ГЕРБ обслужи турска фирма край морето


ГЕРБ обслужи турска фирма край морето
Вместо на първоначалните 52 метра, на този терен зад училище „Васил Априлов” ще се извиси сграда с височина 88 метра
28 Септември 2012, Петък


„Сън Сити Инвест“ ще вдига небостъргач в центъра на Бургас, в разрез с приетия наскоро ОУП в общината

Автор: Георги Ваташки

Поход срещу бетонирането на Българското Черноморие и презастрояването на големите градове бе едно от обещанията, с които ГЕРБ дойде на власт. Три години по-късно ситуацията е следната – поход няма, а знамената на властта си стоят в килера.
В града - витрина на управляващата партия – Бургас, картината даже се влошава. Само преди дни, на заседание на местния парламент герберското мнозинство раболепно обслужи интересите на турската фирма „Сън Сити Инвест“.

Само отваряме скоба, за да припомним, че същият предприемач се ползваше с особена почит и от страна на червения кмет Йоан Костадинов, който сдаде властта на сегашния градоначалник Димитър Николов през есента на 2011 г.
Още по времето на Костадинов (БСП) „Сън Сити“ обяви намеренията си да вдигне 16-етажна сграда в бургаския квартал “Братя Миладинови“, в непосредствена близост до училище „Васил Априлов“. Компанията започна строежа през 2008 г., но икономическата криза я принуди да го замрази.

Според първоначалния проект, височината на сградата е 52 метра. Неочаквано турската фирма поиска да надгражда още 40 метра нагоре, което е огромно отклонение от приетия Общ устройствен план на града (ОУП), гласуван само преди година и половина от Общинския съвет.
На искането на турската компания категорично се противопоставиха родолюбците от „Национален фронт за спасение на България“.

„Това е чист лобизъм. Има приет ОУП,  но вие за пореден път го променяте, за да може някой да си пълни джоба за сметка на бургазлии“, опита се да вразуми герберите съветникът от НФСБ Георги Дражев. Той допълни, че застрояването в морския град вече наближава 100 процента, а цели квартали са съсипани.
От мнозинството се опитаха да се оправдаят, че фирмата от южната ни съседка щяла да осигури нови работни места. Особено абсурден аргумент бе, че тъй като в близост има високи жилищни блокове, видите ли, един небостъргач е напълно подходящ и няма да прави впечатление на живущите. Бъдещият колос пък щял да се превърне във „вторичен център“ на Бургас.

„На кого сте избраници вие, на турската фирма или на бургазлии. Подобна яростна защита за нечии корпоративни интерес, и то на компания, която купува политици   с цел да се погазят законите, виждам за първи път“, обърна се водачът на групата на НФСБ Валентин Касабов към общинските съветници от ГЕРБ.
Той припомни, че „Сън Сити“ са стари любимци на герберите. Фирмата получи тлъстата поръчка за така наречената реконструкция на култовото Морско казино. Само че вместо ремонт, историческото здание бе практически разрушено и изградено наново, а парите, отпуснати от еврофондовете, вместо да отидат в българския бизнес, ги прибраха турските строители.

Въпреки доводите на опозицията, стоманеното мнозинство на ГЕРБ гласува скандалната докладна записка. Която отгоре на всичко бе внесена от общинския съветник архитект Димитър Георгиев. Така строителната фирма получи поредния си подарък от партията на Бойко Борисов, което пък означава, че порядките от времето на Йоан Костадинов си остават непроменени.
Турската компания може да не се тревожи за бъдещето си в Бургас при такива овластени защитници. Народът го е казал - където е текло, пак ще тече.



В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Strojko
02.11.2012 07:32:46
0
0
Фирмата е турска но работниците са българи,бетона и желязото също са български,освен голословие и дърдорене трябва и бизнес за да изплуваме,стига философия трябват инжинери и работници на България тя политиканстващи индивиди има пре пре много
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки