Багатури се биха с викинги в Унгария


Багатури се биха с викинги в Унгария
Нашите смели воини от Прабългарската школа по оцеляване „Бага-Тур“
14 Септември 2012, Петък


Над 200 „воини“ от България, Полша, Чехия и Унгария пресъздадоха старинния начин на живот по време на Средновековен


Автор: Милена Арабаджиева

международен събор, провел се през изминалия уикенд във викингското селище Emese park в Унгария.
Нашата страна бе представена от Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, чиито членове бяха поканени за участие лично от управителя на селището Атила Маджар.
„Нашите групи владеят оръжието страхотно, но пък ние нямаме такива воини като вас, които да са такива майстори в борбата и боя без оръжие. Затова ви каним, за да дадем завършен облик на една средновековна армия“ – отбелязват организаторите в приглашението си до нашите багатури.

Батир багаинът на прабългарската школа Явор Гънчев стана финалист в състезанието по традиционна викингска борба „На колан”, в което взеха участие над 70 души. Програмата включваше още състезания по стрелба с лък, демонстрации на участващите групи, двубои с меч и щит, масови битки и „битката за моста“. 

„Най-интересното нещо, което видяхме там, бяха битките с оръжие – сподели Гънчев след завръщането на багатурите на родна българска земя и поясни още, че в турнирите са били използвани истински оръжия и истински доспехи, както истински са били сблъсъците и военните действия.  Единственото правило бе оръжията да не бъдат заострени. Игрите се водиха честно и се радвахме на феърплей – всеки воин, ударен по главата или в тялото,  „умираше“, т. е. наистина признаваше, че е победен – допълни той.

Emese park е демонстрационно-атрактивен комплекс, в който всеки посетител може не само да се докосне до историята, а и да участва в нея. На разположение на посетителите са бойна арена, тронна зала, работилници за коване на желязо, грънчарница, оръжейни експозиции, юрти, землянки, конюшня, речен канал, викингски кораби и традиционна кухня.
Откакто е създадена, школа „Бага-Тур” се стреми към изграждането на такъв център и в България, който да даде възможност на всеки да се докосне до късче жива българска история.

За пореден път на багатурите предстои да защитят българското име през почивните дни събота и неделя, 15 и 16 септември, по време на започващото международно състезание по традиционна стрелба с лък, което ще се проведе  тогава край руините на древния град Троя. В края на месеца пък – на 22 и 23 септември, те ще участват в петото издание на Младежкия фестивал „Различният поглед“, който ежегодно се провежда на Централните градски разкопки в Стара Загора.



Момент от драматичните битки между багатури и викинги

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки