„Неделна пауза” в Бургас


„Неделна пауза” в Бургас
21 Септември 2012, Петък


Морският град се превърна в столица на приложното изкуство, в изложението на нестандартни и оригинални експонати взе участие и Евгени Манов от „Десант“

Автор: Веселина Николова

На 16 септември в неделя, в Бургас, както и във всеки друг град на страната, цареше суматоха. Родители трескаво довършваха приготовленията за първия учебен ден (който тази година се падна на 17-и) на децата си и буквално преобръщаха цветарските магазини, за да открият букети за учителите на малко по-приемливи цени.

Мисията, както се казва, бе невъзможна. Но пък най-упоритите преследвачи на евтини китки, решили да си пробват късмета из централните улици, накрая неизменно попадаха на естетически остров на насладата от различни видове приложно изкуство.  
В градинката до „Часовника“ самодейци опънаха шатри и с гордост показаха плодовете на своя труд, фантазия и талант.

Инициативата, наречена „Неделна пауза”, бе едно от най-интересните културни събития в Бургас в последно време, макар и да не бе отразено в културния календар на общината и поради тази причина остана встрани от вниманието на местните медии.
Но пък, взаимствано от подобни добри практики в далеч по-ценящи изкуството европейски страни, събитието и без да е широко рекламирано се радваше на голям интерес от бургазлии и от гостите на града.

Въпреки дъжда през този ден, групата професионалисти и любители на приложното изкуство успя да представи пред обществеността един фантастичен, малко странен, но весел свят.
Сред експонатите можеха да се видят ръчно изработени шарени платна, платове, пана, бижута, часовници, цветя, значки и всякакви други оригинални хрумки, които се превърнаха в чудесна неделна разтуха за минувачите и в радост за децата (сн. 1).
Тук няма да намерите кебапчета и кюфтета, но пък храна за душата има в изобилие, коментира една от участничките в нестандартното изложение.

„Искаме това събитие да стане традиция. И така както днес изкуството излезе сред хората, да е сред всеки следващ неделен ден, а не те да се страхуват да се срещнат очи в очи с него”, коментира пък своя мотив за участие в изявата друга дама, посветила свободното си време на приложните творби.
Трудно могат да бъдат описани всички истории, вдъхновили създателите на ценните и трудоемки експонати, но ще ви представим тези, които ни се сториха най-интересни и необичайни за нашите географски ширини.

В една от шатрите например имаше ръчно изработени бижута от италианско стъкло и стъклени мъниста. Голяма атракция сред минувачите бяха и шапките и шаловете, направени от филц (сн. 2).
Рисуваната коприна бе другата много интересна част от изложението.
Съвсем естествено, най-много любители събра щандът, който предлагаше и занимания за най-малките бургазлийчета. Вниманието първоначално привличаха шарени релефни бутилки, изрисувани с много талант. Също и жабки върху... керемиди (сн. 3). 

За този вид изкуство разбрахме, че се нарича салфетна техника или декупаж.
Нашумява през последните 5 години, като женско хоби. Не са изключения обаче и мъже, които се включват макар и все още съвсем епизодично в това модерно направление на приложното изкуство.
Използва се мотив от салфетка и лепило, за да се създаде релеф. С тази техника всъщност може да се промени всеки един предмет, дори предназначен за изхвърляне - бутилка, дъска, мебели, кожа, стари крушки за осветление (от които стават невероятно красиви играчки за елхата). 

Продукцията, оказва се, е дело на няколко инициативни жени, които по традиция поне 2 пъти в годината организират и благотворителни базари. Обикновено това се случва седмица преди Коледа и в дните преди Великден.
Вниманието ни грабна и едно импровизирано „студио” - това на Зина Краева (сн. 4). Тя изработва освен интериорни пана, още и букети, кошнички и изобщо всичко, което би могло да се използва за празнична аранжировка.

Нашият колега Евгени Манов също взе участие в представянето. Може да каже, че шатрата, която той си поделяше с архитект Марияна Сърбева (от София), беше най-нестандартната на изложението. Там освен свещници с органични форми, стол от шперплат със седалка – плетка от рибарски конец, можеха да се видят и огледала с оригинални надписи като - „ти си най-красивата принцеса”, които биха накарали всяка по-суетна дама тутакси да ги пожелае. Някои от експонатите им бяха така оцветени и декорирани, че позволяваха на тези, които решат да си ги закупят, да довършат само украсата (сн. 5).

Нежната част от посетителите отделяш е малко повече време пък около щанда с рисувана коприна и бижута.
Те са изработени от бургазлийката Христина Улкина. И, макар че я нямаше на мястото на събитието, нейното изкуство определено успя да си спечели доста почитатели (сн. 6).
Много интересна за младежите, а и за любителите на малко по-твърдата музика се оказа една на вид скромна стойка насред изложението. На нея бяха закачени стотина значки, също изработени ръчно, в най-различни големини (сн. 7).
„Черешката на тортата” се оказа едно усмихнато младо момиче, което в свободното си време пък бродира детски чантички от плат с различни мотиви, предназначени за радост на най-малките (сн. 8).

Идеята за цялото това събитие е на Ани Манасиева (сн. 9), която е софиянка, наскоро преместила се да живее в Бургас. Фотограф по професия, завършила графика и любител на художественото изкуство. И тъй като в столицата такива събития не са малко, а на нея й направило впечатление, че много хора в морския град работят неуморно със завиден ентусиазъм и талант, решила да организира едно такова мероприятие, с надеждата, че достатъчно хора ще го оценят.  
Което се и случи.




В категории: Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки