Властта загърби честванията на Независимостта


Властта загърби честванията на Независимостта
Стоте каба гайди развълнуваха сърцата на търновци
28 Септември 2012, Петък


Националният празник бе държавнически опозорен от президент и премиер

Автор: Здравка Христова

Грандиозен държавен скандал се завихри навръх Деня на Независимостта. За първи път, откакто този знаков за България празник се чества като официален, президент и премиер си позволяват да го загърбят. Недопустимият гаф се случи на 22 септември във Велико Търново, където преди 104 години е прокламирана Независимостта, превърнала България от васално княжество в независимо царство от министър-председателя Александър Малинов и княз Фердинанд.

Тази година в старата столица едновременно “забравиха” да дойдат Росен Плевнелиев, който би трябвало да е обединителят на нацията, и Бойко Борисов като лице на политическото управление. Докато президентът се отчете с поздравителен адрес, то Бойко Борисов дори не си направи труда да нареди на протокола си да напише от негово име няколко думи, с които да поздрави българите за паметната дата. Нашите предшественици са били мъдри и достойни хора. Не случайно са избрали църквата „Свети 40 мъченици” и крепостта Царевец, за да извършат този важен държавнически акт. Тези две места стават арена на събитието, което поколения възрожденци са подготвяли.

Църквата е хранилище на българската държавност, а крепостта Царевец пази спомена за 22- ма средновековни владетели, превърнали България във важен политически, военен и културен фактор, и 17 патриарси, управлявали духовно българския народ в славни и трагични времена. Обявяването на независимостта е своеобразен апотеоз в процеса на изграждане на Третата българска държава, единодушни са историците, но за това на днешните президент и премиер не им пука.

Гафовете не свършиха дотук.
На тържествената церемония по издигането на българския трибагреник на царския дворец на Царевец като представител на правителството се появи единствен вътрешният министър Цветан Цветанов, който пък дойде в старопрестолния град, бягайки от протеста на полицаите в София.

Докато се опитваше да оригиналничи в словото си и да направи връзка между честването на 104 години от Независимостта и предстоящите национални тържества за 100-годишнината от Балканската война, бившият учител по физкултура в неграмотността си обърка славния 18-и етърски пехотен полк с някой си измислен 18-и етрополски полк.

Ръководството на парламента се представляваше от заместник-председателя Павел Шопов, който не пропусна да се изложи, закъснявайки за тържествата. След приемането на почетния караул и пред погледите на изумените търновци Шопов със ситни подскоци се покатери на трибуната на царския дворец.
Напук на унизителното поведение на управляващите, днешните великотърновци показаха, че свято пазят спомена за всички достойни смели мъже и жени, които направиха възможна българската Независимост. 22 септември е сред тези дати, които напомнят, че най-големите си успехи сме постигали с търпение и разум, със задружни усилия и много труд.

Инициативен комитет, сформиран в далечната 1995 г., организира първото гражданско шествие, с което се слага началото на възстановяване отбелязването на важната за българската история дата.
И още, търновци напомниха на властта, че истинската независимост не зависи от политическата окраска. С невероятна по мащабите и атрактивността си програма градът празнува и без първите хора в държавата.

Мало и голямо ръкопляска и плака, когато пред паметника “Майка България” в центъра на старопрестолния град родопските каба гайди засвириха “Рипни, Калинке, да тропниме, да се пукат душманите”. Космическият си глас извиси Валя Балканска, която прикова погледите и развълнува сърцата на близо 25 000 души, дошли в Търново специално за празника. Безспорно най-голямата атракция беше голямото търновско хоро, извило се на километър и половина от паметника “Майка България” до портите на крепостта Царевец. Поведе го певицата Николина Чакърдъкова.

“Ние, българите, сме оцелели, защото сме пели. Дори и през петвековното османско владичество ние сме се запазили като нация. Защото сме имали своята самобитност, култура и традиции. На хоро се хващаме всички, без значение какви сме, без да е важно дали се познаваме или не. Всички играем в един ритъм. Така даваме заявка да бият сърцата ни в един ритъм и най-вече да се чувстваме по-добре. Да не се срамуваме от това, което сме.

Трябва да носим българския корен и да не забравяме, че сме българи, и да имаме самочувствие от това. Когато имаме вяра в себе си като нация, като народ, като хора, тогава ще ни вярват и другите”, каза народната певица. На хорото се хванаха дори японски туристи, английски заселници, облекли български носии, американци, испанци, гърци. Хора от всякакви възрасти танцуваха с такъв жар и ентусиазъм, какъвто Велико Търново отдавна не помни. На по-широките места по тесните търновски улици хорото се виеше на три и четири редици.

С това красноречиво хората показаха, че за истинска народна веселба не са нужни чалга и халтура, а истинска и сърцата българска народна музика.На 22 септември по обяд с шампанско беше открит арт проектът „Самолет ДАР-1”, поставен между двата бряга на р. Янтра. Той е направен от конци и коприна, точно копие на аероплана, с който Петко Попганчев е прелетял под Стамболовия мост преди 80 години.

Идеята е на доц. Иван Узунов и е част от мащабния проект на осем търновски художници. Самолетът е дълъг 10 метра, а размахът на крилата е 6,5 метра. Километри въжета са влезли в скелета на апарата, който е погълнал около 100 м бяла коприна.
Арт инсталацията ще виси под моста поне месец. На 24 май 1932 г. авиаторът Петко Попганчев прави прословутото облитане, което и до днес вълнува „болярите“. Нито един летец не е дублирал полета му под Стамболовия мост в центъра на старопрестолно Търново.

Проектът е подкрепен с 2500 лева от Община Велико Търново. На три пъти търновци и гостите за празника имаха възможност да гледат пред църквата "Св. 40 мъченици" театрализирания исторически етюд "Обявяване на Независимостта на България". Екскурзоводи безплатно разхождаха гостите и им представяха беседи по историческите места в старопрестолния град, свързани с обявяването на Независимостта. Вечерта преди тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І" представителна рота на НВУ „В. Левски" демонстрира хватки с оръжие.



Представителна рота на Националния военен университет “Васил Левски” демонстрира хватки с оръжие Великотърновският митрополит Григорий подаряваше иконки на децата Над 7000 души се хванаха на голямото търновско хоро Самолетът „ДАР-1” отново „прелетя” над Янтра след 80 години

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
българка
04.10.2012 07:01:29
0
0
Поздрави за това,че отразихте празника.Търновка съм и честно казано не ни липсваха "държавните мъже".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки