Фасулът като лечебно растение


Фасулът като лечебно растение
27 Септември 2012, Четвъртък


Той е основната причина за дълголетието на нашите прадеди

Автор: проф. Христо Мермерски

Изследванията през последните години, проведени в редица страни, накараха много хора да  включат в диетата си храни, към които по принцип българинът се отнася с ирония. Става дума за фасула, граха и лещата, които често минават за „прости“, подобно на печената тиква на Елин-Пелиновия герой Душко Добродушков. А всъщност една от тайните за прословутото дълголетие на нашите деди и прадеди се крие тъкмо в консумацията на тези варива, които са им били основна храна, слагана на трапезата им.

Химичните анализи на различните видове фасул показват, че наред с влакнините, той съдържа повече от 5 химични съединения, които способстват за намаляването на холестерола. Такива са сапунините и изофлавините. А те са тези, които предотвратяват развитието на рак на стомаха и дебелото черво.
Освен високото си съдържание на белтъчини, мазнини, целулоза, пектин и пр., в бобените  зърна има още и инсулин, флавоноиди, важни органични киселини като лимонена, малонова, ябълкова, стеарини, витамини, пентотенова киселина и др. Във фасула се откриват 6 от 8-те жизнено важни аминокиселини, които регулират обмяната на веществата и белтъчния синтез, а това са: триптофан, лизин, тирозин, бетаин, лецизин и холин.

Родината на това полезно растение е Южна Африка, но с името на любимо ястие се ползва и в Кавказ. Тъй като бобовите зърна са богати на белтъчини (31 %) – доста повече, отколкото някои видове меса, затова организмът на българина никога не е изживявал белтъчинен глад. Може да звучи пресилено, но фасулът е изиграл съществена роля върху поддържане на физическата красота, с което се славят българите.
От няколко години в Самоковско, Смолянско и Добруджа се провеждат дни на фасула. По време на празненствата се правят конкурси за най-вкусно приготвени гозби от него, без да се споменават хранителните, лечебните и противораковите му свойства.

Вероятно малко хора знаят, че той е едно от най-добрите „лекарства“ за профилактика против рак на дебелото черво и стомаха.
На базата на проведените изследвания и анализи е било установено, че той има пикочогонно действие и помага при заболявания на пикочните пътища, при възпаление на обвивката на сърцето, при сърдечна недостатъчност с отоци, маточни кръвоизливи и др. Външно се използват пък сварените му шушулки – за налагане при гнойни рани. Изпечено и смляно бобено семе се прилага като пудра при екземи.

Зеленият фасул се препоръчва на страдащите от цистит, диабет, при нарушение на функцията на задстомашната жлеза. Подгрейте го с растително масло или със сметана, залейте сместа с яйца и ще получите едно приятно блюдо.
За да се премахне неприятното образуване на газове след консумацията на зрял боб, той трябва да се кисне 2 часа предварително, а след завирането му първата вода да се изхвърли. След това се залива с нова топла вода, в която се кисне отново в продължение на 4 часа. Готовото ястие се подправя с куркума, с което напълно се преодолява проблема с газообразуването.

Противопоказания: Растението е противопоказно при хора, които страдат от дисбактериоза, гастрит, язва, ентерит на дебелото черво и други разтройства на хранителната система. При тях употребата му е абсолютно забранена, въпреки ценните му качества.



Как да се лекуваме с боб


Рецепта 1 (Рецепта на Ванга за диабет): При начална форма на болестта се използват шушулки от зрял боб, като 1 супена лъжица от тях се варят 5 мин. в 300 мл вода. От отварата се пие по 1 чаена чаша сутрин на гладно.

Рецепта 2 (При разстройство): Когато човек почувства, че стомахът му не е наред, веднага трябва да глътне 3-4 зърна бял боб и да изпие една чаша вода.

Рецепта 3 (За нормализиране на обилно кръвотечение при месечен цикъл): Взимат се 10 зърна боб и се пекат до кафяво. Смилат се в кафемелачка и се приготвят като кафе, подсладено със захар. Само 2-3 такива бобени напитки са достатъчни, за да нормализират обилното кръвотечение.



Отварата от бобови шушулки помага при диабет

В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ахил
10.07.2020 07:49:29
0
0
Е що сте такива необразовани и пишете глупости...един полезен за стомаха и дебелото черво а после противопоказен и абсолютно забранен
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки