Един герой в сянката на историята


Един герой в сянката на историята
Въльо Стефов
06 Септември 2012, Четвъртък


Подобно на много други бележити фигури от времето на Съединението, и името на Въльо Стефов постепенно се затрива от народната памет

Автор: Гергана Господинова

Светлата 127-годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, обявено на 6 септември 1885 г., е повод да отдадем заслужена почит и на някои забравени дейци, борили се за каузата на националното обединение. Сред тези фигури се нарежда и името на поручик Въльо Стефов. 

В родното му село Медово, общ. Братя Даскалови, той е познат като човекът, извършил практически акта на Съединението, тъй като в решителния момент, когато председателят на Българския таен централен революционен комитет Захари Стоянов е арестуван, след което минава в нелегалност, на Стефов е поверена нелеката задача да координира дейността на организацията. Така на практика тъкмо той е този, който дава заповедите на комитетите да въстанат и с пушки в ръце да продължат към Пловдив, където да обявят Съединението на България.

Малцина обаче са запознати с героизма и решаващата роля на този ревностен деец на каузата за обединението, с горчивина споделя Игнат Пенев – най-възрастният общински съветник от общ. Братя Даскалови и жител на с. Медово. По неговите думи освен липсата на обществено признание, героят Въльо Стефов не е споменат в нито един исторически филм за Съединението. Не стига това, ами и често се случва името му да се греши, като бива наричан Въльо Стефанов.

За съществуването на тази личност напомнят само паметникът в родното му село Медово, мемориалната плоча, поставена върху фасадата на  новопостроената от наследниците му къща, както и една пловдивска уличка, която носи неговото име.
Въльо Илиев Стефов завършва прогимназия в родното село Медово, след което започва да служи като певец в местната църква.

И тъй като по онова време Божията обител е седалище на революционния комитет, тъкмо там той получава и първите си поръчения във връзка със съпротивителното движение, предизвикано от решенията от Берлинския конгрес и намеренията на Великите сили да попречат на усилията за създаване на българска държава в нейните естествени етнически граници.
С група свои съселяни Стефов постъпва в Източнорумелийската гвардия, а оттам е изпратен във Военното училище в София.

Подготовката и провеждането на Съединението го заварват на служба като адютант на командира на Втора дружина на Източнорумелийската милиция майор Данаил Николаев. В началото на август 1885 г. Стефов вече е член на БТЦРК и на него се възлагат отговорни задачи по привличане на войската към идеята за Съединението и укрепване на комитетите в села и градове.

Но събитията се развиват стремглаво и съвсем не според предварителните планове. Панагюрище въстава на 2 септември 1885 г., а Захари Стоянов е арестуван. Така се стига до момента, когато под ръководството на Въльо Стефов се взема решение Съединението да се обяви на 5 срещу 6 септември. Самият той организира и ръководи въстаническите сили в нощта между двете съдбовни дати, когато се пристъпва към овладяване на резиденцията на Главния управител.

През 1886 г. Въльо Стефов е преместен на служба в Русе, след това в Казанлък. Достига до воинското звание подполковник. През 1891 г. преминава в запаса и се премества да живее в Пловдив. През 1901 г. е избран за народен представител от името на Либералната партия. Умира внезапно от сърдечен удар на символичната дата – 3 март 1902 г.



Един пример, в който името на Стефов е сгрешено Дори и буквите върху паметната плоча на героя вече трудно се разчитат

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки