Как се възстанових след операция на жлъчката


Как се възстанових след операция на жлъчката
Бреза
06 Септември 2012, Четвъртък


Поради голям интерес към рецепти, свързани с лечение на жлъчнокаменна болест, публикуваме още няколко варианта,



които предлага народната медицина при това заболяване:
Рецепта 1: В продължение на 20 дни се пие сутрин на гладно сок от 1 лимон, разбъркан с 1 супена лъжица мед. При наличие на камъни в жлъчката към него се добавят и 2 супени лъжици зехтин. След като сместа се изпие, трябва да се лежи в продължение на 15 мин. на дясната страна.

Рецепта 2: Смесват се по 50 г ром и зехтин, две разбити (пресни) яйца и сокът от 1 лимон. Миксът се оставя да престои 12 часа. Вечер преди лягане на гладен стомах се изпиват 300 мл прясно мляко, а на сутринта се приема цялото количество от приготвената смес. След това цял ден не се яде нищо. Вечерта се изпива още 300 мл прясно мляко. Процедурата се прилага 3 дни.

Рецепта 3: Взимат се хвойна, царевична коса и синя тинтява, 5 прясно счукани луковици от бял крем и 5 ситно нарязани корени от магданоз. Този микс се вари в 3 л вода 20 мин. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно. Съхранява се на хладно и тъмно място.

Рецепта 4 (Станка Иванова от с. Слана бара): Жената, дала рецептата, твърди, че с нея жлъчните пътища може да се изчистят само за 3 дни. За целта са необходими 21 лимона. Изцежда им се сокът и се изпива с 1 чаша гореща вода. Всеки ден тази процедура се повтаря 6 пъти – в 8, 10, 12, 14, 18 и последно в 20 ч.

Рецепта 5: През пролетта се събират дребни листа от бреза и се сушат. 2 супени лъжици от тях се заливат с 1 чаена чаша вряла вода. Варят се на слаб огън, докато обемът на течността се намали наполовина. Отварата се оставя да се охлади и след това се прецежда. Приема се 3 пъти на ден 1 час преди ядене. Курсът е с продължителност 3 месеца, особено при наличието на дребни камъни.

Рецепта 6: Пие се по ½ чаена чаша сок от кисело зеле 3 пъти дневно преди хранене.

Рецепта 7: 1 супена лъжица листа от бръшлян се слагат в 500 мл вино. Приема се по 1 супена лъжица от отварата след всяко хранене. Дозата да не се превишава и да не се ползва продължително.

А ето и обещаните съвети за лечение след операция на жлъчката.

След отстраняване на жлъчния мехур трябва да се спазва специална диета, за да се подпомага образуването и отделянето на секрет на жлъчка от черния дроб и да се намалят възпалителните процеси на жлъчните пътища. Много е важно храненето да е по-често – 5-6 пъти на ден и с по-малки порции, за да се намали рискът от застой на жлъчка от черния дроб.

Мазнините в диетата трябва да се включат постепенно и внимателно, като количеството им по принцип се налага да остане ограничено. Да се избягват животинските мазнини и храните с високо съдържание на холестерол. Не консумирайте свинска мас и тлъстините на месото, не яжте кожата на птиците, избягвайте приемането на карантия, масло, пълномаслено мляко, високомаслени сирена, сладолед, сметана, тлъсти риби.

Ограничете яйцата и майонезата. Избягвайте и пържените храни и пикантните подправки, както и консервите. Не се препоръчват и богати на целулоза хранителни продукти като фасул, зеле, ряпа, туршии, чесън, кромид, незрели и сушени плодове, шоколад, ядки.
Диетата трябва да е богата на зеленчуци и плодове (без споменатите по-горе), на варени картофи, макаронени изделия, нискомаслени млека и сирена, постни меса и риба. При приготвянето на ястия използвайте растителни мазнини, и то в малки количества. Хлябът се препоръчва да се сервира твърд или препечен, във вид на сухар.

През първите месеци след операцията не трябва да се пият алкохол и газирани напитки. Кафето и чаят да са слаби. Полезно е да се приемат витамините А, К и Е.



В категории: Здраве , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
SEXA
17.09.2016 13:25:32
3
1
И аз се оперирах,и спазвам само начина на приготвяне на храната,без пържене,само печена на
фурна и скара и варена.[bouncing]
2
към или
28.03.2014 12:40:46
2
2
Вярвай ми, може да се яде всичко, така ми казаха докторите след операцията, логиката беше, че всички които са за диетата, препоръчват диета която е за камъни в жлъчката, а аз нямам жлъчка, така че няма защо да пазя диета. Не спазвах никаква диета и съм си екстра вече 7 години.
1
ili
19.11.2012 13:34:19
3
1
edin kazva 4e sled premaxvaneto na jla4kata moje da se qde vsi4ko drug 4e trqbva da se spazva stroga dieta na kogo da vqrvam neznaq..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки