На бой за знамената чисти


На бой за знамената чисти
14 Септември 2012, Петък


Обидно би било да се обяснява значението на символа национално знаме.



Но май ще се наложи да го направим за министър-председателя на парламентарната ни република. Неговият червенокож брат Винету със сигурност знае смисъла на символиката на апачите, но бледоликият му поклонник очевидно не разбира нищо от нашите държавни символи.

Защото господин генералът често държи историческите си речи на фона на българско знаме – менте. Наскоро го направи в софийската синагога пред гостите от Израел, дошли на панахида в памет на жертвите от атентата на летището в Бургас. Та и знамето там, както и при други официални случаи, беше нестандартно, следователно фалшиво. Тези флагове не отговарят по размерите, дадени в закона, а и върху тях се вижда герб. Правилно или не, съгласно нормативните документи върху знамето той не трябва да присъства.

Скандално и позорно е, че по време на честването на Съединението в Пловдив на официалната трибуна нямаше нито един национален български трибагреник. Напразно операторите на телевизионните камери се озъртаха, за да вкарат в кадър този символ на българщината.

По едно време се мярна едно байраче в ръцете на детенце, покачено върху рамената на баща си.   Пак фалшиво. Китайско производство. Впрочем от 23 години насам 90 процента от развяващите се в нашата мила година знамена са произведени именно в Китай. Но на азиатците изобщо не им пука, че произвеждат ментета.
Такова знаменце в ръцете на детенце видяхме и в мамини Иринините вестници при отразяването от тях на честванията около 6 септември пред паметника на Незнайния воин в София. Ама съвсем фалшиво.

Но пък ако аз някъде платя с фалшива петолевка (банкноти от по-големите купюри рядко попадат в празните ми джобове), апапите на министъра на вътрешните работи веднага ще ме приберат. Но никой няма да посегне на търговците, продаващи фалшиви знамена. Нито пък на който и да е от неколцината, наричащи се производители. Апропо, по закон знамето не се произвежда, а се възпроизвежда по еталон, пазен в кой знае защо съществуващия още Комитет по стандартизация!
Колкото до китайските ментета, справянето с тях е съвсем лесно – нужно е само едно разпореждане до вездесъщите митници, за да не се допуска разпространението на подобни подигравки с националния символ.

Пък господин генералът – бледоликият брат на Винету, като понаучи кое що от закона за националното знаме, да вземе да натири спящите красавици и красавци от службата по протокола (ако изобщо има такава), че да не го излагат с некомпетентността си и с незнанията как изглежда българския флаг.
А народът, ако перифразира една популярна от едно време песен, би трябвало да се вдигне и заглуши чалгата, пеейки призива: На бой за знамената чисти... че наши с чужди тъпанари днес газят Ботевска земя!


Борис Цветанов




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки