Омаята на Невша и легендата за момата Нягуша


Омаята на Невша и легендата за момата Нягуша
Канарите отдолу
09 Октомври 2017, Понеделник


На скалите над селото е тихо, красиво и вечно

Автор: Илияна Христова

Невша е селце от Варненска област. Но е по-близо до Шумен. Известно е за планинарите, но не чак толкова, че към него да се стичат масово туристи. Популярно е със скалния си манастир. Той пък се намира на хребет над селището, но би било неправилно да говорим за него в единствено число.

Целият район между Шумен и Провадия е наниз от магически скали, обитавани в миналото. Специално над Невша върху един огромен равен хълм, наподобяващ плато, са разположени повече от 40 килии. Те са групирани на разстояния помежду си. Голямото и Малкото елеме, Голямото и Малкото було са част от имената, които носят тези местности.

Учените са открили останки от скална църква, училище, гробница, яма на пода, рисунки, според някои източници дори е забелязан надпис от 1666 г.

Не е препоръчително да бъдат търсени, тъй като местността е колкото достъпна, толкова и не е. До част от килиите може да се стигне дори с автомобил, но за други се изискват специални умения по катерене и екипировка.

От всеки камък обаче, а и от всяка поляна, се открива неповторима гледка към околностите. Вляво са се ширнали последните полета на Дунавската равнина, вдясно и напред са Провадийското и Рояшкото плато. През тях път си проправя Провадийска река и придава разнообразие на пейзажа.

Туристът, кацнал като птица върху скалите, вижда сложен насечен релеф, оцветен в бяло заради варовика, или зелено поради гората, брои къщите на Невша, видими като на длан. Или пък се чуди коя е тази магическа ръка, играла на “купички” по тези места. “Купичките” са стръмните, но плоски на повърхността възвишения, образувани сякаш от пясък и кофичка – тъй както се забавляват децата на плажа.

Съвсем наблизо е пътят София – Варна, т.нар. магистрала „Хемус”. Той също се вижда от скалите. Грохотът на автомобилите замърсява слуха, но пък прави видима разликата между мъдрата изящност на природата и безчовечното безсмислие, сътворено от човека.

Тук, върху скалите, е тихо, красиво и вечно, чува се чучулига. Там, край пътя, бръмчат мотори, свистят спирачки, всичко бърза, неосъзнало собствената си тленност.

Това е магията на Невша! Тя говори с тихо спокойствие и трудно може да се пресъздаде с думи, най-добре е с фотоапарат.

А сега няколко практически съвета.

В сайтовете пише, че скалният манастир е в района на гара Невша. Малката железопътна спирка, на която за кратко покой си дават пътнически влакове, е на 3-4 километра от селото.

Туристът, който за първи път отива по тези места, може да се заблуди, че скалите са до гарата, т.е. не е нужно да посещава селото. Това е погрешно, манастирът наистина е над гарата, но отвесно и непристъпно. Пътят задължително минава през Невша.

Така пътешественикът има две възможности – хваща влак, слиза на гаричката и върви пеш около 8 километра до скалите. С пътя обратно разстоянието се удвоява и става почтително, но освен свалени килограми, полза има и душата – шосето в началото предлага невероятни гледки, вие се през борова гора, после под корона от орехи.

Втората възможност е туристът да не ползва влак, а директно с автомобил през магистрала „Хемус” да влезе в Невша, след което да поеме по асфалт, който отвежда директно върху манастира.
Попитайте местните, те ще ви упътят, да се объркате е невъзможно. Но пък е важно да ги питате не къде е манастирът, а „Дюза”. На много места в България местните хора не знаят до какви природни и исторически забележителности живеят.

Така е и в Невша. Невшенският дюз е местност, която обхваща гората върху платото със скалите. В нея живеят редки животински видове, поради което сега районът е със защитен статут, а в миналото царски и комунистически величия са идвали на лов.

Местните си знаят местността като „Дюза” и няма да ви обърнат внимание, ако просто се вълнувате от скалния манастир.

По пътя може да забележите и делтапланери, тъй като една поляна върху скалите е любимо място за хората, които се занимават с този вид хоби. А някъде из небето може да се види е египетски лешояд.

Названието Невша идва от легенда за момата Нягуша. Тя е била преследвана от турците. За да защити своята чест, била принудена да се хвърли от скалите. Тази история се случила в деня на сватбата й, булото на момата се увило около скалите.

Природата не позволила тя да умре. Постепенно селото придобило името Невша, а местността, където се е случило това, била наречена Голямото було.

Тази легенда е интересна не просто защото ни отвежда увлекателно във времена, в които не сме били. Тя е отговор на всички модни напоследък глупости, че по времето на Османската империя българите са живеели като в рай. Всяка долчинка, вада, горичка в България носи спомен за кървища или геройство срещу поробителя. Така е и в Невша.



Кой би устоял на подобна наслада за очите? Отгоре гледката е неповторима Природата е изваяла интересни форми Върху скалите могат да се наблюдават всякакви цветове

В категории: Новини , Пътеводител , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки