Съединението прави силата


Съединението прави силата
„Сигурен съм, че идеалът на обединена България е жив и ще пребъде“ – изтъкна съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов (на преден план вдясно) по време на честванията на 6 септември в Бургас
06 Септември 2012, Четвъртък


Патриотите от НФСБ почетоха 6 септември

Автор: Десант

Преди 127 години една малка балканска васална държава изправи исполински ръст пред Великите сили и като Феникс възкръсна от пепелта, под която те правиха опити да я загробят. Дипломатично, цивилизовано и с достойнство тя заяви пред целия свят, че ще я има – обединена, горда и непримирима с всякакви посегателства върху целостта й.

На 6 септември 1885 г. българският народ записа в своята летопис най-важния урок за бъдещите си поколения, завещан ни теоретично още от времето на кан Кубрат с наръча пръчки – „Съединението прави силата“!
Защото никой не отрича факта, че тогава – когато се е извършвало обединението на Княжество България и Източна Румелия, са съществували принципни различия и разпри между неговите дейци, но всички са загърбили противоречията в името на народното дело.  За да пребъде България вовеки! 

Десетки членове и симпатизанти на „Национален фронт за спасение на България“ се събраха в четвъртък пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в Бургас, за да отбележат светлия ден на Съединението.

„България винаги има нужда от обединение. За съжаление, в исторически план българите много често са били разединени. Но за мен идеалът на обединена България е жив и съм сигурен, че той ще остане и ще пребъде в сърцата на всеки един от нас“ – изтъкна съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов и подчерта, че денят, в който българският народ е заявил категоричната си воля да обедини  пръснатите извън тогавашните си граници свои сънародници в една единна държава на българската нация, бележи една от най-значимите дати в българската история.

„Но малко ми е тъжно – продължи той, – че нашият любим Бургас, за съжаление, е един от малкото градове, в които човек няма къде да отиде да се преклони в този велик ден. Нямаме нито паметник на Съединението, нито на някой от неговите най-големи дейци. И ако не беше нашата инициатива от 2008 г. една от най-големите улици в града да се кръсти на Захари Стоянов, и това име нямаше да присъства в топографията на Бургас“.

Дошлите да поднесат венци и цветя пред каменната фигура на войничето, застанало на вечен пост пред бургаския Дом на армията, сред които и много общински съветници от Националния фронт, както и журналисти от вестник „Десант“ и телевизия СКАТ, бяха приветствани и от другия съпредседател на партията – Валентин Касабов, с думите: „Преди 127 години нашите деди са намерили силите, смелостта, духа, който българинът никога не е губил, и са успели да обединят Княжество България и Източна Румелия.

И това е една величава геройска постъпка, показала, че традицията на априлци, традицията на нашите възрожденци все още е жива. И ако трябва да отправим един поглед към сегашните времена, то трябва да кажем, че този дух, макар и да е малък, все още не е погинал. Той е в очите и в сърцата на нашите поколения, на всички онези българи, които почитат паметта, славата и геройството на нашите мили сънародници и деди. Ние сме тук, за да следваме техния пример, за да можем да възпламеним отново онзи пламък, който е дал някога сили на България да въздигне своята истинска, могъща снага. Това е необходимо сега на страната ни“.



Съпредседателите на “Национален фронт за спасение на България” Валери Симеонов и Валентин Касабов поставиха венец пред паметника на полка, сражавал се в Балканската война. Мемориал на Съединението в Бургас няма

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки