По българските следи във Виена


По българските следи във Виена
Дворецът на Кобургите
11 Септември 2012, Вторник


В столицата на легендарната императрица Сиси има много места, свързани с нашата история

Автор: Георги Ваташки

Роденият в Русе лауреат на Нобелова награда за литература Елиас Канети пише: „Когато някой пътуваше по река Дунав към Виена, се казваше, че той пътува за Европа”.
Да се опише австрийската столица с думи е трудно, да не кажем невъзможно. Някогашната Дунавска  монархия, както са наричали Австро-Унгария, е запазила и до днес своя имперски дух. Той се е пропил навсякъде – от красивите сгради в стил сецесион до бароковите дворци на Хабсбургите. Но аз няма да се опитвам да ви пресъздам великолепието на града на прочутата императрица Сиси, а ще ви запозная с местата в нея, свързани с българската история.

Много са връзките в историята, настоящето, традициите и културата между нашата страна и Австрия, които се улесняват от географската им близост и река Дунав – артерията на Европа. Тъкмо през имперската столица е прониквало най-вече европейско влияние на Балканите и в България по времето на Османската империя. Български търговци и колонии се установяват във Виена още преди Възраждането и много богати и будни българи отиват да учат там.

Виена остава свързана с България и след Освобождението. По традиция архитектурата на нашите дунавски градове Русе, Лом, Видин, Свищов и Силистра е много близка с виенската. Аналогиите с нея са дали основание да наричат старата част на София „Малката Виена“ или „Виена на изтока“.
Една от „българските следи“ в града на Хабсбургите е свързана със знаменитите  виенски кафета.

Легендата твърди, че кафето пристига във Виена заедно с армията на Сюлейман  Великолепни през 1683 г. По време на турската обсада полковник Георг Колшицки получава заповед заедно с още трима души да разузнае какво се случва в лагера. Преоблечен като турски офицер, той преминава вражеската линия и отвлича като трофей няколко чувала, от които се разнася странен аромат. Така кафето превзема Виена. След пенсионирането си полковникът отваря в центъра на града първото виенско кафене.

Ние обаче ще спрем в кафетерията „Ландман”, където се е състояла срещата на българската „депутация”, предвождана от Стефан Стамболов, която е тръгнала през 1886 година да дири из Европа подходящ княз за страната. Тук се е състояла срещата й с бъдещия цар Фердинанд, който по онова време е бил подпоручик в австро-унгарската армия.Оттогава до днес прочутото заведение не се е променило. Столовете, масите и атмосферата са като преди сто години и също като с машина на времето човек спокойно може да се пренесе назад през годините.

Кафенето е отворено през 1872 година и заради местоположението си – срещу Бургтеатър, близо до кметството, парламента и на един хвърлей разстояние от университета – животът тук винаги протичал между политиката и театъра. През годините то се е превърнало в любимо място за срещи на „каймака на виенското общество“. Тук са си пиели кафето Фройд, Марлене Дитрих, Роми Шнайдер, Бърт Ланкастър и много други светски личности.

След като изпием по чаша от прочутото виенско кафе меланж и опитаме невероятната торта „Сахер“, можем да се отправим към самия дом на бившия български монарх – дворецът на Кобургите. Това е една от най-импозантните сгради на Виена. Разположен е в идеалния център на града – между катедралата „Св. Стефан” и позлатения паметник на Йохан Щраус в Щадпарк. През 1802 г. фамилията Кохари купува мястото на бившите казарми на градската стража – един от бастионите на външния кръг на града.

През 1826 г. то става собственост на принц Фердинанд Сакскобург-Готски и съпругата му Мария – Антония Габриеле. Сградата е построена в днешния си вид през 1840-1845 г. През 1843 г. принц Август Лудвиг Сакскобург-Готски се жени за принцеса Клементина Орлеанска. Дворецът става виенска резиденция на фамилията Кобург. Тук на 14 февруари 1861 г. проплаква бъдещият български монарх Фердинанд. Той живее в палата, наричан Къщата на аспержите заради множеството колони на фасадата си, до 26-ата си година, когато е избран за княз на България.  В този дворец е живяла и княгиня Клементина. Днес в сградата се помещава 5-звезден хотел, в който най-евтината стая е „само“ 800 евро на нощ.

Друг виенски палат, свързан с българската съдба, е импозантният „Белведере“. Той е типичен бароков дворец, построен през 1721-1722 г. по поръчка на принц   Евгений Савойски.
След края на Първата световна война е превърнат в картинна галерия, в която са изложени скулптури от Ренесанса. Тук може да се види най-богатата колекция от платна на известния австрийски художник и родоначалник на сецесиона Густав Климт и една от най-известните му творби – „Целувката“.

Българската следа в „Белведере” е по-скоро злощастна. Тук  на 1 март 1941 г. министър-председателят проф. Богдан Филов подписва договора за присъединяване на България към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио, което полага началото на поредната ни национална катастрофа.

Но да оставим лошите спомени и иначе красивите градини на „Белведере” зад гърба си и да продължим към други, по-весели местонахождения. Ще проверим дали местата, които прочутият Бай Ганьо посещава „из Вената“, са откриваеми днес. Алековият герой отсяда при пристигането в „традиционния хотел „Лондон“. Актуалният му адрес е „Флайшмаркт” 28. Но тук откриваме сграда, която отдавна не е хотел, а в нея се намират жилищата на няколко доста състоятелни люде. Зданието е опасано със скеле. Очевидно богаташите поддържат  публичното си лустро на ниво.

Както личи от името („флайш” на немски означава месо), тук преди 2-3 века е бил месния пазар. Аристократичната постройка външно е непроменена от втората половина на ХVІІІ век, когато там се е помещавала гостилница „Белият вол”. Тя била известна с учтивото обслужване и вкусните си ястия. Затова освен като „базов лагер” на унгарските търговци на добитък от Гьор, в нея редовно си угаждали знаменитости като Готхолд Лесинг, Ференц Лист и Рихард Вагнер, Йозеф Хайдн, Фридрих Ницше...

Първоначално цялата сграда принадлежала на императорския военен комисар Франц Карл фон Цолерщайн. Следващият собственик също не е случаен – това е придворният бижутер на императрица Мария Терезия – Франц Едъл фон Мак. „Белият вол” постепенно се превръща в странноприемница, за да има къде търговците да пренощуват. Така в началото на ХІХ век тя се слива със съседното здание, което и до ден днешен си е хотел „Пост”.
На срещуположната страна пък е описаното от Алеко гръцко кафене.

Мястото, където нашенците, отседнали в хотел „Лондон”, пийвали сутрешното си „кайве” и... преглеждали българските вестници, които пристигали във Виена с ден закъснение по трена. Табелка „От 1829 година” доказва автентичността на кафенето. Впрочем и обстановката не е променяна оттогава – орехова ламперия, сепарета с преградки от матирано стъкло с кристални елементи, старинни полилеи и безкрайно дълъг бар с наивистично разголени пасторални дами зад него. Преди век и нещо с елегантната си подредба, дървения вътрешен балкон с вита стълба и резбовани парапети заведението било една от забележителностите на стария град.

Следващата ни спирка е  именитото кафене „Мендел“ – обичайно място за срещи на българите в австрийската столица в края на ХІХ и началото на ХХ век. Допреди десетина години то стои почти непокътнато, както е било по времето на Алеко. Всеки посетител е можел да се пренесе изцяло в атмосферата на „бел епок“ – да слуша  песни от вурлицера (автомат с плочи и отвор за пускане на монети), да пие кафе, да чете вестници, изпънати в изящно оформени тръстикови рамки, и да наблюдава минувачите по „Рингштрасе”. През 2003 година обаче всички старинни мебели са изнесени и помещението е реновирано. Сега  на неговото място се намира банален италиански салон за сладолед.

И след като се разхождаме из Виена, не може да пропуснем и знаменитата Опера. След миланската „Ла скала” тя  е може би втората в света, която привлича хора от цял свят. Сградата е завършена през 1869 г. и е открита с операта „Дон Жуан” от Моцарт. Освен гения от Залбург, за нейния репертоар са творили също Щраус, Бетовен, Хайдн, Шуберт, Брамс и Малер. Като оставим настрана „изпълненията“ на Бай Ганьо в Щатсопера, българите, които с талант са покорявали публиката там, са легендарното сопрано Люба Велич, тенорът Тодор Мазаров и Анна Томова-Синтова.

Не можем да пропуснем и една от най-известните сладкарници „Аида”. В нея често са се отбивали  писателят Михалаки Георгиев и поетът Теодор Траянов, докато са живели във Виена. Заведението е в подножието на приказно украсена с  фигури на амазонки сграда, непосредствено до катедралата „Свети Стефан”. На почетно място върху фасадата й е съхранена рисунка на златна кафеена чашка и надпис „Zum goldenen Becher” („При златната чаша”). Във фоайето на кафенето под стъклен похлупак е запазено пианото на Рихард Вагнер и всеки, комуто не се свидят 50 евро, може да посвири на него.

Вероятно има още много места в центъра на империята, някога обединявала в себе си цели 7 нации, но те не са така популярни. Което не пречи днешният български пътешественик сам да ги открие или пък да остави нови следи от нашето присъствие тук.



Кафене „Ландман“, в което българската делегация се среща с Фердинанд, за да го покани да стане цар на България Сладкарница „Аида”, в която често са се отбивали  писателят Михалаки Георгиев и поетът Теодор Траянов Кафене „Мендел“ – обичайно място за срещи на българите в австрийската столица в края на ХІХ и началото на ХХ век

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки