За рибата, корабите и... коремния тиф


За рибата, корабите и... коремния тиф
Пощенска картичка от бургаския ресторант „Старата гемия“. Днес такава риба в Черно море няма
05 Септември 2012, Сряда


Преди 75 години
Ако съществуваше машина на времето,



сигурно хиляди любопитни ентусиасти щяха да се редят на опашка да попътуват с нея назад през годините. Може би дори щеше да се развие нов вид туризъм – времевият. Но ровенето из пожълтелите страници на старите вестници също предлага едно подобно изживяване, макар и доста по-опосредствено.
Понесени на крилете на информацията, която откриваме в тези газети, ще се върнем 75 години назад, за да надзърнем край бургаския бряг в онези далечни времена. Наш навигатор ще бъде течението на ежедневника „Бургаски фаръ”.

Да се завъртим покрай рибната борса. По него време на нея се продавали около 2 тона риба на ден. А цените били просто изумителни в сравнение с днешната действителност. Така например кило попчета се търгувало за 23-24 лева килото, докато култовият днес калкан е вървял по двадесетина лева за килограм! От пълното с досадни костици попче по-евтин е бил дори леферът, който е струвал 14-15 лв. Едрият карагьоз и тогава е удрял тавана с цената си от 35 лева.

Продавали са се и всевъзможни други рибоци – напълно неизвестни днес, като трисогана за мижавите 2-3 лева на кило, трица за сериозната сума от 26-27 лв. и блеч, което всъщност е вид малка дунавска скумрия. Сафридът достигал 13-14 за килограм. Намирали се и барбуни по 7-8 лв., както и хамсия за 9-10 лв.

Бургаското пристанище също е било доста оживено. На него се е очаквало да пристигнат параходите „Адана”, „Дубург”, „Глюксбург” и „Китера” от Хамбург, „Ганимедис” от Амстердам, „Жесморе” от Ливърпул и „Алжериан” от Англия. Какво ли са превозвали те, несъмнено ще се запита читателят. Ами италианският параход „Веста” например е разтоварил 30 т. прежда, памук, минерални масла и пр., след което е отпрашил към Варна. Българският параход „Балкан” пък е натоварил 3000 тона слънчогледово кюспе.

„Бургаски фаръ” информира също, че местният клон на морския сговор е отпуснал 30 000 лева за постройка на специален плувен басейн в пристанището. За тази цел държавата развързала кесията и дала други 10 000 лева. Още в края на май са утвърдени и тръжните книжа за постройката на хладилник в Халите, като за тази цел в бюджета на общината са предвидени цели 1 милион лева. Бургаската девическа гимназия пък е започнала да строи през лятото на 1937 г. край Сливен почивна станция за 500 000 лева.

Това, което смущава обаче, е съобщението, което гласи, че „в архитектурния отдел при бургаската община е постъпило за утвърждаване проекто-план за постройката на нова турска джамия в Бургас”. Идея, която с днешна дата бе посрещната на нож от опозиционно настроените сегашни общински съветници, които преди две-три години стопираха подобно предложение, внесено за гласуване в местния парламент.

Преди 75 години в Бургас се е завъртяла и една специална румънска комисия, начело с румънския военен аташе майор Жан Дяконеску. Тя е пристигнала в града със задача да „издири и вдигне костите на починалите тук по време на войните войници-пленници”.  


Патриотичен календар

1 септември 1858 г. — Роден е Трайко Китанчев – български учител, обществен деец, поет, публицист, политик и организатор на Четническата акция през 1895 г.

2 септември 1896 г. — Роден е Асен Йорданов, създател на първия български самолет и основател на авиоинженерството в България, със съществен принос и в развитието на американската авиация

2 септември 1947 г. — Основан е Димитровград

3 септември 1916 г. — В битката при Кочмар и Гешаново конната дивизия на ген. Иван Колев удържа бляскава победа над румънските армейски части

4 септември 1207 г. — Българи убиват солунския крал Бонифаций Монфератски от засада и изпращат главата му на цар Калоян

4 септември 1916 г. — Войскови части, командвани от генерал Тодор Катранджиев, освобождават Добрич

5 септември 1943 г. — Цар Борис III е погребан в Рилския манастир

5 септември 2009 г. — В Охридското езеро потъва туристическият кораб „Илинден”, при което загиват 15 български граждани

6 септември 1885 г. — Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Ден на Съединението (официален празник)



В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки