво участие в инцидента. Той твърдеше, че по същото време се е движел по друг път и в друга посока. Явно някой лъже?!
Единствено телевизия СКАТ тогава си направи труда да проследи пътя на премиера. „Часът е 9,33 Бойко Борисов напуска хотела на олигарха Валентин Златев в Обзор, а след него е джипът на охраната. След няколко минути потеглят към Варна. Има един-единствен път до там. Кортежът се движи със средна скорост 100 км/ч. Разстоянието до Приселци е 45 км. (Това означава, че кортежът ще е там след около 30 мин. )

В 10,16 ч., с кратко закъснение, в полицията постъпва сигнал за катастрофата. Точно в 10,20 ч. (10-15 мин. след инцидента) Бойко Борисов, ни лук ял-ни лук мирисал, вече е във Варна, където участва в церемонията по откриването на новото кръгово движение пред гарата.“
Това са фактите и те са неоспорими. Друг е въпросът как лъжат висшите полицейски началници, че инцидент не е имало или че всъщност е бил виновен мотоциклетистът.

На 20 юни т. г. линейка и автомобил на Националната служба за охрана, която се грижи за безопасността на президент и премиер, се сблъскаха на кръстовището между бул. „Александър Дондуков" и бул. „Васил Левски" в София. Като по чудо пострадали няма. По първоначални данни мерцедесът на НСО е минавал на зелено, но не е дал предимство на линейката, която е била с включени сирени, и я  блъснал.
От удара автомобилът на Спешна помощ, в който е имало двама души - шофьорът и лекар, се е обърнал. Според очевидци охранителната кола е минала на зелено и не е била с включен специален режим на движение.

Преди този сблъсък премиерът Бойко Борисов обеща да въведе специален режим в службата, за да бъдат избегнати зачестилите катастрофи с нейни коли, при които има и загинали хора.
На 21 януари 2011 правителственият кортеж на премиера Бойко Борисов отново предизвиква катастрофа. Този път автомобилите на Националната служба за охрана от кортежа на министър-председателя са причинили леко пътнотранспортно произшествие. Въпреки че пострадали няма, колите на НСО са изпреварвали неправилно, заради което автомобилът на жена е изхвърчал от пътя.

По думите на шофьорката Яна Петрова полицията в Плевен е отказала да опише всички щети по автомобила й и да й предостави декларация за ПТП.Потърпевшата твърди, че автомобил със специален режим на движение е изблъскал колата й от пътя и я принудил да влезе в банкета. От НСО обаче заявиха, че Петрова е направила неправилна маневра в ляво. Жената разказа, че кортеж от автомобили на НСО я е изпреварил около 10 километра преди Плевен. Заради завой и насрещно движение зад нея останали два автомобила ауди и джип, които тя разпознала като част от кортежа, тъй като били с включена сигнализация. От НСО съобщиха, че инцидентът е станал неволно.

Петрова се е отклонила рязко вляво и затова двете коли са се закачили. От службата отново припомниха, че автомобилите им се движат със специален режим! А многоуважаемият премиер отново не призна вина и се отправи с лукава усмивка и „чиста“ съвест към Плевен, където откри новия офис на ГЕРБ.
Правителственият кортеж участва във верижна катастрофа и на 24 юни 2009, на главен път Е-79, при която бяха ранени петима души. Сблъскали са се лек автомобил, ТИР и автомобилът на пресслужбата на МС.

На 24 септември 2010 коли от ескорта на експрезидента Първанов предизвикват катастрофа близо до Ловеч. Техници на билбордове първи приковават вниманието на медиите с информация за произшествието. От НСО отричат да е имало пътен инцидент с кортежа на президента. Участник в него обаче разказва, че на около 60 километра след Търново вижда правителствени коли в редица, които се движели с висока скорост по средата на платното, без да спазват никакви ограничения и етика на пътя. Това не е първият случай на инцидент с президентски кортеж.

Преди 10 години пострадаха 45-годишна жена и двете й деца след инцидент с придружаваща президента Първанов кола по пътя за Копривщица. На 12 декември 2009 г. на права отсечка в столицата бившият председател на НС Борислав Великов се удря челно в движещ се насреща му „Москвич“, който е смазан, а шофьорът му - 42-годишният Славчо Тодоров загива на място.
Великов се е движел с висока скорост и е предприел неправилно изпреварване, сочеха първоначалните данни от разследването. В крайна сметка, след като бившият председател на НС бе обвинен за причинена смърт при катастрофа по непредпазливост, той се отърва от затвора. През юли 2010 бе осъден на една година условно с три години изпитателен срок.

Тогава се разбра обаче, че това не е първата жертва на Великов. Потърпевша от пътния бандит се оказва и Пенка Микова от плевенското село Беглеж. На 11 април 2006 г. той удря жената с мерцедеса си, докато тя излизала от софийския храм „Св. Неделя“.
„Тогава той обеща пред цяла България, че ще изплати здравните ми осигуровки - всичко 460 лева. Излъга - не го стори. По едно време искаше да ми връчи 100 лева и да ме докара в Беглеж. Склонна съм да простя физическото страдание, но болката в душата - никога”, зарече се тогава Микова.

През април 2010 пък в подобен скандал беше замесена колата на тогавашния военен министър. Инцидентът става в столицата, а потърпевшо е 4-годишно дете.То се е возило в другата кола - джип, управляван от баща му, и при сблъскъка си е прехапало езика. Според очевидци автомобилът на НСО е преминал на червен сигнал на светофара, без включени сигнални светлини за движение при специален режим, нито със съответния звуков сигнал.

Най-пресният инцидент с човек от властта е от 23 август т. г. , когато двама души загинаха вследствие на катастрофа, предизвикана от бившия заместник-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски Красимир Катев, съобщават от областната дирекция на полицията в Добрич.
Инцидентът се е случил късно вечерта край село Момчил, община Балчик, когато автомобилът на ексминистъра навлязъл в насрещното платно и блъснал челно лек автомобил, в който са се движили загиналите. Единият от тях е на 20 години, а другият – на 25. Причината за трагедията е опит за изпреварване от страна на Красимир Катев.

Още няколко инцидента с коли на НСО накратко:
През 2001 г. 31-годишният Стефан Янчулев, служител на НСО, почина след тежка катастрофа на кортежа на тогавашния малтийски президент Гуидо де Марко близо до Дупница.
Пак през 2001 г. шофьор на НСО уби на място жена на изхода на летище София.
На 28 март 2002 г. Пиян служител на Националната служба за охрана ранява трима души в катастрофа пред входа на хотел „Принцес“ в София. Кирил Василев профучава с висока скорост със служебния си "Хюндай" по бул. „Мария Луиза“, блъска две таксита и се удря в дърво.

На 16 октомври 2002 г. при тежка катастрофа на автомагистрала „Хемус“ - посока Ботевград, умират на място военният аташе и консулът на Унгария. Дипломатическият „Опел Зафира“, който пътува към столицата, по неизвестна причина се завърта на платното, след което се удря в мантинелата, която отделя платната за различните посоки. При удара военният аташе полк. Тибор Хеди и консулът Тамаш Гали-Хирлинг умират на място, а 56-годишният български шофьор Вълчо Вълчев, служител на НСО, оцелява без видими наранявания.

16 ноември 2002 г. 42-годишният полк. Бачев от НСО умира при тежка катастрофа с пътнически автобус. Инцидентът става по време на неофициалната визита у нас на президента на Македония в периода 1999 -2004 година Борис Трайковски. В катастрофата са ранени още двама служители от НСО.


Славчо Тодоров загива на място, а това остава от помляния му москвич Видно оттук е минал кортеж на властта. Това, че потърпевшите не са застреляни на място означава, че законът на ГЕРБ все още не е приет

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки