Министър дари лични пари за ремонт на джамия


Министър дари лични пари за ремонт на джамия
Хората в Туховища твърдят, че Мирослав Найденов е първият министър, стъпил в селото им. Голям късмет извадиха с него
23 Септември 2012, Неделя


Мирослав Найденов се подмаза на хората от село Туховища за някой друг глас

Автор: Николай Маринов

Когато изборите започнат да се мержелеят на хоризонта, политиците забравят чест и скрупули, само и само да спечелят още някой глас. Но усилията на представителите на управляващата партия ГЕРБ в това отношение просто надхвърлят всякакви граници на благоразумието.

Такъв е и жестът, който в сряда стори земеделският министър Мирослав Найденов при посещението си в населеното с помаци село Туховища в община Сатовча. Там той обеща лично да брани основния поминък на местното население – отглеждането на тютюн, над който е надвиснала зловеща опасност да бъде затрит, ако Европейската комисия – както се очаква – промени директивата за тютюневите изделия и забрани производството на ориенталските табаци в Евросъюза.

А в този край на страната нищо друго не вирее, още по-малко другите сортове тютюн, за чието отглеждане тукашните почви са неподходящи. И е много хубаво, че министърът се е наканил да пише писмо на еврокомисарите, в което да се застъпи за каузата на местните отрудени хорица.
Но в разчувстването си от техните проблеми не можа да прецени докъде да стигне с „омагьосването“ им като бъдещ електорат на ГЕРБ, и взе че дари свои лични средства за ремонт на една от джамиите в селото.

За нея никой не знае кога е построена, но се помни, че минарето е вдигнато пред 1989 г. Туховичани твърдят, че молитвеният храм е бил частично разрушен по време на така наречения „Възродителен процес“. В селото има още една джамия – доста по-модерна и с по-високо минаре. Но няма християнска църква. Така че не е чудно, че населеното място се е превърнало в един от бастионите на етническата партия ДПС и хората му – главно помаци, приели насилствено исляма през XVI век. гласуват под строй за противоконституционната формация.

Сега в битката за привличането на гласовете им се включва откровено и министър Найденов, изживявайки се в случая като лице на управляващата ГЕРБ. Още повече на 7 октомври тук предстоят частични избори за кмет и финансирането на реконструкцията на джамията се явява влог за победата на кандидата на гербаджиите Венцислав Шишманов. И едва ли някой от управляващите се замисля, че подобно спонсорство на практика всъщност само спомага за превръщането на страната ни в турски вилает.

Пък и да го осъзнава, властта очевидно е по-скъпа на хората на ГЕРБ от бъдещето на България и те с лека ръка са готови да пръскат пари в подкрепа на ислямски каузи, само и само да си запазят уютните министерски кресла.
И докато Найденов ремонтираше джамии, в Пазарджик започна делото срещу 13 подсъдими, главно имами, сред които е и ходжата на Сърница Саид Мутлу и районният мюфтия в Пазарджик Абдуллах Салих, за проповядване на радикален ислям.

Какво ще реши съдът по обвинението в антидемократична пропаганда и насаждане на омраза на религиозна основа предстои да видим, но при всички случаи опасенията на мюсюлманите, че този процес може да доведе до репресии срещу тях са напълно безпочвени. Та властимащите у нас от залъка си отделят, за да се лъснат техните религиозни храмове.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки