За мечките и хората... на Борисов


За мечките и хората... на Борисов
Депутатът Емил Димитров свърши мръсната работа на останалите от ловния кръжец край Борисов, като вкара скандалните поправки в закона Снимка: “Дарик”
30 Септември 2012, Неделя


Еврокомисията започна наказателна процедура срещу страната, след като премиерът позволи лова на застрашени видове

Автор: Пролетина Николова nikolova@desant.net

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради въведеното там разрешение за лов на кафява мечка, която е застрашен вид. Това се случва, след като ГЕРБ поправи Закона за лова и опазването на дивеча така, че той да е в унисон с интересите на ловната дружинка на премиера Бойко Борисов.

В края на октомври 2010 г. Народното събрание разреши лова на кафява мечка. Официални вносители на законопроекта бяха депутатите от ГЕРБ Емил Димитров, Николай Мелемов, Цветомир Михов и Иван Т. Иванов.
Източници от управляващата партия разкриха, че реално идеята е дошла от ловните приятели на премиера Бойко Борисов, които дълго време бяха недоволни от факта, че един от основните трофейни видове им е забранен за ловуване.

Личен момък сред групата е самият депутат Емил Димитров, който превърна гр. Етрополе в ловно дружество.
Там Димитров притежава стотици декари ловни терени, а също така купи и бившите затворнически общежития, превръщайки ги в луксозен частен клуб.

Друго известно лице сред ловците около премиера е шефът на “ЛУКойл България” Валентин Златев, който контролира ловни полета край Правец, но притежава и цяло ловно стопанство – “Паламара” край Шумен, макар то проформа да се води на името на баща му Васил Златев – дългогодишен съратник на Тодор Живков и несменяем комунистически кмет на Правец преди 1989 г.
Златев се сдоби с “Паламара” още по времето на Тройната коалиция. А от година и половина сложи ръка и върху още ловни полета над Нови пазар в Североизточна България. Макар ГЕРБ да дойде на власт с обещанието, че ще ревизира всички концесионни сделки, направени преди него, тези за ловните стопанства не бяха пипнати.

Самият Борисов почти всяка неделя прекарва или в Правец, или в “Паламара”, или в краен случай в бившите затворнически общежития в Етрополе. Изключение прави само, когато трябва да открие някоя нова придобивка нейде из страната.
Първоначално ловната дружинка на Борисов бе решила да позволи и ловът на дива коза, също застрашен вид. Стреснати от огромния шум, вдигнал се около лова на защитени кози архари, който бившият президент Георги Първанов си организира в Узбекистан с помощта на местния диктатор Ислам Каримов, и опасявайки се народът да постави знак за равенство между Първанов и Борисов, групичката реши да се задоволи само с кафяви мечки.

Все пак дружинката направи хитър маньовър. В поправения закон ловът на дива коза е уж забранен, но се оставя вратичка – министърът на земеделието Мирослав Найденов ще може да издава специални разрешения за отстрелване на кози!
Отсега е ясно и кой ще ги получава. Макар шест неправителствени организации и Националният природонаучен музей при БАН да се обявиха против промените в закона, послушните депутати от ГЕРБ ги гласуваха, без да се интересуват от други мнения.

Организациите WWF, Сдружението за дива природа „Балкани”, СНЦ „Зелени Балкани - Стара Загора”, Българското дружество за защита на птиците, сдружението „Природен фонд” и фондация „Четири лапи” настояваха, че министър Найденов хем ще използва тези разрешителни при трофеен лов, хем ще е отговорен за законовата защита на застрашените видове, което е явен конфликт на интереси.

Поправеният закон предвижда в началото на всяка година министърът на околната среда и водите и министърът на земеделието и храните да определят квота за ловуване на кафява мечка. Квотата не може да бъде по-голяма от 8% от общата численост на вида и не може да бъде по-малка от 3%, като долната граница не е задължителна за изпълнение.
Еврокомисията атакува именно тези текстове, след като природозащитните организации са сигнализирали в Брюксел. Със Закона за биологичното разнообразие от 02.02.2002 г. кафявата мечка е обявена за защитен вид в България.
Наказателната процедура преминава през няколко етапа, преди да се стигне до дело в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Ако дотогава България не промени законодателството си, така че да отговаря на европейските директиви, може да се стигне до финансови санкции.


Данък и за пенсиите?
Подобно безумие за малко не мина в парламента, след като депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси Борис Грозданов предложи пенсиите да бъдат облагани с 10 процента данък.
„Само така, каза нагло Грозданов, може да падне таванът на доходите на възрастните хора“.




Валентин Златев, който минава и за душеприказчик на Борисов, обича да стреля по вълци и мечки  Снимка: Botevgrad.com Заради опасения да не го приравнят към Първанов Борисов и ловните му приятели в последния момент се отказаха да разрешават и лова на дива коза  Снимка: Архив „Десант” Иначе Борисов не пропуска повод (но само ако има камери наблизо) да демонстрира колко е загрижен за екологията

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки