Да пораснеш с мустаци от лютеница


Да пораснеш с мустаци от лютеница
Боядисан с цветовете на щастието
18 Септември 2012, Вторник


Казват, че се е родила по време на криза, но е вкусна и полезна и в сити времена

Автор: Ани Петрова

Синът ми ще расте година след година с мустаци от лютеница. Сякаш беше вчера, когато проходи, а днес вече щъка гордо из градината на прабаба си и с победоносен вид ми носи я краставица, я домат…

Доматите са два и кусур пъти по-високи от него, а плодовете им са големи и тежки, неслучайно сортът е кръстен „биволско сърце”. Краставиците пък са едни такива криви, нестандартни, антиевропейски дори, ако решим да мерим кривината им в градуси и по стандарти.

Довчера моят малък юнак закусваше с някакво хуманизирано мляко от шише с биберон, но днес вече гордо забива зъбки във филията с лютеница. Лято е и „гражданчето” е при бабите си на село, но всъщност е у дома си, при корените си.
Новоприсаденото селянче не се стеснява да обира от филията и да маже обилно от лютеницата и по лицето си, за ужас на всички, които смятат, че детето трябва да е чисто и кротко като ленена салфетка.

Добре оцапаният юнак е като вожд на червенокожите и майка му дори е щастлива от победилата щуротия.
Чисти и послушни деца май има само в приказките и в спомените на баби и прабаби.
Традициите не са това, което бяха!

Това умозаключение  е като плевел – където и да го сложиш, все си е на мястото, все припира за житейска мъдрост и дори за истина от последна инстанция.
А истината е, че традициите имат свой, собствен живот. Понякога надживяват десетки поколения, друг път умират скоропостижно, в трети случай се индустриализират.

Пример за превръщането на традицията в индустрия е и лютеницата. Десетки марки и разновидности мерят снага по щандовете на хипермаркети и гаражни магазинчета.
Някои се кипрят с това, че са произведени по традиционна българска рецепта, други претендират за „истински домашен вкус”, трети се хвалят с липсата на консерванти и оцветители.
А за мен и за моя малък син най-вкусна е лютеницата на баба Ани
Прави я всяка есен, нищо че гони 90-те. Шетнята около големия казан в задния двор не подминава никого.

Някои, чисто по мъжки позират с първите си подвизи около казана, в който бушува червената смес, други без много шум подготвят бурканите за съкровището, а огънят…огънят сякаш живее свой собствен живот.

Такава става и лютеницата – родена от огън и затова даваща ситост и сила. Неслучайно децата ни все така порастват с мустаци от лютеница.


Рецепта като за голяма фамилия

Продукти:
30 кг червени чушки
5 кг патладжани
10 кг доматено пюре (или повече, зависи каква киселинност се желае да бъде постигната)
2 1/2 литра олио
100 г захар
1 с. л. черен пипер
1 с. л. кимион
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Чушките и патладжаните се изпичат. Вече обелени, се смилат на машина. Заливат се с 5-6 литра вода и се варят, докато омекнат и изври водата. Прибавя се доматеното пюре, захарта, солта и олиото. След това така получената смес започва да се пържи, като непрекъснато се разбърква с дървена лопатка, за да не загори. Останалите подправки се добавят към вече сгъстяващата се лютеница.  Отдръпва се от огъня, когато прецените, че имате хомогенна смес с желаната от вас гъстота. Разсипва се още гореща в бурканчета (най-добре с винтова капачка), които след това се стерилизират във вряща вода 5-10 минути.



Бъркане му е цаката Баба Ани си има своя разговорка с огъня и с казана, в който се пържи лютеницата Винаги има работа и за зет като мед Бурканите вече очакват огнената лютеница от новата реколта

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки