Транспортна стачка скова Пловдив


Транспортна стачка скова Пловдив
Лидерът на „Подкрепа" Атанас Кръстев обеща на работниците синдикатът да помогне да си получат заплатите
29 Септември 2012, Събота


Кметът скъса договора за тролеите, шофьорите гладуват

Автор: Камен Христов

Стачка на шофьорите от "Градски транспорт" в Пловдив напълно скова втория по големина град в България на 24 септември. Бунтът съвпадна с откриването на есенното изложение на Пловдивския панаир и създаде огромни неудобства на жителите и гостите там.
Докато не ни се изплати поне част от заплатите, няма да се качим на колите, работим без стотинка през последните три месеца, оплакаха се водачите. В протеста им се включиха всички около 170 работещи във фирмата на Ангел Батаклиев, която по договор с Община Пловдив обслужва 8 автобусни и 4 тролейни линии.

Стачката подкрепиха бивши кондуктори и около 20 водачи, които напуснали "Градски транспорт" преди месеци и все още чакали да им изплати дължимото. Въпросната фирма обслужва 30% от транспортната мрежа в Пловдив и има договор с общината до  2020 г. Хаосът в града е пълен, тъй като и без това автобусите и тролеите се движат по обходни маршрути. Причината е, че основните булеварди в централната част - "Цар Борис Трети Обединител", "Шести септември", "Марица", са разкопани за пътни ремонти.

Превозваческата фирма е притисната и от електроразпределителното дружество ЕВН. От понеделник компанията спира тока на тролейбусната мрежа от 14 до 16 часа заради натрупани задължения. За месец август те са над 22 000 лв. "Ако не се разплатят, удължаваме ограничителната мярка с още два часа - ток по контактната мрежа няма да има от 12 до 16 часа", заявиха от енергото. Двама от шефовете от холдинга на Ангел Батаклиев вече подадоха оставки заради стачката - зам.-директорът на "Градски транспорт" Генчо Енев и Петър Неделчев, зам.-шеф на другата фирма на Батаклиев "Транс сити".

Транспортният бос обясни, че лично им наредил да подпишат заявления за напускане за несправяне с работата. Двамата не били обяснили на шофьорите и персонала, че финансовата ситуация в двете фирми е тежка, понеже общината бавела превеждането на субсидиите. Шефовете, според Батаклиев, трябвало да убедят хората си да не спират работа. Той лично се пробвал да потуши бунта с молбите: "Работете, че иначе ще ми вземат фирмата", разказа шофьорът Илия И., който от 40 г. работи в "Градски транспорт".

Колегите му добавиха, че от началото на миналата година Батаклиев им изплащал по 60% от заплатите. "Спряха ми тока, защото последните пари, които взех на 20 юни, не стигнаха", оплака се друг шофьор. "Поисках документи за всичко. Сформираме работна група, която да разгледа всички проблеми на превозвача. Ще направим всичко хората да си вземат дължимите заплати", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев. В общината ежедневно получават стотици жалби заради транспортната стачка.

"Най-много оплаквания има по линиите 9, 26 и 21. Хората са чакали за работа повече от час", обясни шефът на общинското транспортно предприятие Никола Янкулов. Той не вярва, че проблемът с "Градски транспорт" ще се реши, след като общината преведе субсидията и компенсациите. Сумата била едва 150 хил. лв. и не можела да реши проблемите на закъсалата фирма. Кметът Иван Тотев разпореди на финансистката на общината Наталия Делчева веднага да преведе парите. "Плащаме ги три дни по-рано и се надявам работещите най-сетне да си получат заплатите, за да се потуши социалното напрежение във фирмата", коментира Тотев.

Той призна, че сумата, която превозвачът получава от градската хазна е намалена с 30 000 лв., но това било заради втори месец неизпълнение на месечния график. "Кризата във фирма "Градски транспорт" е още от 2003 г., защото тогавашната администрация в общината реши да отдава най-печелившите линии 1, 9, 12 и 29 на други частни превозвачи. Така постепенно общинският превозвач бе лишен от най-оборотните линии", каза Ангел Батаклиев. Той пресметна, че от общината отпускат два пъти по-малко, отколкото са разходите на фирмата.

"А Финансовото министерство препоръча на местната управа да вдигне размера на субсидиите и компенсациите до ниво, което ще позволява да формираме печалба и да извършваме дейността си", посочи транспортният шеф. За 2011 г. загубите на дружеството били 2 млн. лв., а тази щели да достигнат 4 милиона. В четвъртък Тотев уведоми с писмо "Градски транспорт", че едностранно прекратява договора за тролейбусната услуга. Причината е неизпълнение на курсовете - от 8 линии работеха само 5, а по тях вместо 32 коли пътуваха между 3 и 5. Батаклиев се закани да обжалва: "120 души и имущество за 46 млн. лв. остават на произвола на съдбата".

Сега е невъзможно да пуснем други автобуси по линиите на "Градски транспорт", тъй като не е прекратен действащият договор с фирмата, допълни кметът. Контрактът щял да се прекрати, ако превозвачът не изпълнява задълженията си в продължение на три месеца. Батаклиев смята, че става дума за саморазправа с "Градски транспорт". "Има политическо решение на ГЕРБ да се вземе бизнеса от "мръсния социалист", визира себе си транспортният бос, който е бивш общински съветник от БСП.



Автобусите на „Градски транспорт

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки