Колко струва българският учител


Колко струва българският учител
ГЕРБ успя да купи българския учител с празни обещания и едва ли скоро той ще повтори ентусиазма си, с който протестираше през 2007 г.
14 Септември 2012, Петък


Някога тачените и уважавани даскали, днес са загубили дори себеуважението си и се продават за жълти стотинки

Автор: Веселина Николова

През ХІХ век българите, когато изпращали детето си на училище, се обръщали към учителя с думите: „Даскале, направи го човек“! Защото тогава, а и дълги години след това, именно даскалите са били основните будители на нацията, на българския дух и възпитанието в родолюбие и патриотизъм.

Но през последни години на уж демократични промени от голямото доверие и безграничното почитание към българския учител не остана почти нищо. И едва ли вина за това имат само деформациите в обществените нагласи и подмяната на ценностните системи. Всъщност отдалите се на благородната учителска професия сами изгубиха своето самоуважение, продавайки достойнството си за няколко сребърника и пропиляха доверието, което народът им бе гласувал.

Всички помним как целокупното учителство у нас в края на миналата учебна година се възпротиви и открито заяви неодобрението си към поправките в закона за образованието и още в края на август заговори за стачка заради малките си заплати.

Техният ентусиазъм и готовност да постигнат по-достойно възнаграждение за работата си обаче се изпари като ланския сняг, веднага, щом образователният министър Сергей Игнатов „щедро“ им обеща евентуално увеличение на заработените им пари с 15 процента – и то от януари 2013 г. нататък.
В момента средната брутна работна заплата на преподавателите е 529 лв. След индексирането тя ще достигне до около 570 лв.

Последното голямо увеличение в системата на родното образование беше през 2007 г., когато след 40-дневна стачка учителите си извоюваха 18 процента повече пари. Две години по-късно обаче заплатите им бяха замразени заради кризата. Синдикатите изчисляват, че за този период инфлацията е около 20 процента. Тоест, „шокиращото“ предстоящо повишение
дори няма да я покрие.

Това ли е цената на българския учител? На този, който по принцип е призван да отстоява правата на нашите деца в училище и да ги предпазва от нелепите идеи на неграмотниците от управляващата партия ГЕРБ? И как ще стане това, когато самият той не успява себе си да защити? А после се сърди, че е изгубил авторитета, на който даскалите са се радвали в „старо време“.

Ами да види какво правят колегите му в Чикаго например. Само преди броени дни – на 10 септември т. г., те се вдигнаха на мащабна безсрочна стачка, в която  се включиха почти 30 хиляди учители и школски сътрудници. Организирани от синдикатите, американските даскали протестират за пръв път от 25 г. насам срещу ниското си заплащане, срещу системата на оценяване на учащите и за извоюване на гаранции за по-добри условия на труд.

Заради техните протестни действия родителите трябваше да намерят алтернативен начин да се погрижат за децата си, като в това отношение те бяха подкрепени от множество обществени институции. За чието финансиране пък имат предвидени в плана на училищния окръг 25 милиона долара в случай на стачка. Даскали от учебните заведения в Гърция също протестираха тези дни срещу драстично орязване на възнагражденията им.


Скоро традицията ще е отживелица

С приемането на новия закон за образованието традиционните часове по физическо възпитание ще бъдат заменени с активна тренировка по любим спорт, заяви тези дни просветният министър Сергей Игнатов.

Досега във физкултурните салони учениците изучаваха правилата и тънкостите на почти всички спортни дисциплини. Това стимулираше развитието на масовия спорт и ориентирането на децата да открият своето влечение и талант към определен вид спорт. С новите промени всичко това ще остане в миналото ни и занапред подрастващите ученици, които утре ще градят нашето бъдеще, ще израснат без никаква обща спортна култура.



В категории: Образование , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
учител
30.03.2013 19:30:29
0
0
Колко струва учителят-не разбрах от статията, но в нашето училище повечето деца с разрешение на родителите си минаха на целодневно обучение.Тези дни виждам, че в София, родители на бъдещи първокласници, спят в колите си до училището, за да успеят да запишат децата си в това училище. Дали струва учителят, как мислите? Съвременните ученици уважават учителите си. Това проявяват в часовете и междучасията. Чести гости са в училище, след като отидат да учат в гимназиите. Уважава се този, който заслужава. Убедена съм, че учителят не се продава. Той много търпи. Длъжен е. Работи с всякакви деца. Сега вече и с болни деца. Много болни, много бедни, някои агресивни, хиперактивни. Учителят работи неуморно и в училище и у дома. Не очаква разбиране от обществото. Ако го получи-добре, ако не-сам се справя.
2
dqswyhxuuon
27.12.2012 06:41:42
0
0
5jjn53 <a href="http://uylmyyvsnnvv.com/">uylmyyvsnnvv</a>
1
pensioner
17.09.2012 13:34:51
0
0
Някога на село се знаеше кой управлява"Даскала,кмета и попа".Тази света троица:Образование,духовност и държавна власт крепеше обществото.Ако даскала и попа си свършеха добре работата във възпитанието на подрастващите и на кмета му беше по-леко.Затова тримата големи се уважаваха и си помагаха.За разлика от кмета,даскала и попа са професионалисти и не зависят от конюнктурата.Думата на даскала на две не ставаше,той беше първият филтър за простотията и посредственоста,той казваше кой ще върви нагоре и кой ще пасе овцете.Къде са сега даскала и попа?Църквата е отдел на ДС,а образованието е натикано в миша дупка.За какво гражданско общество бълнуваме след като от трите лоста за възпитание остана само стражарската тояга в най-уродливият си вид.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки